ciastka/ Deser

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi

22 listopada 2020

Pyszne ciastka z jabłkami, płatkami owsianymi i kawałkami białej czekolady. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na brzegach i miękkie w środku (potem będą po prostu miękkie). Pięknie pachną cynamonem!

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi na białym stole. Obok rozsypane płatki owsiane, czekolada i jabłka.

Składniki:

Ten przepis jest bazowany na przepisie na moje ulubione ciastka – chocolate chip cookies, tylko zamiast czekolady i orzechów dodałam świeże jabłka, białą czekoladę, cynamon i płatki owsiane.

Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala – to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.

Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.

Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.

Cynamon: zamiast cynamonu można użyć przyprawy do piernika!

Jak zrobić ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi krok po kroku:

Cukier i masło w misce. Zmiksowany cukier z masłem w misce.
  1. Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski.
  2. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).

Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można pokroić je w drobną kostkę, dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.

Zmiksowany cukier z masłem w misce, jajko i ekstrakt z wanilli.

3. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.

4. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

Mąka na sitku. Mąka dodana do masła zmiksowanego z jajkiem i cukrem.

5. Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski.

6. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.

Jabłka, płatki owsiane i biała czekolada w misce. Ciasto na ciastka z jabłkami w misce.

7. Dodajemy jabłka posiekane w drobą kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane.

8. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.

Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi przed i po upieczeniu na blaszce do pieczenia.

9. Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć ok. 45g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.

10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).

Smacznego!

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi na białym stole. Obok rozsypane płatki owsiane, czekolada i jabłka.

Przechowywanie:

Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.

Jak przechowywać upieczone ciastka: ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepsza jest puszka na ciastka) przez ok. 2-3 dni (ze względu na dodatek świeżych jabłek długo nie poleżą). Ciastka będą chrupiące do ok. 2h po upieczeniu, potem będą miękkie (chłoną wilgoć z jabłek).

Mrożenie:

Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy przez ok. 17 minut.

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi.

Inne przepisy z jabłkami:

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi

Pyszne ciastka z jabłkami, płatkami owsianymi i kawałkami białej czekolady. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na brzegach i miękkie w środku. Pięknie pachną cynamonem!
SAVE THIS RECIPE
Apple cinnamon oatmeal cookies on a white background. Apples, cinnamon stick, oats on the side.
Drukuj przepis
0 from 0 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 14 min
całkowity czas 34 min
porcje 21 ciastek
kalorie 152kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 115 g masła
  • 100 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 190 g mąki
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 1/2 małego jabłka 1 szklanka posiekanych w drobną kostkę jabłek
  • 60 g białej czekolady

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
  • Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
  • Dodajemy jabłka posiekane w drobną kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.
  • Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.
  • Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
  • Pieczemy przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
  • Smacznego!

uwagi

  • Czas pieczenia ciastek może zależeć od tego jak duże kulki ciasta uformowaliście i od piekarnika – każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Trzeba sugerować się wyglądem ciastek – mają mieć rumiane brzegi a z wierzchu być blade.
  • Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
  • Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala – to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.
  • Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
  • Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.
  • Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.
  • Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.
  • Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Joanna
    22 listopada 2020 o 19:09

    To takie mini szarlotki Chętnie wypróbuje!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      22 listopada 2020 o 19:50

      🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.