małe desery

Rabarbar pod migdałową kruszonką

15 maja 2018 | Ostatnia aktualizacja: 23 kwietnia 2019 przez Aleksandra

Pyszny wiosenny deser, błyskawiczny do przygotowania. Waniliowy rabarbar przykryty mocno chrupiącą, bardzo migdałową skorupką. Przygotujecie go w czasie, gdy nagrzewa się piekarnik. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Coś pysznego, spróbujcie! 🙂

Jeśli lubicie rabarbar to spróbujcie również tego kompotu z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem.

Rabarbar pod migdałową kruszonką podany z lodami waniliowymi
zbliżenie na rabarbar pod migdałową kruszonką w kokilce z porcją nałożoną na łyżeczkę z boku

Rabarbar pod migdałową kruszonką

Pyszny wiosenny deser, błyskawiczny do przygotowania. Waniliowy rabarbar przykryty mocno chrupiącą, bardzo migdałową skorupką. Przygotujecie go w czasie, gdy nagrzewa się piekarnik. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 45 min
porcje 2 pocje
kalorie 496kcal
autor Aleksandra

składniki

kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 25 g mąki
  • 40 g miękkiego masła
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1 czubata łyżka płatków migdałów

rabarbar:

  • 250 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego najlepiej z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

do podania:

  • lody waniliowe

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Przygotować 2 kokilki o średnicy 10 cm i wysokości około 5 cm (przed pieczeniem kokilki będą wypełnione po brzegi, dopiero po upieczeniu redukują swoją objętość).
  • Rabarbar pokroić w 1 cm plasterki (nie obierać), wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Rabarbar podzielić na 2 części i rozłożyć w kokilkach.
  • Kruszonka: Cukier wymieszać z mąką i migdałami, dodać miękkie masło, zagnieść wszystko delikatnie, aż powstanie ciasto, wmieszać w nie płatki migdałów. Ciasto podzielić palcami na grudki i rozłożyć na rabarbarze.
  • Kokilki włożyć do piekarnika i piec około 35 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona, chrupiąca, w całości upieczona, a spod niej będzie bulgotać nadzienie rabarbarowe.
  • Podawać koniecznie z lodami waniliowymi.
  • Smacznego!

uwagi

  • Do rabarbaru użyłam cukru z prawdziwą wanilią, możecie dodać też zwykły cukier wanilinowy jeśli lubicie lub brązowy / trzcinowy cukier, wymieszany z ziarenkami z 1 laski wanilli.
  • Deser najlepiej smakuje ciepły, bezpośrednio po upieczeniu.
  • Kruszonkę można przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce. Rabarbar kroimy przed samym pieczeniem, na nim kruszymy kruszonkę i pieczemy.
  • Mrożenie: deser można zamrozić zarówno przed upieczeniem (pieczemy później wyjęty prosto z piekarnika) jak i po upieczeniu (odmrażamy i ocieplamy w piekarniku).
  • Przepis można podwoić i piec w odpowiednio większym naczyniu.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu) + 1 gałka lodów.
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here