ciasta/ polska/ Wielkanoc/ Wigilia i Święta

Babka migdałowa z białą czekoladą

13 kwietnia 2019 przez Aleksandra

Przepyszna babka migdałowa, wilgotna i puszysta, z dodatkiem białej czekolady (w cieście) i polewą z białej czekolady. Smakuje intensywnie migdałowo. Kropką nad i są tu chrupiące karmelizowane płatki migdałów, którymi posypujemy babkę.

Jeśli szukacie innych przepisów na babkę to polecam jeszcze moją babkę czekoladowo-pomarańczową!

Babka migdałowa z białą czekoladą polana polewą z białej czekolady i posypana karmelizowanymi płatkami midałów
Kawałek babki migdałowej z białą czekoladą na talerzu

Babkę można przechowywać nawet o 4-5 dni, szczelnie zamkniętą, w chłodniejszym miejscu. Najsmaczniejsza jest po upieczeniu, ale na drugi dzień też jest bardzo dobra.

Jak zrobić karmelizowane płatki migdałowe:

Wystarczy rozpuścić cukier na patelni, czyli ma być płynny i złoty, dodać migdały i masło i wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia, zaczekać, aż się ochłodzą i zastygną, następnie połamać na małe kawałki.

Te migdały są naprawdę uzależniające, przepyszne, mogą stanowić samodzielną przekąskę. Karmelizowane płatki migdałów można przygotować wcześniej (najlepiej większą ilość) i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można posypywać nimi inne desery lub lody.

Jak uratować zważoną polewę czekoladową:

Wystarczy płaczące dziecko lub chwila nieuwagi 😉 A tak na poważnie, może się tak zdarzyć, jak np. do ciepłej roztopionej czekolady dodacie zimną, albo chociaż w temp. pokojowej śmietanę/mleko.

Jeśli w trakcie robienia polewy czekolada się rozseparuje (czyli zbije się w zwarty blok i nie będzie chciała się rozpuszczać), można ją jeszcze uratować. Dalej podgrzewać ją w kąpieli wodnej na minimalnym ogniu. W drugim garnku podgrzać małą ilość mleka, jak będzie bardzo ciepłe, dodawać powoli do czekolady, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, aż się rozpuści.

Jeśli polewa jest dla Was za gęsta można dodać trochę więcej śmietany lub mleka, żeby ją rozrzedzić, ale muszą być bardzo ciepłe, tak jak czekolada (inaczej się rozwarstwi).

Babka migdałowa z białą czekoladą – krok po kroku:

Babka migdałowa z białą czekoladą

Przepyszna babka migdałowa, wilgotna i puszysta, z dodatkiem białej czekolady (w cieście) i polewą z białej czekolady. Smakuje intensywnie migdałowo. Kropką nad i są tu chrupiące karmelizowane płatki migdałów, którymi posypujemy babkę.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
almond bundt cake on a white plate, covered with chocolate glaze and flaked almonds
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 50 min
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 16 porcji
kalorie 374kcal
autor Aleksandra

składniki

babka:

  • 115 g masła + 1 łyżka do nasmarowania formy
  • 115 g białej czekolady
  • 120 g kwaśnej śmietany 12 %, w temperaturze pokojowej!
  • 330 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów bez skórek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej!
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki amaretto likieru migdałowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli

polewa:

  • 185 g białej czekolady
  • czubata łyżka kwaśnej śmietany 12%

karmelizowane migdały:

  • 2 łyżki cukru
  • 25 g płatów migdałów 4 czubate łyżki
  • 1 łyżka masła

wykonanie

  • Śmietana i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (wystarczy je trochę wcześniej włożyć do miski z ciepłą wodą).
  • Formę na babkę o średnicy 21 cm nasmarować dokładnie masłem.
  • Masło rozpuścić w małym garnku, często mieszając. Gdy już jest roztopione, bardzo ciepłe (ale nie zagotowało się), zdjąć garnek z ognia i dodać do niego pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać śmietanę i wymieszać trzepaczką. Odstawić.
  • Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia (jeśli sami mielicie migdały, nie muszą być one zmielone idealnie drobno, jak mąka). Odstawić.
  • Piekarnik nastawić na 160 stopni / gaz 3, opcja góra-dół.
  • Jajka rozdzielić. Białka dodać do dużej, czystej i suchej miski. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • W osobnej misce ubić żółtka z cukrem na puszystą masę (trzeba ubijać ok. 2-3 minuty, można użyć tej samej końcówki do ubijania jak do białek).
  • Do ubitych żółtek z cukrem dodać roztopioną czekoladę (z masłem i śmietaną), wymieszać. Następnie dodać likier amaretto i ekstrakt z wanilli, wymieszać.
  • Dodać mieszankę mąki i migdałów, krótko wymieszać (nie dokładnie).
  • Dodać 1/3 ubitej piany z białek, wymieszać. Dodać resztę piany z białek, wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Przelać ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię ciasta przy czym nałożyć minimalnie więcej na zewnątrz, niż w środku formy. Poruszać delikatnie kilka razy foremką, raz uderzyć nią lekko w blat.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Drewniany patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
  • Babkę położyć w foremce na kratce, zostawić na 10 minut, następnie przełożyć na talerz i ponieść foremkę.
  • Polewa: czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej. W małym garnku zagotować wodę, zdjąć garnek z ognia (woda będzie parować, to wystarczy). Na garnku położyć miskę, tak, żeby nie dotykała powierzchni wody. Do miski wsypać pokrojoną na kawałki czekoladę i dodać śmietanę (śmietanę dobrze jest przetrzeć przez sitko, żeby nie było grudek). Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polać czekoladą babkę.
  • Karmelizowane migdały: Cukier rozsypać równą warstwą na patelni, podgrzewać na średnim ogniu aż się roztopi i zkarmelizuje (będzie płynny i zmieni barwę na złotą), dodać płatki migdałów i masło, wymieszać. Migdały rozłożyć równą warstwą na papierze do pieczenia i zostawić do ostygnięcia, wtedy pokruszyć na mniejsze kawałki. Rozłożyć na babce.
  • Smacznego!

uwagi

  • Babkę można przechowywać nawet do 4-5 dni, szczelnie zamkniętą, w chłodniejszym miejscu. Najsmaczniejsza jest w dniu, w którym została upieczona, ale 1-2 dni po upieczeniu też jest bardzo dobra.
  • Jeśli w trakcie robienia polewy czekolada się rozseparuje (zbije się w zwarty blok i nie będzie chciała się rozpuszczać), można ją jeszcze uratować. Dalej podgrzewać ją w kąpieli wodnej na minimalnym ogniu, w drugim garnku podgrzać małą ilość mleka, jak będzie bardzo ciepłe, dodawać powoli do czekolady, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Jeśli polewa jest dla Was za gęsta można dodać trochę więcej śmietany lub mleka, żeby ją rozrzedzić, ale muszą być bardzo ciepłe, tak jak czekolada (inaczej się rozwarstwi).
  • Karmelizowane migdały można przygotować wcześniej i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku (ale uwaga, uzależniają!). Można posypywać nimi inne desery, np. lody.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/16 przepisu).
danie deser
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Zuza
    11 kwietnia 2020 o 20:28

    5 stars
    Pychota! Polewa czekoladowo-śmietanowa rozpływa się w ustach. Po raz pierwszy w życiu piekłam babkę wielkanocną i wyszła znakomicie! Ciasto z dodatkiem czekolady i śmietany bardzo bogate! Następnym razem może spróbuję bez tego dodatku, by ciasto było nieco lżejsze. Zrobię za to podwójną porcję polewy czekoladowej… 🙂

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here