Impreza/ przystawki/ Sylwester

Mini pizze z ciasta francuskiego

31 grudnia 2020

Mini pizze z ciasta francuskiego to świetna przekąska na imprezy albo gdy macie ochotę na chrupiącą pizzę, ale nie chcecie czekać aż ciasto drożdżowe urośnie. Pizza na cieście francuskim jest naprawdę pyszna i szybka do zrobienia.

Mini pizze z ciasta francuskiego na drewnianej desce.

Składniki:

  • Ciasto francuskie – najlepiej smakuje takie na maśle, jeśli możecie je znaleźć. Ciasto francuskie możecie również zrobić sami – albo z tradycyjnego przepisu na ciasto francuskie albo szybkie ciasto francuskie.
  • Sos do pizzy – czasami używam gotowego sosu (lubię ten z firmy Mutti) lub robię sama. Jak zrobić sos do pizzy: podsmażyć pokrojoną w kostkę małą cebulę z 2 łyżkami oliwy przez kilka minut, dodać drobno posiekane 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano i smażyć 30 sekund. Dodać puszkę pomidorów i gotować na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodatki – możecie dodać Wasze ulubione dodatki do pizzy. Ważne jest, żeby nie dodawać ich za dużo, żeby ciasto nie było za miękkie. Ja użyłam tutaj mojej ulubionej, prostej kombinacji: szynka, salami, pieczarki, mozarella. Na koniec polewam pizzę małą ilością pesto z bazylii. Jeśli nie próbowaliście jeszcze pesto na Waszej pizzy, to musicie koniecznie spróbować.
Składniki potrzebne do przygotowania mini pizzy z ciasta francuskiego.

Co jeszcze możecie nałożyć na Waszą pizzę:

  • salami/kukurydza/papryka
  • chorizo/suszona żurawina/wędzony ser
  • szynka/ananas/dżem z żurawiny
  • prosciutto/rukola
  • pomidorki cherry/mozzarella buffala/pesto
  • szynka/pieczarki/oliwki/karczochy
  • karmelizowana cebula/pieczarki/ser gruyere

Jak zrobić krok po kroku:

Ciasto francuskie podzielone na 15 kwadratów i posmarowane sosem do pizzy.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.

Ciasto francuskie przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, lekko oprószony mąką. Wałkujemy je wszerz (ma być trochę szersze). Dzielimy nożem na 15 kwadratów. W środku każdego kwadratu nacinamy wszystkie brzegi (nie przecinamy ciasta), tak żeby zostawić 1 cm rant.

Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce sosu do pizzy (nie nakładamy za dużo).

Arkusz ciasta francuskiego podzielony na kwadraty, z sosem do pizzy i dodatkami.

Następnie nakładamy pokrojone na kawałki salami, szynkę, pokrojone na plasterki pieczarki i oliwki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie, po prostu ciasto będzie miało ładniejszy złocisty kolor).

Pieczemy przez 10 minut, następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy ser i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż ciasto będzie napuszone, a ser złocisty.

Podajemy skropione bazyliowym pesto.

Smacznego!

Najlepiej jest zjeść te mini pizze do 2 godzin po upieczeniu, będą najbardziej chrupiące. Jeśli zostawicie je dłużej, można je odgrzać w piekarniku żeby były ciepłe i bardziej chrupiące.

Mini pizze z ciadta francuskiego polewane sosem pesto.

Inne pomysły na ciasto francuskie na słono:

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Mini pizze z ciasta francuskiego

Mini pizze z ciasta francuskiego to świetna przekąska na imprezy albo gdy macie ochotę na chrupiącą pizzę, ale nie chcecie czekać aż ciasto drożdżowe urośnie. Pizza na cieście francuskim jest naprawdę pyszna i szybka do zrobienia.
SAVE THIS RECIPE
Puff pastry pizza bites on a wooden serving tray.
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 35 min
porcje 15 sztuk
kalorie 105kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 280g
  • 1/2 szklanki sosu do pizzy
  • 4 kawałki szynki
  • kilka plasterków salami
  • 6 czarnych oliwek
  • 4 małe pieczarki
  • 100 g tartej mozarelli ’żółtej’mozzarelli, nie w kulce
  • 3 łyżki pesto bazyliowego opcjonalnie, do polania po upieczeniu

wykonanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Ciasto francuskie przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, lekko oprószony mąką. Wałkujemy je wszerz (ma być trochę szersze). Dzielimy nożem na 15 kwadratów. W środku każdego kwadratu nacinamy wszystkie brzegi (nie przecinamy ciasta), tak żeby zostawić 1 cm rant.
  • Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce sosu do pizzy (nie nakładamy za dużo).
  • Następnie nakładamy pokrojone na kawałki salami, szynkę, pokrojone na plasterki pieczarki i oliwki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie, po prostu ciasto będzie miało ładniejszy złocisty kolor).
  • Pieczemy przez 10 minut, następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy ser i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż ciasto będzie napuszone, a ser złocisty.
  • Podajemy skropione bazyliowym pesto.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jak zrobić sos do pizzy: podsmażyć pokrojoną w kostkę małą cebulę z 2 łyżkami oliwy przez kilka minut, dodać drobno posiekane 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano i smażyć 30 sekund. Dodać puszkę pomidorów i gotować na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
  • Kalorie: 1 mini pizza (1/15 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie przekąska
kuchnia międzynarodowa
Keyword mini pizze z ciasta francuskiego, pizza na cieście francuskim

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.