Wigilia i Święta

Przyprawa do piernika

24 listopada 2019 przez Aleksandra

Jak po raz pierwszy upiekłam pierniczki z tą przyprawą do pierników to pomyślałam sobie „o, tak właśnie powinien smakować prawdziwy piernik”. W sklepach można teraz już z łatwością kupić przyprawę do piernika z dobrym składem (czyli taką, która zawiera tylko przyprawy, a nie cukier i kakao), ale wierzcie mi, taka domowa jest o wiele aromatyczniejsza. Spróbujcie tej przyprawy razem z tymi pierniczkami.

Do zrobienia przyprawy potrzebne Wam będą przyprawy w całości, które następnie trzeba zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździeżu. Ja moje przyprawy utarłam w moździeżu, w młynku do kawy nie próbowałam. Słyszałam opinie, że Thermomix dobrze sobie radzi z mieleniem przypraw. Jeśli chodzi o moździeż potrzebujecie duży i porządny moździeż, ja mam granitowy (przy tym przepisie na pesto możecie zobaczyć jak wygląda). Mały moździeż do niczego się nie nadaje, będziecie tylko sfrustrowani, kiedyś taki kupiłam i nie polecam. Lepiej jest od razu zainwestować w porządny.

Mój przepis podaję w łyżkach i łyżeczkach, nie mierzyłam przypraw przez mieleniem. Jeśli zrobicie to na oko, będzie ok, to nie musi być dokładnie wymierzone. Ważne jest, żeby proporcje przypraw zostały zachowane, np. dużo cynamonu, średnia ilość kardamonu, mało pieprzu.

Przyprawa do piernika

Aromatyczna przyprawa do piernika. Poprawi smak każdego świątecznego wypieku.
SAVE THIS RECIPE
ingredients for gingerbread spice mix on a white-blue plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 15 min
porcje 5 łyżek przyprawy
kalorie 92kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 3 łyżki mielonego cynamonu mielona kora cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu trzeba wyjąć brązowe ziarenka z zielonych kapsułek
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • mielone ziarenka wyłuskane z 2 gwiazdek anyżu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • duża szczypta mielonego pieprzu

wykonanie

  • Podane ilości przypraw to przyprawy już zmielone. Trzeba zmielić przyprawy w młynku do kawy lub utłuc w moździeżu, odmierzyć potrzebną ilość (może być na oko), następnie wymieszać. Możecie też zmieszać świeżo zmielone przyprawy z gotowymi zmielonymi, jeśli nie możecie wszystkich znaleźć w całości.
  • Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
danie przyprawa
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here