dla dzieci - rozszerzanie diety/ owsianki / jaglanki/ śniadanie słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Bananowo-kokosowa owsianka z marakują

Bananowo-kokosowa owsianka z marakują

Słodka owsianka bananowo-kokosowa z kwaśnym i egzotycznym smakiem makarui.

Słodka od banana i syropu klonowego, lekko kwaśna od marakui i soku z limonki, uzupełniona smakiem kokosa, w postaci oleju kokosowego i wiórków kokosowych, którymi posypujemy owsiankę na końcu – jest to świetne połączenie smaków.

Kto jeszcze nie próbował marakui, musi to szybko nadrobić 🙂 oczywiście można ją tutaj pominąć, ale dodaje tej owsiance naprawdę pysznego, niespotykanego smaku.

Robi się błyskawicznie!

Świetnie nadaje się również dla dzieci, także takich małych przy rozszerzaniu diety (nie dodaję wtedy syropu klonowego, soli, soku z limonki oraz gotuję owsiankę na wodzie, a nie na mleku), na samym początku rozszerzania diety miksowałam taką owsiankę na puree.

Zobacz również inne pomysły na śniadania

Bananowo-kokosowa owsianka z marakują
Bananowo-kokosowa owsianka z marakują

Bananowo-kokosowa owsianka z marakują

Słodka od banana i syropu klonowego, lekko kwaśna od marakui i soku z limonki, uzupełniona smakiem kokosa, w postaci oleju kokosowego i wiórków kokosowych.
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Keyword banan, marakuja, owsianka
czas przygotowania 5 minutes
czas gotowania 3 minutes
całkowity czas 8 minutes
porcje 2 porcje
kalorie 1184kcal

składniki

  • 100 g drobnych płatków owsianych 1 szklanka
  • 400 ml mleka krowiego / roślinnego 1 i 2/3 szklanki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • mała szczypta soli
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • 2 marakuje miąższ wybrany łyżeczką
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub z cytryny
  • do posypania: wiórki kokosowe

wykonanie

  • W średnim garnku zagotować płatki owsiane z mlekiem, kurkumą i solą. Gotować około 3 minut, aż płatki będą miękkie (użyłam tradycyjnych płatków ale drobnych, które gotują się szybko, zwykłe duże płatki trzeba gotować dłużej i w razie potrzeby dodać więcej płynu).
  • Garnek zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki (rozgniecione widelcem 2 banany, miąższ marakui, olej kokosowy, syrop klonowy i sok z limonki), wymieszać.
  • Podawać ciepłe, można posypać wiórkami kokosowymi.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Tekla
    8 grudnia 2017 at 17:35

    Ja natrafiłam chyba na jakąś trefną marakuje, bo po prostu była niesmaczna. Muszę jeszcze raz gdzieś kupić i może się przekona.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      8 grudnia 2017 at 18:03

      tak?? to koniecznie! dojrzałe marakuje mają bardzo pomarszczoną skórkę 🙂 im bardziej pomarszczona tym lepiej 🙂

    Dodaj komentarz