polska/ SAŁATKI

Surówka z jabłka i marchewki z dodatkiem rodzynek, cynamonu, orzechów włoskich i kokosa

12 sierpnia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 13 grudnia 2019 przez Aleksandra

Oczywiście uwielbiamy tradycyjną polską surówkę z jabłka i marchewki, ale czasami bardzo smakuje nam również taka wersja – połączenie marchewki, jabłka i soku z cytryny wzbogacam rodzynkami, cynamonem, prażonymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym. Wszystkie te składniki idealnie do siebie pasują, surówka jest pyszna, aromatyczna. Tym lepsza im dłużej postoi, orzechy włoskie i wiórki kokosowe wtedy miękną, a smaki się przegryzają. Spróbujcie koniecznie tej wersji, jest naprawdę pyszna, taka lekko słodko-kwaśna, kwaśne jabłko i sok z cytryny równoważą słodycz marchewki i rodzynek, a dodatek kokosa to tutaj kropka nad i!

Surówka z jabłka i marchewki z dodatkiem rodzynek, cynamonu, orzechów włoskich i kokosa
Surówka z jabłka i marchewki z dodatkiem rodzynek, cynamonu, orzechów włoskich i kokosa

Szukacie innych pomysłów na surówki? Ta surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich jest również przepyszna!

Surówka z jabłka i marchewki z dodatkiem rodzynek, cynamonu, orzechów włoskich i kokosa

Przepyszna, lekko słodko-kwaśna, kwaśne jabłko i sok z cytryny równoważą słodycz marchewki i rodzynek, a dodatek kokosa to tutaj kropka nad i! 
white plate with carrot apple salad on a blue background
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
całkowity czas 15 min
porcje 4 małe porcje
kalorie 437kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 450 g marchewki
  • 1 średnie/duże jabłko słodkie
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek
  • duża szczypta cynamonu najlepiej cejlońskiego
  • 4 łyżki orzechów włoskich lekko posiekanych i lekko uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce – marchewkę na małych oczkach tarki, jabłko na dużych.
  • Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  • Podawać od razu lub lepiej odczekać minimum pół godziny – po tym czasie orzechy włoskie i wiórki kokosowe lekko zmiękną, a rodzynki nasiąkną sokiem z jabłka i marchewki, a całość się przegryzie.
  • Smacznego!
Rodzaj dodatek do obiadu, sałatka, surówka
Kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here