SAŁATKI/ Wigilia i Święta/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA SAŁATKI

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich

8 marca 2018 (Last Updated: 25 grudnia 2018)

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich

Jest przepyszna! Chrupiąca, słodko-kwaśna. Przepięknie wygląda na stole, spójrzcie tylko na te kolory! Jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych (np. pieczonej kaczki czy kurczaka) ale nie tylko. Zachwyci Was smakiem!

Każdy składnik świetnie do siebie pasuje – słodka kapusta i jabłko, słodko-kwaśny granat, chrupiące orzechy włoskie i charakterny sos.

Warto dać jej chwilę postać, np. 2 godziny. Smaki świetnie się przegryzają, a kapusta mięknie.

Spróbujcie również mojej wersji klasycznej surówki z jabłka i marchewki.

surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich

surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich red cabbage, apple, pomegranate and walnut salad

surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich red cabbage, apple, pomegranate and walnut salad
Print
5 from 1 vote

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich

Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Chrupiąca i słodko-kwaśna. Wygląda pięknie na stole!
danie dodatek do obiadu, surówka
kuchnia międzynarodowa
Keyword czerwona kapusta, granat, jabłko, orzechy włoskie, surówka
czas przygotowania 30 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 8 porcji
kalorie 1406kcal

składniki

  • 300 g czerwonej kapusty 5 szklanek drobno pociętej kapusty luźno włożonej do szklanki
  • 1 granat
  • 1 duże jabłko słodkie
  • 100 g orzechów włoskich 1 szklanka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Czerwoną kapustę drobno pociąć, w jak najcieńsze paski.
  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, można ze skórką.
  • Wyjąć pestki z owocu granata.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zabrązowią i będą ładnie pachnieć, zdjąć od razu z patelni.
  • Zmieszać wszystkie składniki surówki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje jak się lekko przegryzie i kapusta trochę zmięknie, czyli po minimum godzinie (najlepsza jest po ok. 2-3 godzinach). Na drugi dzień jest również dobra (przechowywana w lodówce).
  • Smacznego!

Nutrition

Calories: 1406kcal

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    megan
    16 lipca 2018 at 19:46


    Baaardzo dobra, taka słodko kwaśna. Będzie do powtórk!i

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      16 lipca 2018 at 19:57

      Suuuper, bardzo się cieszę 🙂

    Dodaj komentarz