austriacka/ ciastka/ Deser/ Walentynki/ Wigilia i Święta

Ciasteczka Linzer

4 grudnia 2020

Pyszne podwójne orzechowe ciasteczka przełożone dżemem malinowym i posypane cukrem pudrem. Wyglądają pięknie i są proste do zrobienia.

Ciasteczka Linzer w kształcie serca ułożone w stos.

Co to są ciastka Linzer?

Ciasteczka Linzer to Austriackie ciastka pochodzące z miasta Linz na północy Austrii. Po niemiecku nazywają się Linzer Augen (czyli oczy) lub Linzer Kekse (czyli ciastka). Inspiracją do ich powstania jest słynna tarta z Linzu (Linzer Torte), czyli tarta z ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, z nadzieniem z dżemu z czerwonej porzeczki, przykrytym kratką z ciasta kruchego i płatkami migdałów. Ciastka mogą mieć różne kształty, np w kształcie gwiazdek na święta Bożego Narodzenia, w kształcie serca na Walentynki, lub w kształcie kwiatków lub kółek (są różne foremki foremki do tych ciastek).

Ciastka Linzer w kształcie serca na niebieskim tle.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do przygotowania ciastek Linzer (+ dżem malinowy, który niestety nie znalazł się na zdjęciu).

Składniki potrzebne do przygotowania ciastek Linzer.
  • Orzechy – ja najbardziej lubię te ciastka z dodatkiem migdałów, ale można również użyć mielonych orzechów laskowych, włoskich lub pistacji. Jeśli macie czas i ochotę, można użyć całych orzechów, uprażyć je na suchej patelni lub w piekarniku i samemu zmielić – ciastka będą o wiele bardziej aromatyczne.
  • Dżem – można użyć dowolnego, ja najbardziej lubię malinowy. Zamiast dżemem ciastka można również przełożyć lemon curd (lub kremem z marakui) lub nutellą.

Jak zrobić krok po kroku:

Składniki na ciastka Linzer w misce. Ciasto na ciastka Linzer w misce.
  1. Wszystkie składniki na ciastka (oprócz dżemu) dodajemy do miski.
  2. Mieszamy mikserem mieszadłem w kształcie wiosła lub opuszkami palców wcieramy masło w pozostałe składniki. Wszystko będzie wyglądać najpierw jak kruszonka..
Ciasto na ciastka Linzer w metalowej misce. Ciasto podzielone na dwie części zawinięte w folię plastikową.

3. ..ale po chwili powinno się skleić w gładkie ciasto.

4. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy płaskie dyski, owijamy w folię plastikową i chowamy do lodówki na 30 minut.

Foremki do ciastek Linzer. Rozwałkowane ciasto na ciastka.

5. Foremki na ciastka Linzer: w Austrii można kupić specjalnie foremki do tych ciastek. Tą środkową część się wyjmuje i wtedy można wykrawać ciastka 'bez okienka', można również tą część (tutaj serce) zamienić na inny kształt, np. gwiazdkę. Jeśli nie możecie znaleźć takich foremek (chociaż można je bez problemu znaleźć w internecie), można użyć zestawu foremek, np. gwiazdek – największą użyć do wycięcia ciastek bez okienka, a najmniejszą wykrawać okienka.

6. Jedną połówkę ciasta wyjąć z lodówki. Ciasto rozwałkować na opószonej mąką powierzchni (bardzo polecam matę silikonową do wałkowania ciasta) na grubość ok. 4-5 mm. Wykrawać ciastka – połowa ma być cała, a połowa z wyciętym 'okienkiem'. Resztki ciasta ponownie zwinąć w kulę ciasta, powtórzyć wykrawanie ciastek aż całe ciasto będzie zużyte.

Przenoszenie ciastek za pomocą noża na blaszkę do pieczenia. Ciastka gotowe do pieczenia na blaszce do pieczenia.

7. Ciastka przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Do przenoszenia ciastek można użyć cienkiej metalowej szpatułki lub ostrego dużego noża (ja szczególnie lubię je przenosić nożem, bo jeśli ciastko przyklei się do podłoża to nożem jest je łatwiej podnieść).

8. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-11 minut (w zależności od wielkości ciastek). Ciastka po upieczeniu powinny być miękkie, raczej blade, ale złociste na brzegach, dokończą pieczenie na blaszce do pieczenia po wyjęciu ich z piekarnika. Zostawić je na blaszce aż ostygną.

Ciastka Linzer są przekładane dżemem.

9. Jak ciastka ostygną nakładamy na ciastka bez okienka małą ilość dżemu, brzegi ciastek nie powinny być pokryte dżemem.

10. Przykrywamy ciastkami z wyciętym okienkiem i opószamy porządnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciastka będą chrupiące po upieczeniu, ale po przełożeniu ich dżemem zaczną mięknąć. Dla mnie są idealnie po 2 godzinach od ich przełożenia. Można je trzymać w puszce na ciastka przez ok. 3 dni, ale na drugi dzień będą już bardzo miękkie (ale wciąż pyszne).

Ciastka Linzer w kształcie serca i z trzema kółkami w środku na niebieskim tle.

Inne przepisy na pyszne ciastka:

Ciasteczka Linzer

Pyszne podwójne orzechowe ciasteczka przełożone dżemem malinowym i posypane cukrem pudrem. Wyglądają pięknie i są proste do zrobienia.
SAVE THIS RECIPE
Raspberry Linzer cookies on a blue background.
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 45 min
czas gotowania 11 min
chłodzenie ciasta 30 min
całkowity czas 1 godz 26 min
porcje 35 podwójnych ciastek
kalorie 136kcal
autor Aleksandra

składniki

na ciastka:

  • 110 g mielonych migdałów
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojone w małą kostkę
  • 2 duże żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • 290 g mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 1 szklanka dżemu malinowego
  • cukier puder do oprószenia ciastek

wykonanie

  • Wszystkie składniki na ciastka (oprócz dżemu) dodajemy do miski.
  • Mieszamy mikserem mieszadłem w kształcie wiosła lub opuszkami palców wcieramy masło w pozostałe składniki. Wszystko będzie wyglądać najpierw jak kruszonka, ale po chwili powinno się skleić w gładkie ciasto.
  • Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy płaskie dyski, owijamy w folię plastikową i chowamy do lodówki na 30 minut.
  • Jedną połówkę ciasta wyjąć z lodówki. Ciasto rozwałkować na opószonej mąką powierzchni (bardzo polecam matę silikonową do wałkowania ciasta) na grubość ok. 4-5 mm. Wykrawać ciastka – połowa ma być cała, a połowa z wyciętym 'okienkiem'. Resztki ciasta ponownie zwinąć w kulę ciasta, powtórzyć wykrawanie ciastek aż całe ciasto będzie zużyte.
  • Ciastka przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Do przenoszenia ciastek można użyć cienkiej metalowej szpatułki lub ostrego dużego noża.
  • Piekarnik nastawić do 180 stopni (gaz 4), opcja góra/dół.
  • Ciastka pieczemy przez ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości ciastek). Ciastka po upieczeniu powinny być miękkie, raczej blade, ale złociste na brzegach, dokończą pieczenie na blaszce do pieczenia po wyjęciu ich z piekarnika. Zostawić je na blaszce aż ostygną.
  • Jak ciastka ostygną nakładamy na ciastka bez okienka małą ilość dżemu, brzegi ciastek nie powinny być pokryte dżemem.
  • Przykrywamy ciastkami z wyciętym okienkiem i opószamy porządnie cukrem pudrem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ciastka będą chrupiące po upieczeniu, ale po przełożeniu ich dżemem zaczną mięknąć. Dla mnie są idealnie po 2 godzinach od ich przełożenia. Można je trzymać w puszce na ciastka przez ok. 3 dni, ale na drugi dzień będą już bardzo miękkie (ale wciąż pyszne).
  • Orzechy – ja najbardziej lubię te ciastka z dodatkiem migdałów, ale można również użyć mielonych orzechów laskowych, włoskich lub pistacji. Jeśli macie czas i ochotę, można użyć całych orzechów, uprażyć je na suchej patelni lub w piekarniku i samemu zmielić – ciastka będą o wiele bardziej aromatyczne.
  • Dżem – można użyć dowolnego, ja najbardziej lubię malinowy. Zamiast dżemem ciastka można również przełożyć lemon curd (lub kremem z marakui) lub nutellą.
  • Z przepisu wyjdzie 12 dużych podwójnych ciastek + 23 małych podwójnych ciastek.
  • Kalorie = 1 średnie ciastko (1/35 przepisu). Cały przepis to 4743 kalorie. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia austriacka
Keyword ciasteczka z okienkiem, ciastka Linzer, ciastka z dżemem, podwójne ciasteczka

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.