ciastka/ Deser

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi

22 listopada 2020 przez Aleksandra

Pyszne ciastka z jabłkami, płatkami owsianymi i kawałkami białej czekolady. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na brzegach i miękkie w środku (potem będą po prostu miękkie). Pięknie pachną cynamonem!

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi na białym stole. Obok rozsypane płatki owsiane, czekolada i jabłka.

Składniki:

Ten przepis jest bazowany na przepisie na moje ulubione ciastka – chocolate chip cookies, tylko zamiast czekolady i orzechów dodałam świeże jabłka, białą czekoladę, cynamon i płatki owsiane.

Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala – to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.

Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.

Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.

Cynamon: zamiast cynamonu można użyć przyprawy do piernika!

Jak zrobić ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi krok po kroku:

Cukier i masło w misce. Zmiksowany cukier z masłem w misce.
  1. Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski.
  2. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).

Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można pokroić je w drobną kostkę, dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.

Zmiksowany cukier z masłem w misce, jajko i ekstrakt z wanilli.

3. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.

4. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

Mąka na sitku. Mąka dodana do masła zmiksowanego z jajkiem i cukrem.

5. Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski.

6. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.

Jabłka, płatki owsiane i biała czekolada w misce. Ciasto na ciastka z jabłkami w misce.

7. Dodajemy jabłka posiekane w drobą kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane.

8. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.

Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi przed i po upieczeniu na blaszce do pieczenia.

9. Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć ok. 45g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.

10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).

Smacznego!

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi na białym stole. Obok rozsypane płatki owsiane, czekolada i jabłka.

Przechowywanie:

Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.

Jak przechowywać upieczone ciastka: ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepsza jest puszka na ciastka) przez ok. 2-3 dni (ze względu na dodatek świeżych jabłek długo nie poleżą). Ciastka będą chrupiące do ok. 2h po upieczeniu, potem będą miękkie (chłoną wilgoć z jabłek).

Mrożenie:

Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy przez ok. 17 minut.

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi.

Inne przepisy z jabłkami:

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi

Pyszne ciastka z jabłkami, płatkami owsianymi i kawałkami białej czekolady. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na brzegach i miękkie w środku. Pięknie pachną cynamonem!
Apple cinnamon oatmeal cookies on a white background. Apples, cinnamon stick, oats on the side.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 14 min
całkowity czas 34 min
porcje 21 ciastek
kalorie 152kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 115 g masła
  • 100 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 190 g mąki
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 1/2 małego jabłka 1 szklanka posiekanych w drobną kostkę jabłek
  • 60 g białej czekolady

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
  • Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
  • Dodajemy jabłka posiekane w drobną kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.
  • Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.
  • Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
  • Pieczemy przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
  • Smacznego!

uwagi

  • Czas pieczenia ciastek może zależeć od tego jak duże kulki ciasta uformowaliście i od piekarnika – każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Trzeba sugerować się wyglądem ciastek – mają mieć rumiane brzegi a z wierzchu być blade.
  • Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
  • Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala – to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.
  • Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
  • Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.
  • Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.
  • Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.
  • Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj deser
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Joanna
    22 listopada 2020 o 19:09

    To takie mini szarlotki Chętnie wypróbuje!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      22 listopada 2020 o 19:50

      🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here