OBIAD/ ryby i owoce morza

Pieczony pstrąg z ziemniakami, szparagami i ziołowym dipem

2 maja 2019 | Ostatnia aktualizacja: 8 maja 2019 przez Aleksandra

Pyszny wiosenny obiad, łatwy do przygotowania, wszystko przygotowujemy w piekarniku na jednej blaszce. Aromatycznie przyprawiony pieczony pstrąg, z młodymi ziemniaczkami i szparagami. Całość jest doprawiona czosnkiem, tymiankiem, skórką z cytryny i podane z ziołowo-czosnkowym dipem.

Moje inne przepisy ze szparagami:

Zbliżenie na pieczonego pstrąga z ziemniakami, szparagami i ziołowo-czosnkowym dipem na talerzu
Pieczony pstrąg z ziemniakami, szparagami i ziołowo-czosnkowym dipem na talerzu

Dodatkowe porady:

Jaką rybę użyć? Można użyć każdej innej ryby, my najbardziej lubimy pstrągi. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości (tak właściwie ‘grubości’) ryby. Można również użyć filetów ryby, ale na pewno trzeba będzie je piec krócej. Filety doprawiamy tak samo jak całą rybę, plasteki cytryny i gałązki tymianku można położyć na wierzchu. Filety lepiej jest jednak piec w papilotach, żeby mięso nie było suche. W tym przepisie temperatura pieczenia jest wysoka, a mięso ryby jest chronione przez skórkę. Najważniejsze jest nie piec ryby za długo – będzie twarda i gumowata. Ryba naprawdę nie potrzebuje długo, ma tylko zmienić kolor na biały i jest gotowa.

Co zamiast ryby? Zamiast ryby można użyć piersi z kurczaka lub np. upiec jajka sadzone! Wychodzą pyszne, o wiele mniej z nimi jest roboty, niż smażenie na patelni.

Co zamiast szparagów? Poza sezonem na szparagi można upiec brokuły lub cukinię.

– Dipu wyjdzie Wam trochę za dużo. Do poniższego przepisu zużyjecie jego połowę, ale to nic bo jest naprawdę przepyszny. My zużyliśmy resztę na drugi dzień, jedząc ten sam obiad. Można również dodać 1-2 łyżki oliwy lub rozcieńczyć go wodą i użyć jako dressing do sałatki.

Jak uciąć końcówki szparagów: nie zginamy szparagów licząć ze złamią się w odpowiednim miejscu. Szparag może się złamać w każdym miejscu swojej długości. Obcinamy po prostu białe zdrewniałe końcówki, w miejscu gdzie kolor zielony przechodzi z biały. Świeże i sztywne szpragami prawie nigdy nie są łykowate, więc nie trzeba ich obierać. Takie starsze, które leżą w lodówce już dobrych parę dni, są pomarszczone, bardzo elastyczne – te mogą być łykowate i dobrze jest obrać ok. ½ ich długości (od dołu). Końcówek nie musicie wyrzucać, możecie użyć do zrobienia domowego bulionu, szczególnie jeśli planujecie zrobić np. zupę krem ze szparagów. Można je również zamrozić i użyć później.

Pieczony pstrąg z warzywami krok po kroku:

Pieczony pstrąg z ziemniakami, szparagami i ziołowym dipem

Pyszny wiosenny obiad, łatwy do przygotowania, wszystko przygotowujemy w piekarniku na jednej blaszce. Aromatycznie przyprawiony pstrąg, pieczony w całości, z młodymi ziemniaczkami i szparagami. Całość jest doprawiona czosnkiem, tymiankiem, skórką z cytryny i podane z ziołowo-czosnkowym dipem.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
roasted trout with potatoes, asparagus and yogurt dip on a blue plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 1 godz
porcje 2 porcje
kalorie 830kcal
autor Aleksandra

składniki

ryba:

  • 1 pstrąg ok. 300g, świeży i wypatroszony
  • 2-3 plasterki cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku lekko rozgniecione
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • sól i pieprz do smaku

warzywa:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych lub na frytki
  • ½ pęczka szparagów 250g, ok. 10 sztuk
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z 1 cytryny najlepiej ekologicznej
  • 10 gałązek świeżego tymianku lub 1 czubata łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

ziołowo-czosnkowy dip:

  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 6 łyżeczek z lekką górką
  • 1/3 szklanki śmietany 12 % 6 łyżeczek z lekką górką, lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 230 stopni / gaz 9, opcja góra i dół.
  • Ryba: naciąć poziomo skórkę z jednej strony ryby w kilku miejscach, doprawić w tych nacięciach oraz w środku pstrąga solą i pieprzem, do środka włożyć plasterki cytryny, lekko rozgniecione ząbki czosnku i gałązki tymianku.
  • Ziemniaki: obrać, małe ziemniaki przekroić na pół, większe na cztery – kawałki powinny być w miarę równej grubości ok. 3-4 cm.
  • Szparagi: odciąć zdrewniałe końcówki w miejscu gdzie zielony kolor przechodzi w biały. Szparagów nie trzeba obierać, chyba, że nie są już świeże i sprężyste.
  • Przygotować dużą blaszkę (moja ma wymiary 34x34cm): ziemniaki i szparagi wymieszać z oliwą, tymiankiem, czosnkiem i skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Szparagi przełożyć na talerz, a ziemniaki rozłożyć równo na blaszce i włożyć do piekarnika, piec 15-20 minut.
  • Wyjąć z piekarnika blaszkę z ziemniakami, cienką łopatką dobrze podważyć ziemniaki, żeby w całości oderwały się od blaszki. Powinny być dobrze zabrązowione od dołu, przerwrócić je na drugą stronę i przesunąć je na koniec blaszki (żeby zrobić miejsce na szparagi i rybę).
  • Na blaszce położyć szparagi i rybę, piec jeszcze ok. 8 min. Jeśli Wasza ryba jest większa, trzeba ją piec dłużej. Ryba jest gotowa gdy mięso zmieni kolor na biały, a szparagi są miękkie, ale wciąż chrupiące. Ważne jest, żeby nie piec ryby za długo, bo będzie twarda i gumowa.
  • Czosnkowo-ziołowy dip: wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce, podawać z rybą, ziemniakami i szparagami

uwagi

– Dipu wychodzi trochę za dużo jak na ten obiad, ale jest naprawdę przepyszny. My zużyliśmy resztę na drugi dzień, jedząc ten sam obiad. Można również dodać 1-2 łyżki oliwy lub rozcieńczyć go wodą i użyć jako dressing do sałatki.
– Jaką rybę użyć? Można użyć każdej innej ryby. Czas pieczenia będzie zależał od wielkościryby. Można również użyć filetów ryby, ale na pewno trzeba będzie je piec krócej.
– Co zamiast ryby? Zamiast ryby można użyć piersi z kurczaka lub np. upiec jajka sadzone! Wychodzą pyszne, o wiele mniej z nimi jest roboty, niż smażenie na patelni.
– Co zamiast brokułów? Poza sezonem na szparagi można upiec brokuły lub cukinię.
– 1 szklanka to 250 ml
– liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu)
danie obiad
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    LanaDelRey
    21 kwietnia 2020 o 04:57

    Wczoraj przygotowałam pstrąga z Twojego przepisu, wyszedł bardzo smaczny! Podałam z ziemniaczkami i surówką – niestety nie udało mi się kupić szparagów. 🙁

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here