amerykańska/ ciasta/ Deser

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą

22 sierpnia 2017 | Ostatnia aktualizacja: 3 maja 2019 przez Aleksandra

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą

Chlebek jest bardzo wilgotny i umiarkowanie słodki, jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki, można dodać więcej cukru oraz użyć mlecznej czekolady zamiast gorzkiej. Pieczony w małej keksówce, został w całości pochłonięty przez 2 głodne osoby 😉 Jest naprawdę pyszny i szybki do zrobienia, spróbujcie koniecznie! To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru bananów, które przestają już ładnie wyglądać. Połączenie bananów, czekolady i jeżyn jest rewelacyjne. Jest to naprawdę pyszne ciasto, pełne owoców i czekolady.

Poza sezonem na jeżyny możecie użyć mrożonych owoców (sprawdzą się również maliny) lub upiec podobny chlebek z tego przepisu: chlebek bananowy z cynamonem, kardamonem i czekoladą.

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą

Bardzo wilgotne ciasto pełne owoców i czekolady!
SAVE THIS RECIPE
Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 50 min
porcje 1 chlebek
kalorie 1662kcal

składniki

  • 1 duże jajko
  • 85 g brązowego cukru
  • 60 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 banana 130g, rozgnieciony widelcem
  • 0,5 banana pokrojonego w plasterki
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g jeżyn
  • 50 g gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Najlepiej przygotować sobie teraz wszystkie składniki.
  • W małym garnku roztopić i ostudzić masło.
  • Jajko z cukrem ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) przez ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta (końcówka miksera taka jak do ubijania białek).
  • Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
  • W małej miseczce wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek, dodać do ciasta, krótko zmiksować.
  • Dodać czekoladę połamaną na kawałki i jeżyny, delikatnie wmieszać łopatką.
  • Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 17,5x8,5cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki połowy banana.
  • Piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).

uwagi

* Piekłam ten chlebek również z podwójnej porcji w keksówce o wymiarach dna 27x8,5cm - ok. 50 minut.
* Najlepsze banany do bananowego chlebka to takie, na których dopiero pojawiają się czarne kropki (nie takie całkiem czarne).
danie deser
kuchnia amerykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here