makaron/ obiad w około 30 min na stole/ ryby i owoce morza

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

17 lutego 2019 | Ostatnia aktualizacja: 25 marca 2019 przez Aleksandra


Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

To kolejne danie z lubianej przez Was kategorii – obiad w ok. 30 minut na stole. Ten makaron jest naprawdę błyskawiczny do przygotowania i pyszny. Składa się głównie ze składników, które można trzymać w spiżarce przez długi czas (jedyne świeże składniki to cebula i czosnek). Idealny na obiad po pracy, który nasyci i zadowoli całą rodzinę. Bardzo dobrze się odgrzewa!

Przygotowanie jest bardzo proste, trzeba tylko:

Podsmażyć na patelni cebulę i czosnek z ziołami. Lubię używać mieszanki oliwy z oliwek i masła klarowanego, bo każdy z tych tłuszczy oddaje swój charakaterystyczny smak do dania. Warto kupić masło klarowane, nie pali się tak szybko na patelni jak tradycyjne, a smak ma tak samo pyszny.

Dodać pomidory z puszki lub passatę pomidorową (w sezonie dodajemy oczywiscie świeże pomidory), bulion (rosól/bulion warzywny/z kurczaka, jeśli nie mam używam kostek eko z dobrym składem), tuńczyk z puszki i oliwki. Użyłam zielonych oliwek, ale dobre byłyby też czarne lub kalamata, jeśli macie w lodówce.

Sos dusimy krótko, ok. 10 minut.

Mieszamy z makaronem, całość posypujemy opcjonalnie natką pietruszki i tartym parmezanem. Gotowe!

Spróbujcie koniecznie, gwaratuję, że ten makaron wejdzie do Waszego stałego repertuaru szybkich obiadów!

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami, 3 talerze z makaronem na stole, doniczka z pietruszką
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami w niebieskiem misce, doniczki z pietruszką i kwiatami w tle
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami, zbliżenie na talerz

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

Błyskawiczny do przygotowania makaron, ze składników, które prawdopodobnie masz w swojej spiżarce. Pyszny w smaku i sycący.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 2 votes
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 708kcal
autor Aleksandra

składniki

makaron:

  • 200 g makaronu świderki fusilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub tyle samo passaty pomidorowej
  • ½ szklanki bulionu warzywnego/drobiowego lub z kostki eko
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie z oliwy z oliwek
  • 14 zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • tarty parmezan
  • natka pietruszki

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente (czyli musi być go czuć przy gryzieniu).
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło.
  • Dodać cebulę i zioła włoskie, smażyć ok 6 minut na średnio-małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Tuńczyk odsączyć z zalewy (mniej więcej), oliwki pokroić na pół lub 3 części.
  • Na patelnię dodać pomidory, bulion, tuńczyk i oliwki. Wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
  • Wymieszać z makaronem, podawać posypany tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
  • Smacznego!

uwagi

  • Makaron świetnie się odgrzewa, więc możecie spokojnie zrobić z podwójnej porcji i mieć gotowy obiad na drugi dzień.
  • Ilość kalorii = 1 porcja (½ przepisu).
Rodzaj obiad
Kuchnia międzynarodowa, włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami – krok po kroku:

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    agi777
    8 listopada 2021 o 17:46

    5 gwiazdek
    Pyszny!

  • 5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here