mięso/ OBIAD

Gulasz z indyka z batatami, żurawiną i rozmarynem

27 września 2020 przez Aleksandra

Przepyszny gulasz z indyka z słodkimi ziemniakami, suszoną żurawiną i rozmarynem. Użyłam mięsa z nogi indyka pokrojonego w kostkę – długie duszenie to chyba najlepszy sposób na przygotowanie tego mięsa, wychodzi bardzo miękkie i rozpływa się w ustach. Bataty i żurawina świetnie pasują do indyka i dodają gulaszowi słodyczy.

Gulasz z indyka z batatami, żurawiną i rozmarynem w garnku nabrany na chochelkę.

Składniki:

  • mięso – można użyć piersi z indyka ale wtedy trzeba cały gulasz gotować o wiele krócej (mniej więcej tak jakbyście gotowali pierś z kurczaka), bardzo polecam użyć jak w przepisie mięso z nogi indyka
  • zamiast słodkich ziemniaków można użyć dyni – czas gotowania pozostaje bez zmian
  • zamiast rozmarynu pasuje też tymianek.
Składniki potrzebne do przygotowania gulaszu z indyka z batatami.

Jak zrobić gulasz z indyka krok po kroku:

Podsmażone kawałki mięsa indyka w garnku. Podsmażona cebula z czosnkiem w garnku.
  1. Podsmażamy mięso z indyka ze wszystkich stron na największym ogniu aż będzie ładnie zarumienione. Ważne jest żeby kawałki mięsa nie były stłoczone w garnku i mogły się ładnie zabrązowić. Podsmażone mięso przekładamy na talerz.
  2. Zmniejszamy temperaturę i podsmażamy cebulę, posiekany rozmaryn i czosnek.
Bulion jest dodawany do posmażonego indyka w garnku. Bataty w garnku z bulionem.

3. Dodajemy mięso z powrotem do garnka. Dodajemy bulion i doprawiamy lekko solą i pieprzem. Łopatką zeskrobujemy wszystkie zabrązowienia z dna garnka. Uwaga – na zdjęciu widoczna jest też gałązka rozmarynu – nie polecam jej dodawać na tym etapie – wszystkie igły odpagły z gałązki i musiałam je potem wyławiać z garnka. Pewnie trafiła mi się jakaś kiepska gałązka, ale nie ma po co ryzykować, gałązkę rozmarynu w całości dodajemy w późniejszym etapie.

Gulasz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1.5 godziny lub aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie dało sie bez problemu przekroić tylko widelcem.

4. Dodajemy słodkie ziemniaki i całą gałązkę rozmarynu. Gotujemy jeszcze 15 minut, do miękkości ziemniaków.

Suszone żurawina i skrobia kukurydziana są dodawane do garnka z gulaszem z indyka.

5. Dodajemy suszoną żurawinę i gotujemy jeszcze 5 minut.

6. Dodajemy mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wody. Nie dodajemy samej mąki bo zbije się w grudki. Doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy garnek z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (sok z cytryny jest po to, żeby zrównoważyć słodycz batatów).

Smacznego!

Z czym można podać gulasz z indyka:

  • Ja podałam go z kaszą jęczmięnną – chyba najlepiej pasuje.
  • Sprawdzi się również kromka chleba na zakwasie lub
  • puree z ziemniaków
  • gnocchi / kopytka / kluski śląskie.

Przechowywanie i mrożenie:

Gulasz świetnie smakuje na następny i jeszcze kolejny dzień. Bez problemu można go przechowywać w lodówce do 4 dni i odgrzewać. Świetnie się mrozi – gulasz mrozimy do 3 miesięcy.

Gulasz z indyka z batatami nabierany na łyżkę, na szarym talerzu z kaszą jęczmienną.

Podobne przepisy, które mogą się Wam spodobać:

Gulasz z indyka z batatami, żurawiną i rozmarynem

Przepyszny gulasz z indyka z słodkimi ziemniakami, suszoną żurawiną i rozmarynem. Użyłam mięsa z nogi indyka pokrojonego w kostkę – długie duszenie to chyba najlepszy sposób na przygotowanie tego mięsa, wychodzi bardzo miękkie i rozpływa się w ustach.
SAVE THIS RECIPE
turkey stew
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 2 godz
całkowity czas 2 godz 10 min
porcje 6 porcji
kalorie 784kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1.5 kg mięsa z nogi indyka bez kości i skóry
  • 2 średnie cebule
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 litry bulionu rosołu, z kurczaka lub warzywnego
  • 3 średnie słodkie ziemniaki 1.5 kg
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku, dodawać stopniowo
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotujcie sobie wszystkie składniki: mięso kroimy w kostkę 4cm, bataty w kostkę 2-3cm, cebule siekamy w kostkę, czosnek i 2 gałązki rozmarynu kroimy bardzo drobno (1 gałązka zostaje w całości).
  • Podsmażamy mięso: w dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju na dużym ogniu, dodawać mięso partiami (nie powinno być go za dużo w garnku), obsmażyć ze wszystkich stron – powinno być ładnie zarumienione. W razie potrzeby dodać więcej oleju.Obsmażone mięso przekładamy na talerz.
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy do garnka cebulę i posiekany rozmaryn, smażymy przez ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka.
  • Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. minutę.
  • Mięso dodać z powrotem do garnka, dodać bulion, lekko doprawić solą i pieprzem. Łopatką zdrapujemy wszystkie zabrązowienia ze smażenia mięsa. Garnek częściowo przykryć i gotować na małym ogniu przez 1.5 godziny.
  • Dodajemy pokrojone bataty i 1 gałązkę rozmarynu w całości. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  • Dodajemy jeszcze żurawinę i gotujemy przez 5 minut.
  • Mąkę mieszamy w małej szklance z kilkoma łyżkami wody, następnie dodajemy do garnka. Doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy garnek z ognia.
  • Doprawiamy gulasz solą, pieprzem i soku z cytryny do smaku (najlepiej jest najpierw dodać mniej soku i ew. dodawać więcej jeśli jest potrzebne).
  • Smacznego!

uwagi

  • Zamiast batatów można użyć dyni. Czas gotowania zostaje taki sam.
  • Z czym można podać: Ja podałam go z kaszą jęczmięnną – chyba najlepiej pasuje. Sprawdzi się również kromka chleba na zakwasie lub puree z ziemniaków, albo gnocchi / kopytka / kluski śląskie.
  • Gulasz świetnie smakuje na następny i jeszcze kolejny dzień. Bez problemu można go przechowywać w lodówce do 4 dni i odgrzewać. Świetnie się mrozi – gulasz mrozimy do 3 miesięcy.
  • Kalorie = 1/6 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia.
danie danie główne
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here