mięso

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą

28 października 2019 | Ostatnia aktualizacja: 3 listopada 2019 przez Aleksandra

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą to pyszny i prosty jesienny obiad, którego przygotowanie zajmie Wam tylko chwilkę. Przepis jest super prosty – udka z kurczaka doprawić solą i pieprzem, dodać do dużego naczynia do pieczenia razem z ćwiartkami jabłek i plastrami cebuli. Dodać ulubione zioła i piec przez ok. 2h. Mięso jest delikatne i z łatwością odchodzi od kości, jabłka i cebula są bardzo miękkie i słodkie. Ciężko mi było zrobić zdjęcia tego dania, bo jabłka i cebula są miękkie i mają bardziej konsystencję dżemu, ale mówię Wam, to jest coś pysznego! Łatwo zrobić dla dużej ilości osób i łatwo się odgrzewa. Spróbujcie.

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą
Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą
Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą w naczyniu gotowe do pieczenia

Innym bardzo lubianym obiadem z udek kurczaka w naszym domu są te udka kurczaka z harissą, sosem z wody różanej i cytrynowym kuskusem.

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą to pyszny i prosty jesienny obiad, którego przygotowanie zajmie Wam tylko chwilkę.
SAVE THIS RECIPE
a fork cutting through a baked chicken thigh with apples, onions and mashed potatoes on a blueplate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 1 godz 45 min
całkowity czas 1 godz 55 min
porcje 6 porcji
kalorie 388kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 jabłka użyłem Golden Delicious, najlepiej słodko-kwaśne jabłka
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek rozmarynu lub tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • cydr z jabłek lub woda opcjonalnie, patrz uwagi *
  • puree z ziemniaków do podania

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 ° C / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Kurczaka dobrze doprawić solą i pieprzem. Ważne jest, żeby mięso natrzeć ze wszystkich stron i również pod skórką.
  • Jabłka pokroić na ćwiartki i wyciąć rdzeń (skórkę zostawiamy).
  • Cebulę pokroić w grube plastry.
  • Udka z kurczaka, jabłka i cebulę ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia lub na blaszce.
  • Kurczaka posmarować oliwą z oliwek
  • Na wierzch dodać świeże zioła.
  • Piec przez 1 godzinę i 30 minut, następnie włączyć termoobieg LUB zwiększyć temperaturę o 20° LUB włączyć grill i umieścić naczynie na najwyższej półce piekarnika. Piec jeszcze przez 5-15 minut, aż kurczak będzie zrumieniony.
  • Najlepiej pasuje tutaj puree z ziemniaków.
  • Smacznego!

uwagi

  • U mnie kurczak, jabłka i cebule leżały w naczyniu dosyć ciasno więc żaden dodatkowy płyn nie był konieczny. Jeśli macie mniejsze naczynie / dodajecie mniej sładników / kurczak z jabłkami nie są tak stłoczone (jak widać na zdjęciu) to dodajcie 1-2 cm płynu (cydr jabłkowy lub wodę) na dno naczynia.
  • Liczba kalorii = 1/6 przepisu (bez ziemniaków, obliczone mniej więcej).
danie danie główne
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here