SAŁATKI/ Wigilia i Święta

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi

8 marca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 1 grudnia 2019 przez Aleksandra

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. Chrupiąca, słodko-kwaśna. Przepięknie wygląda na stole, spójrzcie tylko na te kolory! Jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych (np. pieczonej kaczki czy kurczaka) ale nie tylko. Zachwyci Was smakiem!

Każdy składnik świetnie do siebie pasuje – słodka kapusta i jabłko, słodko-kwaśny granat, chrupiące orzechy włoskie i charakterny sos.

Warto dać jej chwilę postać, np. 2 godziny. Smaki świetnie się przegryzają, a kapusta mięknie.

Spróbujcie również mojej wersji klasycznej surówki z jabłka i marchewki.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi

Surówka jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy posiekać drobno kapustę, zetrzeć jabłko na dużych oczkach tarki, dodać pestki granatu, orzechy włoskie i wymieszać z oliwą, octem winnym i sokiem z cytryny. Poniżej możecie zobaczyć jak prosto i bez dużego pryskania kroję granat.

poszczególne kroki krojenia owocu granatu

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich

Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Chrupiąca i słodko-kwaśna. Wygląda pięknie na stole!
SAVE THIS RECIPE
red cabbage apple slaw
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 30 min
całkowity czas 30 min
porcje 8 porcji
kalorie 189kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 400 g czerwonej kapusty 5 szklanek drobno pociętej kapusty luźno włożonej do szklanki
  • 1 granat
  • 1 duże słodkie jabłko lub 1.5 małego/średniego
  • 100 g orzechów włoskich 1 szklanka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Czerwoną kapustę drobno pociąć, w jak najcieńsze paski.
  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, można ze skórką.
  • Wyjąć pestki z owocu granata.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zabrązowią i będą ładnie pachnieć, zdjąć od razu z patelni (opcjonalnie).
  • Zmieszać wszystkie składniki surówki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje jak się lekko przegryzie i kapusta trochę zmięknie, czyli po minimum godzinie (najlepsza jest po ok. 2-3 godzinach). Na drugi dzień jest również dobra (przechowywana w lodówce).
  • Smacznego!
danie dodatek do obiadu, surówka
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    megan
    16 lipca 2018 o 19:46

    5 stars
    Baaardzo dobra, taka słodko kwaśna. Będzie do powtórk!i

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      16 lipca 2018 o 19:57

      Suuuper, bardzo się cieszę 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here