przystawki/ tarty wytrawne

Tarta ze szparagami i cukinią

8 maja 2018

Tarta ze szparagami i cukinią

Tarta wytrawna, czyli na słono, jecie takie? My często, albo jako przystawkę, albo na kolację albo na obiad z dodatkiem zupy (świetnie pasuje do niej zupa krem ze szparagów). Ciasto jest kruche i maślane, szparagi i cukinia chrupiące, a sos w którym się pieką wyrazisty, serowy, z wyczuwalnym smakiem cytryny i tymianku. Tarta jest przepyszna i uzależniająca, poza sezonem na szparagi można ją zrobić używając podwójną ilość cukini. Polecam!

Tarta ze szparagami i cukinią Asparagus and zucchini tart

Tarta ze szparagami i cukinią Asparagus and zucchini tart

 

Tarta ze szparagami i cukinią Asparagus and zucchini tart
Print
5 from 1 vote

Tarta ze szparagami i cukinią

czas przygotowania 20 minutes
czas gotowania 1 hour
całkowity czas 1 hour 20 minutes
porcje 4 porcje

składniki

ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 145 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki zimnej wody

warzywa:

  • ½ pęczka szparagów 250g, ok. 10 sztuk
  • 1 mała cukinia 250g
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 1 szklanka śmietany 12% 250g
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu 45g
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • skórka starta z ½ ekologicznej cytryny
  • 2 duże jajka
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

ciasto kruche:

  • Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, dodać pokrojone w kostkę zimne
  • masło, ucierać mikserem (końcówka w kształcie wiosła) lub opuszkami palców aż powstanie kruszonka wielkości zielonego groszku. Dodać bardzo zimną wodę i delikatnie uformować kulę gładkiego ciasta.
  • Ciasto spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

warzywa:

  • Cukinię pokroić na grube plasterki ok. 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać olej, położyć plasterki cukinii, doprawić solą i pieprzem, smażyć krótko z dwóch stron (ok. 1-2 minuty) na najwyższym ogniu, aż cukinia się zabrązowi, ale wciąż będzie twarda (dojdzie podczas pieczenia). Odłożyć na talerz.
  • Szparagi: do tej tarty najlepiej jest użyć bardzo cienkich szparagów, wtedy nie trzeba ich dodatkowo przygotowywać, grube szparagi albo trzeba obrać (ok. 2/3 ich długości) albo podgotować ok. 2 minuty. W obydwu przypadkach odciąć zdrewniałe końce, czyli w miejscu gdzie kolor zielony będzie przechodził w biały (czyli czasami trzeba odciąć dużo a czasami prawie nic).

sos:

  • W średniej misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki aż powstanie gładka masa.

pieczenie:

  • Przygotować foremkę, najlepiej kwadratową (będzie łatwiej ułożyć szparagi) o długości boku około 21 cm lub tortownicę o średnicy około 23 cm, posmarować ją masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał do foremki).
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, wyłożyć dno foremki oraz ok. 3 cm boków (ważne, sosu i warzyw jest sporo, brzeg musi być wysoki, żeby masa nie wylała się poza ciasto).
  • Spód podziurkować widelcem, położyć na nim drugi kawałek papieru do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ryżem/suchą fasolą (dokładnie docisnąć je do boków).
  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni, na czas jego nagrzewania włożyć foremkę z ciastem do lodówki.
  • Spód piec 20 min z obciążeniem, potem je zdjąć i piec jeszcze 10-15 minut, aż będzie złocisty.
  • Wyjąć spód z piekarnika, ułożyć na nim plasterki cukinii, zalać wszystko sosem, na wierzchu ułożyć szparagi.
  • Piec całość ok. 30 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko złocista.
  • Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła, ale zimna (np. zabrana na piknik) też jest pyszna.

uwagi

1 szklanka to 250 ml

Tarta ze szparagami i cukinią Asparagus and zucchini tart www.maine-cook.com 3

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Janusz Muszak
    10 czerwca 2018 w 03:13

    5 stars
    Wygląda bardzo smacznie i zdrowo… Spróbujemy!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      10 czerwca 2018 w 08:19

      Dziękuję 🙂

    Dodaj komentarz