Nagrzać piekarnik do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
Pokroić głowę kalafiora na steki (plastry). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób. Użyj dużego noża, aby wyciąć zewnętrzne liście, a następnie przytnij dolną część rdzenia, ale tylko trochę! Potrzeba sporej części rdzenia, żeby plaster dobrze trzymał kształt i nie kruszył się. Najpierw przekrajamy głowę kalafiora na środku na pół, potem kroimy na plastry o grubości 2,5–3 cm. Zostaną jeszcze różyczki, można je upiec razem z plastrami lub użyć do jakiegoś innego dania (np. zupy). Tej odkrojonej części łodygi nie wyrzucamy, odkrajamy skórkę i kroimy na 1.5 cm plasterki i pieczemy razem ze stekami.
Rozłożyć plastry kalafiora na blaszce do pieczenia i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
Piec przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki i ładnie zabrązowiony.
Smacznego!
uwagi
Z dużego kalafiora otrzymacie około 4 steków, ze średniego 3 steki a z małego 2 + dodatkowe różyczki. Taki mały kalafior to porcja na 2 osoby.