Impreza/ przystawki/ Sylwester

Mini pizze z ciasta francuskiego

31 grudnia 2020 przez Aleksandra

Mini pizze z ciasta francuskiego to świetna przekąska na imprezy albo gdy macie ochotę na chrupiącą pizzę, ale nie chcecie czekać aż ciasto drożdżowe urośnie. Pizza na cieście francuskim jest naprawdę pyszna i szybka do zrobienia.

Mini pizze z ciasta francuskiego na drewnianej desce.

Składniki:

  • Ciasto francuskie – najlepiej smakuje takie na maśle, jeśli możecie je znaleźć. Ciasto francuskie możecie również zrobić sami – albo z tradycyjnego przepisu na ciasto francuskie albo szybkie ciasto francuskie.
  • Sos do pizzy – czasami używam gotowego sosu (lubię ten z firmy Mutti) lub robię sama. Jak zrobić sos do pizzy: podsmażyć pokrojoną w kostkę małą cebulę z 2 łyżkami oliwy przez kilka minut, dodać drobno posiekane 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano i smażyć 30 sekund. Dodać puszkę pomidorów i gotować na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodatki – możecie dodać Wasze ulubione dodatki do pizzy. Ważne jest, żeby nie dodawać ich za dużo, żeby ciasto nie było za miękkie. Ja użyłam tutaj mojej ulubionej, prostej kombinacji: szynka, salami, pieczarki, mozarella. Na koniec polewam pizzę małą ilością pesto z bazylii. Jeśli nie próbowaliście jeszcze pesto na Waszej pizzy, to musicie koniecznie spróbować.
Składniki potrzebne do przygotowania mini pizzy z ciasta francuskiego.

Co jeszcze możecie nałożyć na Waszą pizzę:

  • salami/kukurydza/papryka
  • chorizo/suszona żurawina/wędzony ser
  • szynka/ananas/dżem z żurawiny
  • prosciutto/rukola
  • pomidorki cherry/mozzarella buffala/pesto
  • szynka/pieczarki/oliwki/karczochy
  • karmelizowana cebula/pieczarki/ser gruyere

Jak zrobić krok po kroku:

Ciasto francuskie podzielone na 15 kwadratów i posmarowane sosem do pizzy.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.

Ciasto francuskie przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, lekko oprószony mąką. Wałkujemy je wszerz (ma być trochę szersze). Dzielimy nożem na 15 kwadratów. W środku każdego kwadratu nacinamy wszystkie brzegi (nie przecinamy ciasta), tak żeby zostawić 1 cm rant.

Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce sosu do pizzy (nie nakładamy za dużo).

Arkusz ciasta francuskiego podzielony na kwadraty, z sosem do pizzy i dodatkami.

Następnie nakładamy pokrojone na kawałki salami, szynkę, pokrojone na plasterki pieczarki i oliwki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie, po prostu ciasto będzie miało ładniejszy złocisty kolor).

Pieczemy przez 10 minut, następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy ser i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż ciasto będzie napuszone, a ser złocisty.

Podajemy skropione bazyliowym pesto.

Smacznego!

Najlepiej jest zjeść te mini pizze do 2 godzin po upieczeniu, będą najbardziej chrupiące. Jeśli zostawicie je dłużej, można je odgrzać w piekarniku żeby były ciepłe i bardziej chrupiące.

Mini pizze z ciadta francuskiego polewane sosem pesto.

Inne pomysły na ciasto francuskie na słono:

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Mini pizze z ciasta francuskiego

Mini pizze z ciasta francuskiego to świetna przekąska na imprezy albo gdy macie ochotę na chrupiącą pizzę, ale nie chcecie czekać aż ciasto drożdżowe urośnie. Pizza na cieście francuskim jest naprawdę pyszna i szybka do zrobienia.
SAVE THIS RECIPE
Puff pastry pizza bites on a wooden serving tray.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 35 min
porcje 15 sztuk
kalorie 105kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 280g
  • 1/2 szklanki sosu do pizzy
  • 4 kawałki szynki
  • kilka plasterków salami
  • 6 czarnych oliwek
  • 4 małe pieczarki
  • 100 g tartej mozarelli ’żółtej’mozzarelli, nie w kulce
  • 3 łyżki pesto bazyliowego opcjonalnie, do polania po upieczeniu

wykonanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Ciasto francuskie przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, lekko oprószony mąką. Wałkujemy je wszerz (ma być trochę szersze). Dzielimy nożem na 15 kwadratów. W środku każdego kwadratu nacinamy wszystkie brzegi (nie przecinamy ciasta), tak żeby zostawić 1 cm rant.
  • Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce sosu do pizzy (nie nakładamy za dużo).
  • Następnie nakładamy pokrojone na kawałki salami, szynkę, pokrojone na plasterki pieczarki i oliwki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie, po prostu ciasto będzie miało ładniejszy złocisty kolor).
  • Pieczemy przez 10 minut, następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy ser i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż ciasto będzie napuszone, a ser złocisty.
  • Podajemy skropione bazyliowym pesto.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jak zrobić sos do pizzy: podsmażyć pokrojoną w kostkę małą cebulę z 2 łyżkami oliwy przez kilka minut, dodać drobno posiekane 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano i smażyć 30 sekund. Dodać puszkę pomidorów i gotować na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
  • Kalorie: 1 mini pizza (1/15 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie przekąska
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here