amerykańska/ makaron/ mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ Walentynki/ włoska

Kurczak po toskańsku – w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

27 maja 2018 | Ostatnia aktualizacja: 11 marca 2020 przez Aleksandra

Pyszny i miękki kurczak w aromatycznym sosie śmietanowym z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Danie robi się błyskawicznie, a jest naprawdę przepyszne. Dużo smaku daje tutaj dodanie oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami, pamiętajcie, żeby wykorzystywać ten olej, jest bardzo aromatyczny!

Inne moje przepisy na makaron znajdzienie tutaj: przepisy na makaron.

kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem na dużej patelni

Jest to bardzo popularne danie za oceanem. Jest inspirowane makaronem, który można było zjeść w amerykańskiej restauracji The Olive Garden. Spróbujcie mojej wersji!

kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem na talerzu podany z makaronem

Co potrzebujecie:

  • Jeśli nie chcecie użyć wina możecie je pominąć i dodać trochę soku z cytryny do sosu.
  • Zamiast ziół włoskich można użyć ziół prowansalskich lub mieszanki tymianeku, rozmarynu, oregano i bazylii.
  • Szpinak można pominąć.
  • Makaron można użyć dowolny. Ja lubię jajeczne tagliatelle jeśli danie ma wyglądać bardziej elegancko. Często używam również fusilli.
  • Bulion może być z kurczaka lub wegetariański. Można go również pominąć, ale sos będzie bardziej ciężki w smaku.

Kurczak w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku – krok po kroku:

piersi z kurczaka rozbite tłuczkiem i natarte ziołami
  1. Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w ich najgrubszej części.
  2. Doprawiamy ziołami włoskimi, solą, pieprzem i nacieramy olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami.

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

smażenie kurczaka na patelni, smażenie czosnku na patelni

3. Olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy na nim piersi z kurczaka, aż będą zabrązowione z obu stron. Przekładamy na talerz.

4. Dodajemy czosnek i smażymy 30 sek.

dodawanie wina na patelnię, dodawanie śmietany na patelnię

5. Dodajemy wino i smażymy aż odparuje.

6. Dodajemy suszone pomidory, bulion i śmietanę. Gotujemy sos ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

szpinak i sos na patelni, kurczak w sosie na patelni

7. Na patelnię dodajemy szpinak i smażymy aż zwiędnie.

8. Dodajemy z powrotem kurczaka i tylko go podgrzewamy. Sos i kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

zbliżenie na piersi z kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami na patelni

Kurczak po toskańsku – w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Pyszny i miękki kurczak w aromatycznym sosie śmietanowym z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem.
kurczak po toskansku w sosie z suszonymi pomidorami
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 949kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 2 czubate łyżeczki mieszanki ziół włoskich lub wymieszane suszone przyprawy: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 5 ząbków czosnku pokrojone na plasterki
  • 8 kawałków suszonych pomidorow pokrojone na duże kawałki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżego szpinaku 60g

dodatkowo:

  • 125 g makaronu użyłam jajecznego tagliatelle, może być też fusilli

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Piersi z kurczaka lekko rozbić w najgrubszej części. Najlepiej jest przykryć mięso kawałkiem grubszego worka plastikowego lub papieru do pieczenia i roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa lub nawet dnem butelki lub małej patelni. Jeśli kawałki mięsa będą w miarę równiej grubości to będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.
  • Kurczaka zamarynować w przyprawach, łyżce oleju ze słoiczka z pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Można smażyć go od razu lub odstawić na godzinę lub nawet na noc do lodówki.
  • Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zabrązowi, potem z drugiej strony jeszcze minutę (czas smażenia zależy od wielkości mięsa), aż kurczak będzie usmażony. Przełożyć kurczaka na talerz.
  • Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.
  • Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż prawie całkowicie odparuje.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na patelnię dodać szpinak, gotować ok. minutę tylko do momentu aż zwiędnie.
  • Dodać kurczaka z powrotem na patelnię i gotować króciutko, tylko aż się podgrzeje. Zdjąć patelnię z ognia.
  • Sos i kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Zamiast smażyć piersi z kurczaka w całości można go po prostu pokroić w kostkę i usmażyć. To lepsze rozwiązanie jeśli używacie makaronu fusilli. Pierś z kurczaka prezentuje się po prostu ładniej w całości, szczególnie jeśli podajemy ją z makaronem tagliatelle.
  • Jeśli nie chcecie użyć wina możecie je pominąć i dodać trochę soku z cytryny do sosu.
  • Zamiast ziół włoskich można użyć ziół prowansalskich lub mieszanki tymianeku, rozmarynu, oregano i bazylii.
  • Bulion może być z kurczaka lub wegetariański. Można go również pominąć, ale sos będzie bardziej ciężki w smaku.
  • Szpinak można pominąć.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu).
Rodzaj obiad
Kuchnia amerykańska, międzynarodowa, włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ania
    5 stycznia 2020 o 15:43

    Bardzo dobre, wszystkim bardzo smakowało, polecam ten przepis

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      5 stycznia 2020 o 15:49

      cieszę się 🙂

  • Odpowiedz
    aniela
    23 sierpnia 2018 o 12:56

    Wygląda bardzo smacznie, na pewno wypróbuję 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      23 sierpnia 2018 o 18:53

      dziękuję, daj znać czy smakowało 🙂

  • Odpowiedz
    ania
    20 czerwca 2018 o 18:33

    5 gwiazdek
    Ale to pyszne wyszło! Zdecydowanie do powtórki!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 czerwca 2018 o 19:01

      Super! 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here