owsianki / jaglanki/ Śniadanie/ śniadanie słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA ŚNIADANIE

Owsianka jabłkowa

28 sierpnia 2017 | Last Updated: 3 maja 2019

Owsianka jabłkowa

Pyszna owsianka z jabłkami i aromatycznymi przyprawami z pewnością nie przypomina koszmaru z dzieciństwa 😉

Lubię jeść owsianki na śniadanie, kiedy prędko nie będę mogła zjeść kolejnego posiłku, gdyż po takiej owsiance długo pozostaje się sytym.

Używam drobnych płatków owsianych, które bardzo szybko się gotują, w ok. 2-3 minuty zamiast w 10 minut. Warto takich poszukać bo rano, szczególnie przed pracą, liczy się każda minuta.

Zobacz też inne pomysły na owsianki.

owsianka jabłkowa apple oatmeal apple porridge apfel-zimt haferbrei

Owsianka jabłkowa

czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 10 minutes
całkowity czas 20 minutes
porcje 2 porcje

składniki

Owsianka:

  • 100 g płatków owsianych
  • 400 ml mleka krowiego/roślinnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • mała szczypta soli

Jabłka:

  • 500 g jabłek najlepiej niezbyt twarda odmiana, jabłka szybciej się ugotują
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • mała szczypta soli
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilli

do podania:

  • orzechy włoskie 8 sztuk posiekanych na kawałki
  • syrop klonowy

wykonanie

  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać cynamon, kardamon, gałkę, sól i wodę, gotować aż jabłka będą zmiękną (ale nie będą zbyt miękkie, mają być lekko chrupiące), około 5-10 minut (czas będzie się różnił w zależności od odmiany jabłek.
  • W czasie jak jabłka się gotują ugotować płatki owsiane.
  • Zmieszać wszystkie składniki na owsiankę i gotować ok. 3 minuty, aż płatki będą miękkie (ja użyłam drobnych płatków owsianych, które gotują się szybciej, w przypadku grubszych płatków trzeba będzie je gotować dłużej ok. 10 min).
  • W razie potrzeby dodać więcej mleka lub wody, aby owsianka nie była zbyt gęsta (po zdjęciu z ognia owsianka jeszcze zgęstnieje), odstawić z ognia, wlać do miseczki.
  • Ugotowane jabłka odstawić z ognia, dodać syrop klonowy, sok z cytryny i ekstrakt z wanilli, wymieszać, dodać na wierzch owsianki.
  • Posypać posiekanymi na kawałki orzechami włoskimi i polać syropem klonowym do smaku.

owsianka jabłkowa apple oatmeal apple porridge apfel-zimt haferbrei

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz