amerykańska/ ciasta/ Deser/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą

22 sierpnia 2017 (Last Updated: 19 października 2018)

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą

Chlebek jest bardzo wilgotny i umiarkowanie słodki, jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki, można dodać więcej cukru oraz użyć mlecznej czekolady zamiast gorzkiej. Pieczony w małej keksówce, został w całości pochłonięty przez 2 głodne osoby 😉 Jest naprawdę pyszny i szybki do zrobienia, spróbujcie koniecznie! To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru bananów, które przestają już ładnie wyglądać. Połączenie bananów, czekolady i jeżyn jest rewelacyjne. Jest to naprawdę pyszne ciasto, pełne owoców i czekolady.

Poza sezonem na jeżyny możecie użyć mrożonych owoców (sprawdzą się również maliny) lub upiec podobny chlebek z tego przepisu: chlebek bananowy z cynamonem, kardamonem i czekoladą.

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate
Print
0 from 0 votes

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą

Bardzo wilgotne ciasto pełne owoców i czekolady!
danie deser
kuchnia amerykańska
Keyword banany, czekolada, jeżyny
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 35 minutes
całkowity czas 50 minutes
porcje 1 chlebek
kalorie 1662kcal

składniki

  • 1 duże jajko
  • 85 g brązowego cukru
  • 60 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 banana 130g, rozgnieciony widelcem
  • 0,5 banana pokrojonego w plasterki
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g jeżyn
  • 50 g gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Najlepiej przygotować sobie teraz wszystkie składniki.
  • W małym garnku roztopić i ostudzić masło.
  • Jajko z cukrem ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) przez ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta (końcówka miksera taka jak do ubijania białek).
  • Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
  • W małej miseczce wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek, dodać do ciasta, krótko zmiksować.
  • Dodać czekoladę połamaną na kawałki i jeżyny, delikatnie wmieszać łopatką.
  • Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 17,5x8,5cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki połowy banana.
  • Piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).

uwagi

* Piekłam ten chlebek również z podwójnej porcji w keksówce o wymiarach dna 27x8,5cm - ok. 50 minut.
* Najlepsze banany do bananowego chlebka to takie, na których dopiero pojawiają się czarne kropki (nie takie całkiem czarne).

Nutrition

Calories: 1662kcal

 

Post ostatnio zaktualizowany

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz