ciasta/ Deser/ Wigilia i Święta

Babka pomarańczowa z żurawiną

14 grudnia 2020 przez Aleksandra

Pyszna babka pomarańczowa ze świeżą żurawiną. Ma intensywny pomarańczowy smak i zostaje wilgotna przez kilka dni. To idealne ciasto do zrobienia na święta! Jest pyszne i pięknie wygląda. Babkę polałam polewą z białej czekolady, a na niej ułożyłam żurawinę w cukrze (przepis na nią jest również w poście).

Inne przepisy na babki: babka czekoladowo-pomarańczowa i babka migdałoowa z białą czekoladą.

Babka pomarańczowa z żurawiną na białym talerzu. Wokół bombki i gałęzie choinki.
Dwa kawałki babki pomarańczowej z żurawiną na białym talerzu.

Składniki:

Jak uzyskać intensywny pomarańczowy smak ciasta? Ja do mojego ciasta dodaję 3 składniki: sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy (sporo) oraz dżem pomarańczowy. Ciasto też uda się bez dżemu – jeśli macie możecie w zamian dodać kilka łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Żurawina – dodajemy świeżą żurawinę, może być mrożona (dodajemy ją do ciasta bez rozmrażania, trzeba ją jedynie wymieszać z mąką). Suszona żurawina wyciągnęłaby wilgoć z ciasta, można ją dodać jedynie po uprzednim namoczeniu w soku pomarańczowym.

Składniki potrzebne do przygotowania babki pomarańczowej z żurawiną.

Jak zrobić babkę pomarańczową z żurawiną krok po kroku:

Przygotowujemy babkę:

Jajka i cukier w misce. Ubite jajka z cukrem w misce.
  1. Jajka i cukier dodajemy do dużej miski.
  2. Miksujemy mikserem przez ok. 4-5 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i znacząco podwoi swoją objętość.
Olej dodawany do ciasta w misce. Mąka w białej misce.

3. Powoli dodajemy olej cienkim strumieniem, cały czas miksując ciasto.

4. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.

Mąka dodana do ciasta w misce. Dżem i sok z pomarańczy dodawany do ciasta w misce.

5. Dodajemy połowę mąki do ciasta i miksujemy.

6. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i dżem oraz ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy.

Mąka dodana do ciasta w misce.  Żurawina i ciasto w misce.

7. Dodajemy pozostałą mąkę do ciasta i miksujemy.

8. Żurawinę mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Żurawinę wmieszać silikonową łopatką.

Forma na babkę nasmarowana masłem. Ciasto w fomie na babkę.

9. Formkę na ciasto bardzo dokładnie smarujemy miękkim masłem.

10. Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy ciasto w foremce na minimum 10 minut, następnie obracamy i przekładamy ciasto na talerz.

Ciasto polewamy polewą, kroimy na kawałki ząbkowanym nożem.

Smacznego!

Przechowywanie: Ciasto można przechowywać szczelnie przykryte w temp pokojowej przez ok. 3 dni. Jest bardzo dobre również na następny dzień. Babkę można również zamrozić.

Polewa na ciasto:

  • Ciasto jest już dosyć słodkie więc jeśli nie lubicie słodkich deserów to można babkę tylko posypać cukrem pudrem.
  • Można zrobić prostą polewę pomarańczową: zmieszać szklankę cukru pudru (120g) z łyżką soku z pomarańczy.
  • Tak jak na zdjęciach, możecie zrobić polewę z białej czekolady: wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodać do niej kwaśną śmietanę (lub śmietanę kremówkę) oraz dżem pomarańczowy (opcjonalnie). Ważne jest żeby śmietana i dżem były w temperaturze pokojowej, jak dodacie zimną śmietanę do ciepłej czekolady, czekolada się zważy (szczególnie biała czekolada lubi się w ten sposób zważyć. Jak uratować zważoną białą czekoladę: dalej podgrzewać czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodać do niej odrobinę ciepłego mleka i mieszać intensywnie, aż czekolada się rozpuści.

Jak zrobić żurawinę w cukrze:

Składniki:

  • 100g żurawiny
  • 1/2 szklanki (125ml) soku pomarańczowego
  • 100g cukru (może być zwykły albo drobny)

Do małego garnka dodajemy 50g cukru z 1/2 szklanki soku pomarańczowego (125ml), podgrzewamy aż cukier się rozpuści ale nie zagotowujemy (jak syrop się zagotuje to odstawić na chwilę żeby się ochłodził). Zdjąć garnek z ognia i dodać do niego żurawinę. Zostawić na 15 minut (lub dłużej, przez noc). Odcedzić na sitku (syrop można zachować i dodać np. do drinków). Żurawinę przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, rozdzielić tak żeby pomiędzy poszczególnymi kulkami żurawiny były odstępy. Zostawić na 1 godzinę – po tym czasie żurawina powinna być sucha, ale klejąca. Obtoczyć w reszcie cukru, aż żurawina będzie nim obklejona ze wszystkich stron. Zostawić na 1h do wysuszenia. Gotowe!

