ciastka/ Deser/ Wielkanoc

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym

2 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Ciastka marchewkowe które smakują jak ciasto marchewkowe! Pyszne miękkie ciastka z dodatkiem świeżej marchewki, przykryte kremem z serka śmietankowego. Są pyszne!

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym na papierze do pieczenia.

Składniki:

(Pełna lista składników znajduje się na końcu postu)

Oto co potrzebujecie do przygotowania ciastek marchewkowych (to typowe składniki na ciastka z tą różnicą, że dodajemy świeżą startą marchewkę, płatki owsiane i orzechy).

  • mąka, cynamon, soda do pieczenia, sól
  • masło, jajko, cukier biały i brązowy, ekstrakt waniliowy
  • marchewki, płatki owsiane, orzechy
Składniki na ciastka marchewkowe.

Na krem z serka śmietankowego potrzebujecie tylko 3 składników:

  • cukier puder
  • masło
  • gęsty serek kanapkowy śmietankowy
Składniki na krem śmietankowy.

Jak zrobić ciastka marchewkowe krok po kroku:

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciastek marchewkowych.

1 – Oba rodzaje cukru i pokrojone w kostkę miękkie masło dodajemy do misy miksera. Miksujemy na średnio-niskich obrotach przez ok. 1-2 minuty, aż będą dobrze połączone.

2 – Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilli.

3 – Miksujemy kolejne 1-2 minuty, aż składniki będą dobrze połączone.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciastek marchewkowych.

4 – W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon.

5 – Mieszaninę mąki dodajemy do miski z ciastem.

6 – Miksujemy aż składniki będą trochę połączone, ale nie do końca.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania ciastek marchewkowych.

7 – Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i marchewkę startą na drobnych oczkach tarki.

8 – Miksujemy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

9 – Małe kulki ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (każda kulka powinna ważyć ok. 35g).

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek mają być zarumienione, wierzch ciastek tylko bardzo lekko zarumieniony, ciastka będą miękkie. Zostawiamy je na blaszce przez ok. 5-10 minut, aż trochę wystygną, potem przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania kremu śmietankowego.

Przygotowujemy krem:

  • miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem (najpierw będą grudki, trzeba dalej miksować, aż będzie gładka i puszysta masa)
  • potem dodajemy serek i miksujemy aż powstanie gładki krem.

Krem nakładamy na kompletnie wystudzone ciastka! (inaczej zrobi się za rzadki).

Smacznego!

Ciastka marchewkowe na papierze do pieczenia. Wokół marcepanowe marchewki.

Przechowywanie:

Ciastka bez kremu można przechowywać w pudełku na ciastka poza lodówką, te z kremem muszą być w lodówce.

Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia ale są również bardzo dobre na drugi i trzeci dzień, tylko trochę bardziej miękkie. Można je przechowywać zarówno same jak i z kremem. Krem sprawi, że będą tylko trochę bardziej miękkie.

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym na papierze do pieczenia.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciastka marchewkowe które smakują jak ciasto marchewkowe! Pyszne miękkie ciastka z dodatkiem świeżej marchewki, przykryte kremem z serka śmietankowego. Są pyszne!
Carrot cake cookies with cream cheese frosting on a piece of parchment paper topped with marzipan carrots and nuts.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 19 ciastek
kalorie 237kcal
autor Aleksandra

składniki

ciastka:

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • 155 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g startej na małych oczkach marchewki (waga bez skórki), to 1 duża i 1 średnia marchewka
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich

krem:

  • 60 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 230 g gęstego serka kanapkowego śmietankowego

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni (gaz 4), opcja góra-dół.
  • Oba rodzaje cukru i pokrojone w kostkę miękkie masło dodajemy do misy miksera. Miksujemy na średnio-niskich obrotach przez ok. 1-2 minuty, aż będą dobrze połączone.
  • Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilli. Miksujemy kolejne 1-2 minuty, aż składniki będą dobrze połączone.
  • W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon. Mieszaninę mąki dodajemy do miski z ciastem. Miksujemy aż składniki będą trochę połączone, ale nie do końca.
  • Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i marchewkę startą na drobnych oczkach tarki. Miksujemy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Małe kulki ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (każda kulka powinna ważyć ok. 35g).
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek mają być zarumienione, wierzch ciastek tylko bardzo lekko zarumieniony, ciastka będą miękkie. Zostawiamy je na blaszce przez ok. 5-10 minut, aż trochę wystygną, potem przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotowujemy krem: miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem (najpierw będą grudki, trzeba dalej miksować, aż będzie gładka i puszysta masa), potem dodajemy serek i miksujemy aż powstanie gładki krem.
  • Krem nakładamy na kompletnie wystudzone ciastka! (inaczej zrobi się za rzadki).
  • Smacznego!

uwagi

  • Ciastka bez kremu można przechowywać w pudełku na ciastka poza lodówką, te z kremem muszą być w lodówce. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia ale są również bardzo dobre na drugi i trzeci dzień, tylko trochę bardziej miękkie. Można je przechowywać zarówno same jak i z kremem. Krem sprawi, że będą tylko trochę bardziej miękkie.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/19 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj deser
Kuchnia amerykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here