obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Pieczone steki z kalafiora

10 października 2019 | Ostatnia aktualizacja: 9 maja 2021 przez Aleksandra

Jest to mój absolutnie ulubiony sposób na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Pieczony kalafior jest pyszny, miękki i ma złociste chrupiące brzegi. Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu – wystarczy natrzeć go przyprawami i upiec. Podanie kalafiora w formie 'steków’ to świetny pomysł na elegancki wegetariański obiad. Moim ulubionym dodatkiem do tego kalafiora jest hiszpański sos romesco (bardzo prosty sos z pomidorów, papryki i orzechów).

Pieczone steki z kalafiora na czarnej blaszce do pieczenia.

Składniki – czego potrzebujesz

  • Cała głowa kalafiora – najlepiej kupić średni / duży kalafior, ale mniejszy też będzie ok (na zdjęciach jest mały, bo akurat taki udało mi się kupić).
  • Oliwa z oliwek – nie oszczędzamy na oliwie (chodzi o ilość), jej połowa i tak zostanie na blaszce do pieczenia. Skoro pieczemy w wysokiej temperaturze można użyć taniej oliwy lub nawet rafinowanej oliwy z oliwek (nie extra-virgin).
  • Przyprawy: w poniższym przepisie użyłam słodkiej czerwonej papryki i oregano ale jest też dużo innych kombinacji smakowych, które świetnie pasują do kalafiora (patrz niżej). Te przyprawy będą najbardziej pasować jeśli będziecie tak jak ja podawać te steki z kalafiora z sosem romesco.

Jak zrobić pieczone steki z kalafiora krok po kroku

Składniki na steki z kalafiora. Przyprawy z oliwa w niebieskiej filiżance.
Głowa kalafiora przekrojona na pół. Steki z kalafiora na blaszce do pieczenia.

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

  1. Przygotować wszystkie składniki.
  2. Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
  3. Całą głowę kalafiora kroimy na plastry (’steki’). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób.
  4. Kalafiora natrzeć dokładnie przyprawami z oliwą ze wszystkich stron i piec, aż będzie miękki.

Czym jeszcze można przyprawić steki z kalafiora:

  • po indyjsku – użyjcie przyprawy garam masala i kurkumy
  • na sposób bliskowchodni – przyprawa zataar i sezam
  • po meksykańsku – oregano, kmin rzymski, suszona kolendra i pieprz cayenne
  • po włosku – zioła włoskie i tarty parmezan (serem posypujemy pod koniecz pieczenia lub już na upieczony kalafior)
  • po grecku – posiekana natka pietruszki, sok i skórka z cytryny, czosnek.
  • po marokańsku – można użyć mieszanki przypraw Ras-el-hanout lub mieszanki kolendry, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kurkumy, kminu i imbiru.

Z czym podać steki z kalafiora

Steki z kalafiora z sosem romesco

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pieczone steki z kalafiora

Najlepszy sposób na przygotowanie kalafiora – miękki kalafior z chrupiącymi złocistymi brzegami.
cauliflower steaks
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 403kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 80 ml
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
  • Pokroić głowę kalafiora na steki (plastry). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób. Użyj dużego noża, aby wyciąć zewnętrzne liście, a następnie przytnij dolną część rdzenia, ale tylko trochę! Potrzeba sporej części rdzenia, żeby plaster dobrze trzymał kształt i nie kruszył się. Najpierw przekrajamy głowę kalafiora na środku na pół, potem kroimy na plastry o grubości 2,5–3 cm. Zostaną jeszcze różyczki, można je upiec razem z plastrami lub użyć do jakiegoś innego dania (np. zupy). Tej odkrojonej części łodygi nie wyrzucamy, odkrajamy skórkę i kroimy na 1.5 cm plasterki i pieczemy razem ze stekami.
  • Rozłożyć plastry kalafiora na blaszce do pieczenia i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
  • Piec przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki i ładnie zabrązowiony.
  • Smacznego!

uwagi

Z dużego kalafiora otrzymacie około 4 steków, ze średniego 3 steki a z małego 2 + dodatkowe różyczki. Taki mały kalafior to porcja na 2 osoby.
Rodzaj danie główne, dodatek do obiadu
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ulalala
    9 lipca 2021 o 09:10

    Czy potrzebny jest papier do pieczenia, czy używacie jedynie nałuszczonej blaszki?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      9 lipca 2021 o 10:58

      Można użyć tylko natłuszczonej blaszki lub papieru do pieczenia. Bez papieru do pieczenia kalafior się trochę lepiej brązowi, szczególnie jeśli blaszka jest czarna/ciemna.

      • Odpowiedz
        Ulalala
        9 lipca 2021 o 11:33

        Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂 właśnie piekę! Niestety mija już godzina a kalafior na wpół surowy… no zobaczymy co z tego będzie hahahah

        • Odpowiedz
          Aleksandra
          9 lipca 2021 o 11:50

          to albo był pokrojony za grubo albo temperatura piekarnika jest zbyt niska, na pewno się w końcu upiecze

  • Odpowiedz
    ania
    20 maja 2021 o 19:13

    dziękuję za przepis i dodane informacje! szczególnie z czym jeszcze można zjeść stek kalafiorowy. pozdrowienia

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 maja 2021 o 20:42

      cieszę się, że smakowało 🙂

  • Odpowiedz
    Maria
    14 marca 2021 o 10:04

    5 gwiazdek
    Bardzo smaczne danie, łatwe w przygotowaniu. Efektownie wygląda, polecam.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      14 marca 2021 o 14:21

      dziękuję!

  • Odpowiedz
    DomologiaStosowana
    20 maja 2020 o 10:50

    Ten stek smakuje wybornie! Genialny pomysł na obiad czy kolację. Mój mąż był bardzo pozytywnie zaskoczony. 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 maja 2020 o 13:57

      cieszę się, że smakowało 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here