Żurawina w cukrze będzie dobra w temp. pokojowej przez ok 2 dni lub kilka dni w lodówce.

Można jej użyć do dekoracji deserów, drinków lub ozdób świątecznych (np. tacy ze świeczkami i bombkami).

Babka pomarańczowa z żurawiną polana polewą z białej czekolady.

Babka pomarańczowa z żurawiną

Pyszna babka pomarańczowa ze świeżą żurawiną. Ma intensywny pomarańczowy smak i zostaje wilgotna przez kilka dni. To idealne ciasto do zrobienia na święta! Jest pyszne i pięknie wygląda. Babkę polałam polewą z białej czekolady, a na niej ułożyłam żurawinę w cukrze.
SAVE THIS RECIPE
Cranberry orange bundt cake with white chocolate orange glaze and sugared cranberries.
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 50 min
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 12 porcji
kalorie 371kcal
autor Aleksandra

składniki

na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g oleju roślinnego
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego 125ml
  • skórka z 2 dużych pomarańczy
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego można pominąć
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego nie aromatu
  • 150 g świeżej żurawiny + 1 łyżka mąki

polewa z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 3 łyżki śmietany kremówki w temperaturze pokojowej!
  • 2 łyżeczki gładkiego dżemu pomarańczowego

wykonanie

Ciasto:

  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Przygotować 21 cm formę na babkę i nasmarować ją porządnie miękkim masłem.
  • Jajka i cukier dodajemy do dużej miski. Miksujemy mikserem przez ok. 4-5 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i znacząco zwiększy swoją objętość.
  • Powoli dodajemy olej cienkim strumieniem, cały czas miksując ciasto.
  • W małej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy połowę mąki do ciasta i miksujemy.
  • Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i dżem oraz ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy.
  • Dodajemy pozostałą mąkę do ciasta i miksujemy.
  • Żurawinę mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Żurawinę wmieszać silikonową łopatką.
  • Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy ciasto w foremce na minimum 10 minut, następnie obracamy i przekładamy ciasto na talerz.

Polewa z białej czekolady:

  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: w małym garnku zagotowujemy wodę, a następnie kładziemy na nim miskę (szklaną lub metalową), miska nie powinna dotykać wody. Do miski dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, następnie zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
  • Śmietanę i dżem przetrzeć przez sitko (żeby nie było grudek), następnie dodać do roztopionej czekolady i wymieszać. Ważne jest żeby śmietana i dżem były w temperaturze pokojowej, jak dodacie zimną śmietanę do ciepłej czekolady, czekolada się zważy.
  • Polewamy ciasto polewą.
  • Ciasto kroimy na porcje nożem z ząbkami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Alternatywnie, zamiast polewy z białej czekolady:
    Ciasto jest już dosyć słodkie więc jeśli nie lubicie słodkich deserów to można babkę tylko posypać cukrem pudrem.
    Można zrobić prostą polewę pomarańczową: zmieszać szklankę cukru pudru (120g) z łyżką soku z pomarańczy.
  • Żurawina – dodajemy świeżą żurawinę, może być mrożona (dodajemy ją do ciasta bez rozmrażania, trzeba ją jedynie wymieszać z mąką). Suszona żurawina wyciągnęłaby wilgoć z ciasta, można ją dodać jedynie po uprzednim namoczeniu w soku pomarańczowym.
  • Co zrobić żeby babka na pewno wyszła z foremki: trzeba bardzo dokładnie nasmarować formę na babkę miękkim masłem oraz koniecznie zostawić upieczoną babkę w foremce na kratce przez minimum 10-15 minut. Jeśli babka nie wypadnie od razu na talerz uderzać w foremkę z różnych stron aż wypadnie.
  • Ciasto można przechowywać szczelnie przykryte w temp pokojowej przez ok. 3 dni. Jest bardzo dobre również na następny dzień. Babkę można również zamrozić.
  • Kalorie = 1 porcja (1/12 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword babka pomarańczowa, babka pomarańczowa z żurawiną, babka z żurawiną

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here