Impreza/ koktajle bezalkoholowe i smoothie

Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem

2 maja 2018 | Ostatnia aktualizacja: 13 maja 2019 przez Aleksandra

Pyszny wiosenny kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem. To naprawdę świetna kombinacja smaków. Kardamonu nie czuć bardzo wyraźnie (można go pominąć, ale dodaje fajnej nuty smakowej). My pijemy ten kompot w sezonie na rabarbar na okrągło : ) Polecam zabrać na piknik!

Do posłodzenia kompotu użyłam ksylitolu – jest tak samo słodki jak cukier, różnica w smaku jest niewyczuwalna, a ma 40% mniej kalorii. Jest również zdrowszy. Możecie oczywiście dodać cukier (najlepiej trzcinowy lub brązowy) jeśli nie macie ksylitolu.

Polecam również lemoniadę arbuzową z miętą!

Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem

Jak zrobić kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem:

Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem

Pyszny wiosenny kompot z rabarbaru.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem Rhubarb orange and cardamom lemonade
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 5 min
chłodzenie kompotu 30 min
całkowity czas 40 min
porcje 6 porcji
kalorie 50kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 500 g rabarbaru 3 duże łodygi
  • 1.5 litra wody
  • sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • skórka z ½ ekologicznej pomarańczy w całości, nie starta
  • 4 kapsułki kardamonu
  • 4 czubate łyżki ksylitolu lub do smaku, można też posłodzić cukrem

wykonanie

  • Rabarbar umyć i pokroić w ok. 3 cm kawałki, kapsułki kardamonu lekko rozgnieść (tak, żeby się otworzyły), wycisnąć sok z 1 małej pomarańczy, ½ cytryny oraz uciąć duży kawałek skórki (w całości, z ok. ½ pomarańczy).
  • Wszystkie składniki dodać do dużego garnka, zalać wodą, dosłodzić do smaku (ksylitolem lub cukrem), zagotować na średnim ogniu, a potem na małym ogniu gotować kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 30 minut (opcjonalnie, składniki się przegryzą i będzie lepiej smakować), następnie przecedzić przez sitko, wyciskając jak najwięcej płynu z miąższu.
  • Można podawać ciepłe lub z kostkami lodu.
  • Smacznego!
danie napoje bezalkoholowe
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    robert
    6 maja 2018 o 15:26

    5 stars
    wyszedl pyszny, na pewno bede jeszcze robil

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 maja 2018 o 15:53

      super! bardzo się cieszę 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here