sałatki wegetariańskie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA SAŁATKI

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

15 lutego 2019


Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

Próbowaliście już pieczonej marchewki? Jest przepyszna, miękka i bardzo słodka. W sałatce połączyłam ją z słodko-kwaśnym granatem i sosem na basie masła orzechowego. Fistaszkowy smak świetnie pasuje zarówno do marchewki jak i do granatu. Sałatka jest prosta, pyszna, pełna smaku i pięknie wygląda na talerzu.

Ta sałatka z pieczoną marchewką jest świetna na kolację, można się nią spokojnie najeść, lub jako dodatek do obiadu.

Jeśli lubicie podobne połączenia smakowe spróbujcie zupy krem z marchewki z sosem z masła orzechowego oraz owsianki z masłem orzechowym i granatem.

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym
Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

Pieczone marchewki – słodkie, kremowe i pełne smaku, połączone w sałatce z słodko-kwaśnymi ziarenkami granatu, polane pysznym sosem na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny. 
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 30 minutes
całkowity czas 45 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 388kcal
autor Aleksandra

składniki

Pieczone marchewki:

  • ½ kg marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 2 garście sałaty użyłam mixu sałat
  • ½ szklanki nasion granatu

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1.5 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Upiec marchewki: umyć, obrać i pokroić. Marchewki przekroić na pół wszerz, potem chude marchewki przekroić wzdłuż na pół, grubsze wzdłuż na 4 części, powinniście otrzymać ‘frytki’ o grubości ok 1-1.5 cm. Marchewki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymieszać z przyprawami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec ok. 25-30 minut, aż będą miękkie i zabrązowione od dołu.
  • Składniki sosu dodać do małego słoiczka, doprawić solą i pieprzem, zakręcić i porządnie kilka razy wstrząsnąć, aż składniki dobrze się wymieszają i powstanie gęsty sos.
  • Umyć sałatę, dobrze jest ją też osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie.
  • Sałatę rozłożyć w miskach, na niej położyć upieczone marchewki, posypać ziarnami granatu i polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Calories: 388kcal
danie dodatek do obiadu, sałatka
kuchnia międzynarodowa
Keyword granat, marchewka, masło orzechowe, pieczona marchewka, sałata

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz