austriacka/ ciastka/ Deser/ Impreza/ OKAZJA/ Sylwester/ Wigilia i Święta/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Kruche waniliowe rogaliki – Vanillekipferl

3 grudnia 2017 (Last Updated: 26 grudnia 2018)

Kruche waniliowe rogaliki – Vanillekipferl

To poza Lebkuchen (pierniczkami) najbardziej znane austriackie ciastka (są pieczone również w innych krajach: w Niemczech, w Czechach, a nawet w Chorwacji). Piecze się je szczególnie w okresie świątecznym. Ich nazwa znaczy dosłownie waniliowe rogaliki.

Są proste do zrobienia, składają się tylko z 5 składników. Są bardzo delikatne i kruche, rozpływają się na języku. Delikatnie orzechowe i wyraźnie waniliowe. Robiłam je w 4 wersjach: z migdałami ze skórką, migdałami bez skórki uprażonymi na patelni, orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, jako, że z takimi wersjami spotkałam się przeglądając przepisy w internecie. W starych austriackich książkach kucharskich dominują migdały, nie ma też dodatku jajek ani żółtek. Ciasto z dodatkiem żółtek formuje się łatwiej, ale za to nie jest już tak delikatne po upieczeniu. Mi najbardziej smakowały ciastka z migdałami ze skórką oraz z orzechami włoskimi, zadecydujcie sami, jaka wersja będzie waszą ulubioną 🙂

Historia Vanillekipferl nie jest dokładnie wyjaśniona. Według najsłynniejszej legendy zostały wymyślone przez wiedeńskich cukierników, którzy aby uczcić zwycięstwo Jana III Sobieskiego nad tureckimi wojskami w 1683 roku i wygnanie ich z Wiednia, postanowili stworzyć wypiek, który swoim kształtem przypominał półksiężyc z tureckiej flagi. Podobno jeden z piekarzy przygotowując wcześnie rano chleby i wypieki usłyszał podejrzany hałas – byli to Turcy, którzy próbowali przedostać się do Wiednia podziemnymi tunelami.

Jest to nie do końca prawdziwa historia, jako, że wypiek w kształcie rogalika (ale nie z kruchego ciasta) był już popularny w tych rejonach w XIII wieku – jest on też prekursorem słynnego francuskiego Croissanta (!). Podobno tą formę wypieku przedstawiła Francuzom Maria Antonina, córka austriackiej księżnej Marii Theresii, która wyszła za mąż za Francuza i razem z przeprowadzką do Francji zabrała ze sobą też rogaliki.

W Austrii i sąsiednich regionach Vanillekipferl stały się popularne dopiero w XIX wieku, gdy odkryto sztuczną wanilię i koszty produkcji ciasteczek znacznie spadły i stały się dostępne również dla ‚zwykłych’ ludzi, a nie tylko arystokracji.

 

kruche waniliowe rogaliki vanillekipferl austrian vanilla almond crescent cookies

kruche waniliowe rogaliki

kruche waniliowe rogaliki vanillekipferl austrian vanilla almond crescent cookies
Print
0 from 0 votes

Kruche waniliowe rogaliki – Vanillekipferl

czas przygotowania 30 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 50 minutes
porcje 52 ciastka

składniki

ciastka:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8 g, najlepiej z prawdziwą wanilią
  • 100 g zmielonych orzechów – migdałów lub orzechów włoskich mogą być ze skórką

dodatkowo:

  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8 g, najlepiej z prawdziwą wanilią

wykonanie

  • Zagnieść ciasto z masła, mąki, soli, cukru pudru i waniliowego, orzechów. Ciasto będzie na początku sypkie, ale po chwili ładnie się zagniecie.
  • Uformować 4 wałki (o wymiarach około 18x3cm), owinąć je plastikową folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Po upływie tego czasu każdy wałek pociąć nożem na ok 1 cm plasterki.
  • Każdy plasterek zgniatać palcami tworząć wałek, następnie zagiąć wałek na kształt półksiężyca. Ciasto nie jest łatwe do formowania, będzie się na początku trochę kruszyć (tak już jest z tymi ciastkami), ale po chwili masło trochę zmięknie i będzie o wiele łatwiej formować ciasteczka (po kilku rogalikach na pewno nabierzecie wprawy). Jeśli nie macie czasu można to upiec ciastka po prostu w formie kulistej.
  • Ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciastka 8-10 min, po upłynięciu 7-8 minut dokładnie obserwować ich kolor, gdy będą tylko leciutko złociste na końcach wyjmujemy je z piekarnika, powinny być zupełnie blade na wierzchu i miękkie (za długo pieczone będą za twarde). Bedą się jeszcze piekły stygnąc.
  • Ciastka przełożyć razem z papierem do pieczenia na kratkę, poczekać chwilę aż ostygną, ale wciąż będą ciepłe.
  • Zmieszać cukier puder z cukrem waniliowym, za pomocą sitka oprószyć ciastka cukrem, następnie delikatnie brać do ręki każde ciastko (uwaga, są kruche!) i maczać jego podstawę w cukrze. 
  • Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak ostygną przechowywać w szczelnie zamykającej się puszce, mogą tam leżeć około 3 tygodni.

Jest to zmodyfikowany przepis ze starej austriackiej książki S. Behring z 1970r.

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz