ciasta/ Deser

Proste ciasto z rabarbarem

12 maja 2020 przez Aleksandra

Pyszne ciasto z rabarbarem. Jest proste i szybkie do zrobienia, pełne rabarbaru, o smaku waniliowym i bardzo bardzo wilgotne. Koniecznie do wypróbowania w czasie sezonu na rabarbar!

kawałek ciasta z rabarbarem na różowym talerzyku
ciasto z rabarbarem pocięte na kawałki na białej desce do krojenia

Co potrzebujecie:

Składniki ciasta są proste i typowe dla ciasta ucieranego. Jogurt daje ciastu wilgotności a ekstrakt waniliowy przyjemny waniliowy posmak.

Ważne jest żeby użyć ekstraktu z wanilli (czyli naturalnego ekstraktu waniliowego), a nie aromatu waniliowego (jeśli dodalibyście go w takiej ilości jaka jest podana w przepisie ciasto smakowało by strasznie). Można ewentualnie zamienić na cukier waniliowy, najlepiej smakuje cukier z prawdziwą wanilią (czyli waniliowy a nie wanilinowy).

Jeśli chodzi o jogurt, trzeba użyć gęstego jogurtu, a nie płynnego. Nie chodzi tutaj o typowo gęsty jogurt grecki ale zwykły, dobrej jakości kremowy jogurt który jest raczej gęsty a nie zupełnie płynny.

składniki na ciasto z rabarbarem

Jak zrobić ciasto z rabarbarem krok po kroku:

  1. Ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
  2. Dodajemy jajka.

3. Ubijamy aż będą dobrze połączone z masą.

4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jogurt mieszamy z ekstraktem z wanilli.

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

Dodajemy najpierw połowę mąki, delikatnie mieszamy (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane), potem połowę jogurtu, kolejną połowę mąki i kolejną połowę jogurtu. Dopiero teraz mieszamy dokładniej.

5. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, mieszamy z mąką. 3/4 dodajemy do ciasta.

6. Ciasto przekładamy do foremki. 1/4 rabarbaru kładziemy na wierzch.

Pieczemy do suchego patyczka.

Przechowywanie / mrożenie:

Ciasto można przechowywać do 3 dni (poza lodówką lub w lodówce). Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Samo ciasto jest na drugi dzień super ale rabarbar wygląda tak sobie.

Ciasto dobrze się mrozi. Można zamrozić całe lub w plastrach. Owijamy folią plastikową lub wkładamy do pojemnika. Można mrozić do 6 miesięcy. Rozmrozić w lodówce i podgrzać w piekarniku aż będzie ciepłe lub rozmrażać w niskiej temperaturze bezpośrednio w piekarniku aż będzie rozmrożone i ciepłe (to jest lepsza opcja szczególnie jeśli zamroziliście plastry, całe ciasto lepiej rozmrażać w lodówce).

Inne przepisy z rabarbarem:

Proste ciasto z rabarbarem

Super wilgotne ciasto z rabarbarem. Jest proste do zrobienia i smakuje pysznie!
rhubarb cake
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 1 godz 10 min
chłodzenie ciasta 30 min
całkowity czas 2 godz
porcje 1 ciasto
kalorie 362kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g białego cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 165 g jogurtu naturalnego* w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu, lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8g
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki (pamiętamy, że jajka, jogurt i masło muszą być w temperaturze pokojowej, czyli trzeba je wyjąć ok. 1-2h wcześniej z lodówki).
  • Przygotować keksówkę o długości 25cm, nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C, opcja góra i dół, bez termoobiegu.
  • W dużej misce utrzeć masło pokrojone w kostkę z cukrem, przez ok. 3 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodać jajka i ucierać przez kilka minut, aż połączą się z masą maślano-cukrową.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Dodać 1/2 mieszaniny mąki do ciasta i wymieszać delikatnie (trzepaczką albo na niskich obrotach miksera) aż będzie prawie połączona z ciastem.
  • Dodać 1/2 jogurtu i delikatnie wymieszać, aż będzie prawie połączony z ciastem.
  • Dodać pozostałe 1/2 mąki i wymieszać aż będzie prawie połączona z ciastem.
  • Dodać pozostałe 1/2 jogurtu i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż będą połączone z ciastem.
  • Rabarbar umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na 1 cm kawałki (nie trzeba obierać), wymieszać z 2 łyżkami mąki.
  • 3/4 ilości rabarbaru wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  • Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia.
  • Na wierzchu układamy pozostałe 1/4 rabarbaru, delikatnie wciskamy je w ciasto.
  • Ciasto pieczemy na drugim poziomie od dołu (czyli jeden poziom poniżej środkowej półki) przez ok. 60-70 minut, do momentu aż drewniany patyczek włożony w środek ciasta będzie wychodził suchy (bez okruszków ciasta na patyczku). Po 55 minutach trzeba spojrzeć czy ciasto nie zaczyna się za bardzo brązowić i jeśli tak to przykrywamy je luźno kawałkiem folii aluminiowej.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy przez 10 minut w foremce. Potem wyjmujemy z foremki i zostawiamy do ostygnięcia przez minimum 20-30 minut (najlepiej byłoby do całkowitego ostygnięcia, ale ciasto może być lekko ciepłe).
  • Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.
  • Smacznego!

uwagi

  • * Jogurt powinien być gęsty. Użyłam zwykłego jogurtu (nie greckiego) ale takiego który jest raczej kremowy i gęsty, a nie zupełnie lejący.
  • Masło powinno być w temperaturze pokojowej żeby można je było utrzeć na puszysto z cukrem.
  • Jeśli jajka i jogurt będą zimne to surowa masa ciasta może się rozdzielić (będzie grudkowata). Ciasto i tak uda się upiec, będzie miało tylko troszkę inną strukturę i może być nieznacznie gumowate (ale i tak będzie pyszne).
  • Przechowywanie: Ciasto można przechowywać do 3 dni (poza lodówką lub w lodówce). Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Samo ciasto jest na drugi dzień super ale rabarbar wygląda tak sobie.
  • Mrożenie: Ciasto dobrze się mrozi. Można zamrozić całe lub w plastrach. Owijamy folią plastikową lub wkładamy do pojemnika. Można mrozić do 6 miesięcy. Rozmrozić w lodówce i podgrzać w piekarniku aż będzie ciepłe lub rozmrażać w niskiej temperaturze bezpośrednio w piekarniku aż będzie rozmrożone i ciepłe (to jest lepsza opcja szczególnie jeśli zamroziliście plastry, całe ciasto lepiej rozmrażać w lodówce).
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/10 ciasta).
Rodzaj deser
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Asia
    19 września 2020 o 05:32

    Czy mrożony rabarbar lepiej wczesniej rozmrozić czy nie koniecznie ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 września 2020 o 06:25

      ja bym chyba próbowałam z mrożonym i obtoczyła go wcześniej w mące

      • Odpowiedz
        Asia
        19 września 2020 o 11:45

        Dzięki 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here