Śniadanie/ śniadanie słodkie

Owsianka z bananem, masłem orzechowym i granatem

12 kwietnia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 5 maja 2020 przez Aleksandra

Szybkie i pyszne śniadanie? Najprościej zrobić owsiankę 🙂 Poniższa jest naprawdę przepyszna. Do połączenia banana z masłem orzechowym nie muszę chyba nikogo przekonywać, ale jak jeszcze dodamy do tego odrobinę oleju kokosowego (doda lekkiego kokosowego posmaku i sprawi, że owsianka będzie bardziej kremowa), posłodzimy syropem klonowym oraz dodamy soku z cytryny, który zrównoważy tę słodycz, a na koniec posypiemy całość słodko-kwaśnymi pestkami granatu to wtedy otrzymamy naprawdę genialną owsiankę! Gorąco polecam!

Owsianka z bananem i masłem orzechowym w szarej misce posypana pestkami granatu

Moje inne przepisy na owsianki:

Składniki:

  • Jakich płatków owsianych użyć: można użyć tradycyjnych płatków owsianych, gotują się trochę dłużej ale bardziej jest je czuć przy gryzieniu. Drobne płatki owsiane (górskie) gotują się szybciej, w ok. 30 minut, ale są mało wyczuwalne przy jedzeniu owsianki. Wszystko zależy od tego jakie płatki wolicie, można użyć oba rodzaje płatków.
  • Jakiego mleka można użyć: Ja użyłam mleka krowiego, ale można również użyć dowolnego roślinnego, jakie Wam smakuje. Można nawet użyć wody, ale owsianka będzie trochę gorzej smakować (moim zdaniem) i będzie mniej kremowa.
  • Najlepiej jest użyć dojrzałe banany, wtedy można dodać mniej syropu klonowego.
  • Zamiast soku z cytryny można użyć soku z limonki. Soku z cytryny nie można pominąć bo bez tego kwaśnego składnika owsianka będzie za ciężka i mdła.
  • Olej kokosowy – jego dodanie jest opcjonalne. Daje owsiance pyszny smak i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowa.
  • Granat – pestkami granatu tylko posypujemy owsiankę, można je pominąć, owsianka również super smakuje bez nich.
Składniki na owsiankę z bananem i masłem orzechowym

Jak zrobić owsiankę z bananem i masłem orzechowym krok po kroku:

  1. Do średniego garnka dodajemy mleko i płatki owsiane. Gotujemy do momentu miękkości płatków.
  2. Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny, olej kokosowy i sól. Mieszamy.

3. Dodajemy rozgniecione widelcem banany. Owsianka jest gotowa możecie teraz ją dopasować do własnego smaku (np. dodać więcej syropu klonowego jak jest zbyt mało słodka lub więcej soku z cytryny jak owsianka wydaje się Wam zbyt ciężka i za słodka).

4. Gotową owsiankę posypujemy pestkami granatu.

Smacznego!

Przechowywanie:

Jeśli chcecie przechować owsiankę na drugi dzień lepiej jest ją całą najpierw zagotować, potem ostudzić i schować do lodówki. Na drugi dzień bardzo zgęstnieje więc trzeba ją przy podgrzewaniu trochę rozcieńczyć wodą lub mlekiem.

Owsianka z bananem, masłem orzechowym i granatem

owsianka z bananem, masłem orzechowym i granatem banana, peanut butter and pomegranate oatmeal
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 15 min
porcje 2 spore porcje

składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych 100 g
  • 2.5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego, 625 ml
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • pestki z ½ granatu do posypania

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Do średniego garnka dodać płatki i mleko, gotować na małym ogniu ok. 10 minut od zagotowania, aż płatki będą miękkie. Podczas gotowania owsianka będzie bardzo rzadka, ale spokojnie, po dodaniu pozostałych składników i podczas studzenia znacznie zgęstnieje.
  • Owsiankę zdjąć z ognia, dodać masło orzechowe, olej kokosowy, syrop klonowy, sok z cytryny (ilości odmierzałam miarką, więc są to płaskie łyżki, a nie czubate) oraz szczyptę soli, wymieszać.
  • Dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać, spóbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, owsianka ma być słodko-kwaśna, z wyczuwalnym smakiem banana, masła orzechowego i lekko kokosowa.
  • Przelać do miseczek, posypać ziarenkami granatu. Smacznego!

uwagi

  • Kalorie = 1/2 przepisu (1 spora porcja).
  • Składniki:
    • Jakich płatków owsianych użyć: można użyć tradycyjnych płatków owsianych, gotują się trochę dłużej ale bardziej jest je czuć przy gryzieniu. Drobne płatki owsiane (górskie) gotują się szybciej, w ok. 30 minut, ale są mało wyczuwalne przy jedzeniu owsianki. Wszystko zależy od tego jakie płatki wolicie, można użyć oba rodzaje płatków.
    • Jakiego mleka można użyć: Ja użyłam mleka krowiego, ale można również użyć dowolnego roślinnego, jakie Wam smakuje. Można nawet użyć wody, ale owsianka będzie trochę gorzej smakować (moim zdaniem) i będzie mniej kremowa.
    • Najlepiej jest użyć dojrzałe banany, wtedy można dodać mniej syropu klonowego.
    • Zamiast soku z cytryny można użyć soku z limonki. Soku z cytryny nie można pominąć bo bez tego kwaśnego składnika owsianka będzie za ciężka i mdła.
    • Olej kokosowy – jego dodanie jest opcjonalne. Daje owsiance pyszny smak i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowa.
    • Granat – pestkami granatu tylko posypujemy owsiankę, można je pominąć, owsianka również super smakuje bez nich.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Joaśka
    18 października 2020 o 17:00

    Robię w taki sposób jaglankę! Jest pyyyyszna!

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here