przystawki/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Pieczona kukurydza z ziołowym masłem z chilli

22 lipca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 22 marca 2019 przez Aleksandra

Pieczona kukurydza z ziołowym masłem z chilli

To zdecydowanie mój ulubiony sposób na przygotowanie świeżej kukurydzy. Pieczona kukurydza jest przepyszna, a dodatek ziołowego masła z chilli to już niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie, teraz jest sezon na kukurydzę, na pewno będzie Wam smakować. Tak przygotowana kukurydza jest miękka, słodka, aromatyczna, uzależniająca. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Można ją zjeść jako przekąskę, lub jako dodatek do obiadu, do zupy, np. takiej zupy dyniowej lub każdej innej letniej zupy. Ziarna kukurydzy można również oddzielić od kolby (postawcie kukurydzę pionowo na desce i ostrym nożem odcinajcie ziarna od góry do dołu) i użyć jej do pysznej, letniej sałatki. Kolby kukurydzy bez ziaren możecie użyć do przygotowania bulionu, będzie miał wtedy naturalnie lekko słodki smak.

Pieczona kukurydza z ziołowym masłem z chilli Oven-roasted corn on the cob with herb and chilli butter Pieczona kukurydza z ziołowym masłem z chilli

Pieczona kukurydza z ziołowym masłem z chilli

Przepis na pieczoną kukurydzę. Tak przygotowana kukurydza jest miękka, słodka, aromatyczna, uzależniająca. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Można ją zjeść jako przekąskę, lub jako dodatek do obiadu.
SAVE THIS RECIPE
Pieczona kukurydza z ziołowym masłem z chilli Oven-roasted corn on the cob with herb and chilli butter
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 1 godz
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 3 duże porcje (lub 6 małych)
kalorie 740kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 6 kolb kukurydzy
  • 6 czubatych łyżek masła 125g, miękkiego
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • mała garść tartego parmezanu opcjonalnie
  • ćwiartki cytryny / limonki do skropienia upieczonej kukurydzy

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra i dół.
  • Kukurydzę umyć i osuszyć (usuwamy zewnętrzne liście).
  • Masło wymieszać z płatkami chilli, czosnkiem, pietruszką i solą. Natrzeć masłem dokładnie kolby kukurydzy.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym parmezanem (opcjonalnie, bez sera też będzie bardzo dobre). Naczynie przykryć luźno folią aluminiową (nie musi być szczelnie, folia nie powinna stykać się z kukurydzą).
  • Piec przez około godzinę, aż kukurydza będzie miękka.
  • Przed podaniem sprawdzić, czy jest wystarczająco słona (szczególnie jeśli nie użyliście parmezanu, który jest słony).
  • Kukurydzę podawać wraz z masłem, które zebrało się na dnie naczynia oraz ćwiartkami cytryny / limonki do skropienia.
  • Smacznego!
danie obiad, przekąska
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here