meksykańska i tex-mex/ mięso

Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą jak z McDonald’s

20 lutego 2019 | Ostatnia aktualizacja: 21 marca 2019 przez Aleksandra

Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą jak z McDonald’s

Te wrapy to jedyna rzecz, którą zamawiam z McDonald’s, normalnie się tam nie stołuję, ale jadąc dobrych parę godzin autostradami nie ma niestety wielkiego wyboru. Te wrapy u nas w Austrii są trochę inne niż te w Polsce, zamawia się je pod nazwą crispy chicken tomato salsa wrap i składają się z chrupiącego kurczaka, słodko-kwaśno-ostrego pomidorowego sosu i kawałka sałaty zawiniętych w tortille. Nie są złe, jak na fast food, ale nie muszę Wam chyba mówić, o ile lepsze (i zdrowsze) są te domowe.

Moje wrapy składają się z:

– Chrupiącego panierowanego kurczaka, który jest tak pyszny, że mogłabym go dosłownie jeść samego. Tradycyjną panierkę zmodyfikowałam przez dodanie do niej parmezanu, skórki z cytryny i natki pietruszki. Spróbujcie koniecznie, te kotlety są GENIALNE.

– ostrego, słodko-kwaśnego sosu pomidorowego

– dodatków: ciagnącego się żółtego sera, świeżych pomidorów i sałaty

– zawiniętych w tortille.

To się nazywa zdrowy i pyszny fast food!

Jeśli szukacie innych pomysłów na tortille to polecam quesadilla – aromatyczny kurczak i warzywa zapieczone razem z serem między dwoma kawałkami tortilli.

3 talerze z tortillami z kurczakiem i pomidorową salsą z listkami sałaty dookoła
Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą na niebiesko-zielonym talerzu z listkami sałaty dookoła
Przekrojone na pół tortille z kurczakiem i pomidorową salsą z papryczkami chilli w tle

Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą

Tortille z chrupiącym panierowanym kurczakiem, ostrym i słodko-kwaśnym pomidorowym sosem, ciągnącym się serem, świeżym pomidorem i sałatą. Zdrowy i pyszny fast food.
SAVE THIS RECIPE
two crispy chicken wraps on a green plate, fresh chili in the background
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 35 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 50 min
porcje 2 duże porcje
kalorie 1250kcal
autor Aleksandra

składniki

chrupiący kurczak:

  • 330 g filetów z kurczaka / indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżeczka skórki startej z ekologicznej cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki bułki tartej 40g
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu 20g, lub bułki tartej
  • olej do smażenia około 4 łyżki

dodatkowo:

  • 4 duże tortille
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki
  • 4 liście sałaty

salsa pomidorowa:

  • 7 średnich pomidorów 670g, można też użyć pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 ostre papryczki chilli lub płatki chilli, do smaku
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki/skrobii ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

salsa pomidorowa:

  • Pomidory przelać dużą ilością gotującej się wody, obrać ze skórki, pokroić w 1-2 cm kostkę.
  • Papryczkę chilli pokroić w plasterki, czosnek bardzo drobno. Jesli chcecie żeby sos był mniej ostry, wyjmijcie pestki z papryczek chilli. Można też użyć suszonych płatków chilli, jeśli nie macie świeżych papryczek.
  • W większym garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli, podsmażać przez minutę.
  • Dodać pomidory, ocet ryżowy, sos worcestershire i cukier, gotować około 30 minut na małym ogniu, aż sos będzie gęsty (od czasu do czasu trzeba sos przemieszać, pilnujcie go dobrze przez ostatnie 5 minut, żeby się nie przypalił).
  • Doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia. Jeszcze raz spróbować czy czegoś nie brakuje – soli, pieprzu, a może octu.

kotlety:

  • W czasie jak sos się gotuje panierujemy kotlety.
  • Na pierwszy talerz wysypać mąkę.
  • Na drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem.
  • W trzecim, głębokim talerzu rozbełtać jajko, dodać do niego skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  • Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem na około ¾ cm, porządnie doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
  • Każdy kotlet obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Następnie w jajku, a potem mieszance bułki tartej i parmezanu.
  • Smażymy kotlety: na patelni dobrze rozgrzać na dużym ogniu sporą ilość oleju. Kotlety smażymy około 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej, aż panierka będzie z dwóch stron złocista. Kotlety powinny mieć dużo miejsca na patelni, po usmażeniu jedej porcji kotletów smażymy kolejne.
  • Przełożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikami papierowymi.

składanie tortilli:

  • Na dużym placku tortilli położyć 2 plasterki sera, nałożyć czubatą łyżkę sosu i ją rozsmarować. Na to położyć kawałki kurczaka – kotlety trzeba pociąć, tak żeby mieściły się w tortilli, na koniec kładziemy po 2 plasterki pomidora.
  • Zawijać tortille i opiekać je w opiekaczu do kanapek lub smażyć krótko na patelni, aż się lekko zabrązowią i ser będzie ciągnący. Zapiekamy je też po to, żeby brzegi tortilli połączyły się ze sobą i można było je wygodnie jeść.
  • Na koniec włożyć do wrapów listki sałaty (jeśli sałatę doda się do tortilli wcześniej to zwiędnie podczas zapiekania).
  • Smacznego!

uwagi

  • Tortille można podać na obiad lub jako ciepłą przekąskę. Kurczaka i sos można przygotować dzień wcześniej, a na drugi dzień złożyć tortille i podgrzać je w opiekaczu do kanapek lub na patelni, aż będą ciepłe.
  • Liczba kalorii = 1 porcja = 2 tortille (½ przepisu).
danie obiad
kuchnia inspirowana kuchnią meksykańską, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Tortille z kurczakiem – krok po kroku:

Przepis ten został opublikowany w listopadzie 2017, a w lutym 2019 dodałam nowe zdjęcia.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Zuza
    12 listopada 2017 o 10:35

    hmm pyszne, ale bym sobie na śniadanie taką zjadła ;D

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 listopada 2017 o 10:51

      jest pycha 🙂 polecam zrobić dzisiaj to jutro będzie jak znalazł na śniadanie! 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here