małe desery/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Rabarbar pod migdałową kruszonką

15 maja 2018 | Last Updated: 23 kwietnia 2019

Pyszny wiosenny deser, błyskawiczny do przygotowania. Waniliowy rabarbar przykryty mocno chrupiącą, bardzo migdałową skorupką. Przygotujecie go w czasie, gdy nagrzewa się piekarnik. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Coś pysznego, spróbujcie! 🙂

Jeśli lubicie rabarbar to spróbujcie również tego kompotu z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem.

Rabarbar pod migdałową kruszonką podany z lodami waniliowymi
zbliżenie na rabarbar pod migdałową kruszonką w kokilce z porcją nałożoną na łyżeczkę z boku

Rabarbar pod migdałową kruszonką

Pyszny wiosenny deser, błyskawiczny do przygotowania. Waniliowy rabarbar przykryty mocno chrupiącą, bardzo migdałową skorupką. Przygotujecie go w czasie, gdy nagrzewa się piekarnik. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.
czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 35 minutes
całkowity czas 45 minutes
porcje 2 pocje
kalorie 496kcal
autor Aleksandra

składniki

kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 25 g mąki
  • 40 g miękkiego masła
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1 czubata łyżka płatków migdałów

rabarbar:

  • 250 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego najlepiej z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

do podania:

  • lody waniliowe

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Przygotować 2 kokilki o średnicy 10 cm i wysokości około 5 cm (przed pieczeniem kokilki będą wypełnione po brzegi, dopiero po upieczeniu redukują swoją objętość).
  • Rabarbar pokroić w 1 cm plasterki (nie obierać), wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Rabarbar podzielić na 2 części i rozłożyć w kokilkach.
  • Kruszonka: Cukier wymieszać z mąką i migdałami, dodać miękkie masło, zagnieść wszystko delikatnie, aż powstanie ciasto, wmieszać w nie płatki migdałów. Ciasto podzielić palcami na grudki i rozłożyć na rabarbarze.
  • Kokilki włożyć do piekarnika i piec około 35 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona, chrupiąca, w całości upieczona, a spod niej będzie bulgotać nadzienie rabarbarowe.
  • Podawać koniecznie z lodami waniliowymi.
  • Smacznego!

uwagi

  • Do rabarbaru użyłam cukru z prawdziwą wanilią, możecie dodać też zwykły cukier wanilinowy jeśli lubicie lub brązowy / trzcinowy cukier, wymieszany z ziarenkami z 1 laski wanilli.
  • Deser najlepiej smakuje ciepły, bezpośrednio po upieczeniu.
  • Kruszonkę można przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce. Rabarbar kroimy przed samym pieczeniem, na nim kruszymy kruszonkę i pieczemy.
  • Mrożenie: deser można zamrozić zarówno przed upieczeniem (pieczemy później wyjęty prosto z piekarnika) jak i po upieczeniu (odmrażamy i ocieplamy w piekarniku).
  • Przepis można podwoić i piec w odpowiednio większym naczyniu.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu) + 1 gałka lodów.

Nutrition

Calories: 496kcal
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword migdałowa kruszonka, rabarbar pod kruszonką

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz