Pyszne ciastka z jabłkami, płatkami owsianymi i kawałkami białej czekolady. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na brzegach i miękkie w środku (potem będą po prostu miękkie). Pięknie pachną cynamonem!

Składniki:
Ten przepis jest bazowany na przepisie na moje ulubione ciastka – chocolate chip cookies, tylko zamiast czekolady i orzechów dodałam świeże jabłka, białą czekoladę, cynamon i płatki owsiane.
Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala – to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.
Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.
Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.
Cynamon: zamiast cynamonu można użyć przyprawy do piernika!
Jak zrobić ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi krok po kroku:

- Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski.
- Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można pokroić je w drobną kostkę, dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.

3. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.
4. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

5. Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski.
6. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.

7. Dodajemy jabłka posiekane w drobą kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane.
Would you like to save this?
8. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.
Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.

9. Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć ok. 45g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
Smacznego!

Przechowywanie:
Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.
Jak przechowywać upieczone ciastka: ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepsza jest puszka na ciastka) przez ok. 2-3 dni (ze względu na dodatek świeżych jabłek długo nie poleżą). Ciastka będą chrupiące do ok. 2h po upieczeniu, potem będą miękkie (chłoną wilgoć z jabłek).
Mrożenie:
Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy przez ok. 17 minut.

Inne przepisy z jabłkami:
- Naleśniki z jabłkami
- Owsianka jabłkowa
- Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem
- Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią
- Szarlotka z bezą
Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi
składniki
- 115 g masła
- 100 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 190 g mąki
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g płatków owsianych
- 1 1/2 małego jabłka 1 szklanka posiekanych w drobną kostkę jabłek
- 60 g białej czekolady
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
- Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
- Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
- Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
- Dodajemy jabłka posiekane w drobną kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.
- Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.
- Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
- Pieczemy przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
- Smacznego!
uwagi
- Czas pieczenia ciastek może zależeć od tego jak duże kulki ciasta uformowaliście i od piekarnika – każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Trzeba sugerować się wyglądem ciastek – mają mieć rumiane brzegi a z wierzchu być blade.
- Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
- Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala – to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.
- Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
- Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.
- Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.
- Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.
- Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie.
- Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

2 komentarze
Joanna
22 listopada 2020 o 19:09To takie mini szarlotki Chętnie wypróbuje!
Aleksandra
22 listopada 2020 o 19:50🙂