Śniadanie/ śniadanie słodkie

Owsianka jabłkowa

3 marca 2020 przez Aleksandra

Pyszna owsianka z jabłkami doprawionymi cynamonem, syropem klonowym, wanilią i sokiem z cytryny. To zdrowa i sycąca owsianka, z którą warto zacząć dzień!

owsianka jabłkowa

Składniki:

  • Jakich płatków owsianych użyć: można użyć zwykłych płatków owsianych (będą się gotować trochę dłużej, ok. 8-10 minut) lub mniejsze płatki górskie (będą się gotować trochę krócej ok. 3-4 minuty.
  • Jakie jabłka będą najlepsze: najlepiej użyć słodkich jabłek – dzięki temu można dodać mniej syropu klonowego. Można również użyć kwaśnych jabłek – wtedy dajemy więcej syropu klonowego i pomijamy sok z cytryny. Lepsze będą również miękkie jabłka bo po prostu szybciej zmiękną (jeśli macie więcej czasu rano to to jest bez znaczenia, twardsze jabłka trzeba po prostu gotować trochę dłużej).
  • Jak przyprawić jabłka: koniecznie cynamonem. Ja lubię dodać również dużą szczyptę przyprawy do piernika – owsianka nie będzie smakować piernikowo – po prostu bardziej aromatycznie. Najpyszniejszy jest tutaj balans słodko-kwaśnych smaków, słodkiego od jabłek i syropu klonowego i kwaśnego od soku z cytryny, ekstakt z wanilli to kropka nad i! Pamiętajcie żeby dopasować te składniki do tego jak słodkie/kwaśne są jabłka.
  • Jak przyprawić owsiankę: koniecznie cynamon plus opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika (tak jak jabłka). Jeśli nie macie przyprawy do piernika można dodać po małej szczypcie poszczególnych przypraw, które wchodzą w jej skład jak np. kardamon, gałka muszkatałowa, goździki.
składniki na owsiankę jabłkową

Inne składniki / co jeszcze można dodać:

  • Orzechy – ja lubię najbardziej włoskie, ale można użyć też orzechów pekan, laskowych lub migdałów – najlepiej posypac nimi owsiankę, żeby zostały chrupiące. Żeby były bardziej aromatyczne można je najpierw podprażyć na suchej patelni, aż będą pachnące i lekko zarumienione.
  • Suszone owoce – np. żurawinę, również rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady, pestki granatu, wiórki kokosowe, masło orzechowe lub migdałowe.
  • Inne mleko: można użyć mleka roślinnego, najlepsze byłoby migdałowe lub kokosowe (wtedy owsianka będzie bez mleka krowiego i wegańska).
  • Żeby owsianka była bezglutenowa trzeba użyć bezglutenowych płatków owsianych (płatki są już bezglutenowe ale takie bez atestów mogą zawierać małe ilości glutenu).
  • Zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub ksylitolu.

Jak zrobić owsiankę z jabłkami krok po kroku:

etapy gotowania jabłek na owsiankę jabłkową

Gotujemy jabłka: 3 średnie jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do małego garnka razem z pozostałymi składnikami (1/3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżkę syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilli, szczyptę soli). Gotować przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (ale nie będą zbyt miękkie, mają być lekko chrupiące) a wokół jabłek będzie gęsty sos. Czas gotowania będzie różny w zależności od odmiany jabłek, miękkie jabłka będą szybciej gotowe niż twarde.

etapy gotowania owsianki z cynamonem

Gotujemy owsiankę: Zmieszać wszystkie składniki na owsiankę (1 szklanka / ok. 100g płatków owsianych, 2 szklanki mleka, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, 1 łyżkę syropu klonowego) i gotować ok. 10 minuty, lub aż płatki będą miękkie (drobne płatki owsiane gotują się szybciej i będą gotowe po ok. 3 minutach). Owsianka powinna być raczej płynna, jak się ochłodzi na tyle, że będzie się nadawać do jedzenia będzie już bardzo gęsta.

Owsiankę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć jabłka i polać sosem z jabłek.

Posypać posiekanymi na kawałki orzechami włoskimi i polać syropem klonowym do smaku.

Smacznego!

Jak zrobić tą owsiankę jeszcze szybciej:

Można owsiankę i jabłka gotować razem w 1 garnku. Mi owsianka smakuje o wiele lepiej jeśli gotuję osobno owsiankę i jabłka, ale jak śpieszycie się rano to można je ugotować w 1 garnku (jest też mniej naczyń do zmywania).

