SAŁATKI/ Wigilia i Święta/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA SAŁATKI

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi

8 marca 2018 | Last Updated: 1 grudnia 2019

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. Chrupiąca, słodko-kwaśna. Przepięknie wygląda na stole, spójrzcie tylko na te kolory! Jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych (np. pieczonej kaczki czy kurczaka) ale nie tylko. Zachwyci Was smakiem!

Każdy składnik świetnie do siebie pasuje – słodka kapusta i jabłko, słodko-kwaśny granat, chrupiące orzechy włoskie i charakterny sos.

Warto dać jej chwilę postać, np. 2 godziny. Smaki świetnie się przegryzają, a kapusta mięknie.

Spróbujcie również mojej wersji klasycznej surówki z jabłka i marchewki.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi

Surówka jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy posiekać drobno kapustę, zetrzeć jabłko na dużych oczkach tarki, dodać pestki granatu, orzechy włoskie i wymieszać z oliwą, octem winnym i sokiem z cytryny. Poniżej możecie zobaczyć jak prosto i bez dużego pryskania kroję granat.

poszczególne kroki krojenia owocu granatu
red cabbage apple slaw
Print
5 from 1 vote

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich

Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Chrupiąca i słodko-kwaśna. Wygląda pięknie na stole!
czas przygotowania 30 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 8 porcji
kalorie 189kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 400 g czerwonej kapusty 5 szklanek drobno pociętej kapusty luźno włożonej do szklanki
  • 1 granat
  • 1 duże słodkie jabłko lub 1.5 małego/średniego
  • 100 g orzechów włoskich 1 szklanka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Czerwoną kapustę drobno pociąć, w jak najcieńsze paski.
  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, można ze skórką.
  • Wyjąć pestki z owocu granata.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zabrązowią i będą ładnie pachnieć, zdjąć od razu z patelni (opcjonalnie).
  • Zmieszać wszystkie składniki surówki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje jak się lekko przegryzie i kapusta trochę zmięknie, czyli po minimum godzinie (najlepsza jest po ok. 2-3 godzinach). Na drugi dzień jest również dobra (przechowywana w lodówce).
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 189kcal
danie dodatek do obiadu, surówka
kuchnia międzynarodowa
Keyword surówka z czerwonej kapusty, surówka z jabłka i kapusty

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    megan
    16 lipca 2018 at 19:46

    5 stars
    Baaardzo dobra, taka słodko kwaśna. Będzie do powtórk!i

    • Reply
      Aleksandra
      16 lipca 2018 at 19:57

      Suuuper, bardzo się cieszę 🙂

    Leave a Reply