WEGETARIAŃSKI OBIAD/ wszystkie przepisy na obiad

Placki z cukinii z kukurydzą i serem

6 lutego 2019 | Last Updated: 13 lutego 2019


Placki z cukinii z kukurydzą i serem

Skocz do przepisu

Pyszne serowe placki z cukinii z kukurydzą, miękkie w środku, chrupiące na brzegach. Te placki z cukinii nie wyglądają jakoś fenomenalnie, ale musicie mi wierzyć – bardzo nadrabiają smakiem. Są przepyszne!! Testowałam ten przepis dosyć długo, kluczem do sukcesu jest dokładne odciśnięcie cukinii z wody. Bardzo ułatwia to dodanie soli, która wyciąga ją z warzywa. Z 1 kg cukinii można wycisnąć nawet 700g płynu! Potem zostaje już tylko odciśniętą cukinię pysznie doprawić – czosnkiem, ziołami prowansalskimi i parmezanem. Placki podane z jajkiem sadzonym, odrobiną jogurtu naturalnego i skropione sokiem z cytryny to prawdziwe niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie!

To również świetny pomysł, żeby przemycić warzywa dzieciom, moja córka cukinii nie lubi ale te placki zjadła 🙂

Jeśli lubicie tego typu placki ‚na słono’ polecam również takie placki z mąki gryczanej (może być pszenna) z suszonymi pomidorami i parmezanem. Również są pyszne!

Placki z cukinii z kukurydzą i serem podane z jajkiem sadzonym, jogurtem i cytryną
Placki z cukinii z kukurydzą i serem podane z jajkiem sadzonym, jogurtem i cytryną

Placki z cukinii z kukurydzą i serem

Pyszne serowe placki z cukinii z kukurydzą, miękkie w środku, chrupiące na brzegach. Pysznie doprawione, podane z jajkiem sadzonym i jogurtem to niebo w gębie!
czas przygotowania 25 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 45 minutes
porcje 2 porcje (8-9 placków)
kalorie 541kcal
autor Aleksandra

składniki

placki:

  • 1 kg cukinii + 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowensalskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 80 g kukurydzy z puszki 5 czubatych łyżek
  • 4 łyżki mąki 40g
  • sól i pieprz do smaku, dałam ok. ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu

do smażenia:

  • 2 łyżki masła klarowanego

do podania:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny

wykonanie

  • Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wymieszać z łyżeczką soli, odstawić na 10 minut.
  • W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
  • Gdy cukinia puści wodę, owinąć ją w ściereczkę kuchenną i dokładnie odcisnąć. Trzeba to zrobić naprawdę porządnie, im więcej wody wyciśniemy tym mniej mąki trzeba dodać i placki są pyszniejsze. Mi zostało ok. 300g cukinii!
  • Cukinię wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Do smażenia trzeba użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, placki są dość delikatne.
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane. Nakładać po 2 łyżki masy na placek. Każdy placek rozpłaszczyć na grubość ok. ¾ cm, wyrównać brzegi. Jeśli kawałki kukurydzy odpadną to wcisnąć je w środek placka. Smażyć po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu, aż placki będą zarumienione. Najłatwiej przewraca się silikonową łopatką, jedncześnie przytrzymując placek wypukłą stroną łyżki od góry.
  • Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowym.
  • Na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone (żeby szybciej się smażyły można przykryć patelnię pokrywką), można również zrobić jajka w koszulce. Białka powinny być ścięte, a żółtka jeszcze płynne.
  • Placki podawać z jajkami sadzonymi i jogurtem, całość skropić sokiem z cytryny. Podawać ciepłe.
  • Smacznego!

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Kalorie: 541kcal
danie kolacja, obiad, przekąska
kuchnia międzynarodowa
Keyword cukinia, jajka sadzone, kukurydza, parmezan, placki

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Placki z cukinii z kukurydzą i serem – krok po kroku:

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Magdalena
    6 lutego 2019 w 19:51

    uwielbiam placki z cukinii, ciekawa wersja;)

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 lutego 2019 w 21:23

      dziękuję, to moja ulubiona wersja 🙂

    Dodaj komentarz