  • Jeśli macie miękkie jabłka – trzeba je pokroić w drobną kostkę i wrzucić wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
  • Jeśli macie raczej twardsze jabłka – trzeba je pokroić w drobną kostkę i najpierw podsmażyć na maśle (może być na wodzie lub na maśle i wodzie), aż trochę zmiękną i potem dodać wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
owsianka jabłkowa

Inne moje przepisy na owsianki:

Owsianka jabłkowa

Pyszna owsianka z jabłkami doprawionymi cynamonem i wanilią
SAVE THIS RECIPE
apple cinnamon oatmeal
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 2 porcje
kalorie 663kcal
autor Aleksandra

składniki

Owsianka:

  • 1 szklanka (100g) płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka krowiego/roślinnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego + opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika
  • mała szczypta soli

Jabłka:

  • 3 średnie jabłka ok. 0.5kg, najlepiej niezbyt twarda odmiana, jabłka szybciej się ugotują
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego + opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilli

do podania:

  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy

wykonanie

  • Jabłka: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do małego garnka razem z pozostałymi składnikami (cynamon, syrop klonowy, sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, sól). Gotować przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu, aż jabłka będą zmiękną (ale nie będą zbyt miękkie, mają być lekko chrupiące) a wokół jabłek będzie gęsty sos. Czas gotowania będzie różny w zależności od odmiany jabłek, miękkie jabłka będą szybciej gotowe niż twarde.
  • Owsianka: Zmieszać wszystkie składniki na owsiankę (płatki owsiane, mleko, cynamon, sól, syrop klonowy) i gotować ok. 10 minuty, lub aż płatki będą miękkie (drobne płatki owsiane gotują się szybciej i będą gotowe po ok. 3 minutach). Owsianka powinna być raczej płynna, jak się ochłodzi na tyle, że będzie się nadawać do jedzenia będzie już bardzo gęsta.
  • Owsiankę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć jabłka i polać sosem z jabłek.
  • Posypać posiekanymi na kawałki orzechami włoskimi i polać syropem klonowym do smaku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Składniki:
    • Jakich płatków owsianych użyć: można użyć zwykłych płatków owsianych (będą się gotować trochę dłużej, ok. 8-10 minut) lub mniejsze płatki górskie (będą się gotować trochę krócej ok. 3-4 minuty.
    • Jakie jabłka będą najlepsze: najlepiej użyć słodkich jabłek – dzięki temu można dodać mniej syropu klonowego. Można również użyć kwaśnych jabłek – wtedy dajemy więcej syropu klonowego i pomijamy sok z cytryny. Lepsze będą również miękkie jabłka bo po prostu szybciej zmiękną (jeśli macie więcej czasu rano to to jest bez znaczenia, twardsze jabłka trzeba po prostu gotować trochę dłużej).
    • Jak przyprawić jabłka: najważniejszy jest tutaj balans słodko-kwaśnych smaków, słodkiego od jabłek i syropu klonowego i kwaśnego od soku z cytryny. Pamiętajcie żeby dopasować te składniki do tego jak słodkie/kwaśne są jabłka.
    • Jak przyprawić owsiankę: koniecznie cynamon plus opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika (tak jak jabłka). Jeśli nie macie przyprawy do piernika można dodać po małej szczypcie poszczególnych przypraw, które wchodzą w jej skład jak np. kardamon, gałka muszkatałowa, goździki.
  • Inne składniki / co jeszcze można dodać:
    • Orzechy – ja lubię najbardziej włoskie, ale można użyć też orzechów pekan, laskowych lub migdałów – najlepiej posypac nimi owsiankę, żeby zostały chrupiące. Żeby były bardziej aromatyczne można je najpierw podprażyć na suchej patelni, aż będą pachnące i lekko zarumienione.
    •  Suszone owoce – np. żurawinę, również rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady, pestki granatu, wiórki kokosowe, masło orzechowe lub migdałowe.
    • Inne mleko: można użyć mleka roślinnego, najlepsze byłoby migdałowe lub kokosowe (wtedy owsianka będzie bez mleka krowiego i wegańska).
    • Żeby owsianka była bezglutenowa trzeba użyć bezglutenowych płatków owsianych (płatki są już bezglutenowe ale takie bez atestów mogą zawierać małe ilości glutenu).
    • Zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub ksylitolu.
  • Jak zrobić tą owsiankę jeszcze szybciej:
    Można owsiankę i jabłka gotować razem w 1 garnku. Mi owsianka smakuje o wiele lepiej jeśli gotuję osobno owsiankę i jabłka, ale jak śpieszycie się rano to można je ugotować w 1 garnku (jest też mniej naczyń do zmywania).
    • Jeśli macie miękkie jabłka – trzeba je pokroić w drobną kostkę i wrzucić wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
    • Jeśli macie raczej twardsze jabłka – trzeba je pokroić w drobną kostkę i najpierw podsmażyć na maśle (może być na wodzie lub na maśle i wodzie), aż trochę zmiękną i potem dodać wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
  • Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja). Nie są to dokładne obliczenia!
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Ewa7
    29 kwietnia 2021 o 13:10

    5 stars
    Pychota!!! Wspaniale wszystko szczegółowo opisane. Może tylko z tym podsmazaniem na maśle niekoniecznie… Ale już szukam innych Twoich przepisów

  • Odpowiedz
    Ulik
    4 marca 2020 o 18:03

    Wygląda bardzo smakowicie i z chęcią wypróbuję przepis, tylko platki przygotuję z wodą zamiast z mlekiem 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      4 marca 2020 o 18:26

      pewnie, można też użyć wody 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here