ciastka/ Deser/ Wielkanoc

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym

2 kwietnia 2021

Ciastka marchewkowe które smakują jak ciasto marchewkowe! Pyszne miękkie ciastka z dodatkiem świeżej marchewki, przykryte kremem z serka śmietankowego. Są pyszne!

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym na papierze do pieczenia.

Składniki:

(Pełna lista składników znajduje się na końcu postu)

Oto co potrzebujecie do przygotowania ciastek marchewkowych (to typowe składniki na ciastka z tą różnicą, że dodajemy świeżą startą marchewkę, płatki owsiane i orzechy).

  • mąka, cynamon, soda do pieczenia, sól
  • masło, jajko, cukier biały i brązowy, ekstrakt waniliowy
  • marchewki, płatki owsiane, orzechy
Składniki na ciastka marchewkowe.

Na krem z serka śmietankowego potrzebujecie tylko 3 składników:

  • cukier puder
  • masło
  • gęsty serek kanapkowy śmietankowy
Składniki na krem śmietankowy.

Jak zrobić ciastka marchewkowe krok po kroku:

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciastek marchewkowych.

1 – Oba rodzaje cukru i pokrojone w kostkę miękkie masło dodajemy do misy miksera. Miksujemy na średnio-niskich obrotach przez ok. 1-2 minuty, aż będą dobrze połączone.

2 – Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilli.

3 – Miksujemy kolejne 1-2 minuty, aż składniki będą dobrze połączone.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciastek marchewkowych.

4 – W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon.

5 – Mieszaninę mąki dodajemy do miski z ciastem.

6 – Miksujemy aż składniki będą trochę połączone, ale nie do końca.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciastek marchewkowych.

7 – Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i marchewkę startą na drobnych oczkach tarki.

8 – Miksujemy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

9 – Małe kulki ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (każda kulka powinna ważyć ok. 35g).

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek mają być zarumienione, wierzch ciastek tylko bardzo lekko zarumieniony, ciastka będą miękkie. Zostawiamy je na blaszce przez ok. 5-10 minut, aż trochę wystygną, potem przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania kremu śmietankowego.

Przygotowujemy krem:

  • miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem (najpierw będą grudki, trzeba dalej miksować, aż będzie gładka i puszysta masa)
  • potem dodajemy serek i miksujemy aż powstanie gładki krem.

Krem nakładamy na kompletnie wystudzone ciastka! (inaczej zrobi się za rzadki).

Smacznego!

Ciastka marchewkowe na papierze do pieczenia. Wokół marcepanowe marchewki.

Przechowywanie:

Ciastka bez kremu można przechowywać w pudełku na ciastka poza lodówką, te z kremem muszą być w lodówce.

Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia ale są również bardzo dobre na drugi i trzeci dzień, tylko trochę bardziej miękkie. Można je przechowywać zarówno same jak i z kremem. Krem sprawi, że będą tylko trochę bardziej miękkie.

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym na papierze do pieczenia.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciastka marchewkowe które smakują jak ciasto marchewkowe! Pyszne miękkie ciastka z dodatkiem świeżej marchewki, przykryte kremem z serka śmietankowego. Są pyszne!
SAVE THIS RECIPE
Carrot cake cookies with cream cheese frosting on a piece of parchment paper topped with marzipan carrots and nuts.
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 19 ciastek
kalorie 237kcal
autor Aleksandra

składniki

ciastka:

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • 155 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g startej na małych oczkach marchewki (waga bez skórki), to 1 duża i 1 średnia marchewka
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich

krem:

  • 60 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 230 g gęstego serka kanapkowego śmietankowego

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni (gaz 4), opcja góra-dół.
  • Oba rodzaje cukru i pokrojone w kostkę miękkie masło dodajemy do misy miksera. Miksujemy na średnio-niskich obrotach przez ok. 1-2 minuty, aż będą dobrze połączone.
  • Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilli. Miksujemy kolejne 1-2 minuty, aż składniki będą dobrze połączone.
  • W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon. Mieszaninę mąki dodajemy do miski z ciastem. Miksujemy aż składniki będą trochę połączone, ale nie do końca.
  • Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i marchewkę startą na drobnych oczkach tarki. Miksujemy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Małe kulki ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (każda kulka powinna ważyć ok. 35g).
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek mają być zarumienione, wierzch ciastek tylko bardzo lekko zarumieniony, ciastka będą miękkie. Zostawiamy je na blaszce przez ok. 5-10 minut, aż trochę wystygną, potem przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotowujemy krem: miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem (najpierw będą grudki, trzeba dalej miksować, aż będzie gładka i puszysta masa), potem dodajemy serek i miksujemy aż powstanie gładki krem.
  • Krem nakładamy na kompletnie wystudzone ciastka! (inaczej zrobi się za rzadki).
  • Smacznego!

uwagi

  • Ciastka bez kremu można przechowywać w pudełku na ciastka poza lodówką, te z kremem muszą być w lodówce. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia ale są również bardzo dobre na drugi i trzeci dzień, tylko trochę bardziej miękkie. Można je przechowywać zarówno same jak i z kremem. Krem sprawi, że będą tylko trochę bardziej miękkie.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/19 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia amerykańska
Keyword ciastka marchewkowe, ciastka z kremem

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.