Chili con carne to klasyka kuchni tex-mex – aromatyczny, rozgrzewający gulasz z mielonej wołowiny, fasoli i pomidorów z dodatkiem mieszanki przypraw. Sycący i idealny na chłodniejsze dni. Podaj z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami awokado, startym serem i chrupiącymi nachosami – znika w mgnieniu oka!

Składniki
Oto co potrzebujesz, żeby przygotować chili con carne:

1 łyżka klarowanego masła, lub oleju do smażenia
1kg mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule
1 czerwona papryka
6 ząbków czosnku
2,5 łyżki mieszanki przypraw do chili con carne
1 łyżka oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego kolendry
½ łyżeczki pieprzu cayenne, (lub do smaku)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy mielonej/instant, (opcjonalnie)
1 szklanka bulionu wołowego, lub drobiowego
3 puszki pomidorów
½ łyżki sosu Worcestershire
1½ puszki fasoli, można użyć 2 całe puszki ale ja wolę 1 1/2
1 szklanka kukurydzy z puszki, (ok. ½ puszki)
2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
Jak wykonać krok po kroku

Przygotuj składniki: Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekaj nożem.
Podsmaż mięso: Smaż mięso w dwóch partiach. Rozgrzej olej, dodaj pierwszą porcję mięsa w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty bez mieszania. Gdy mięso się dobrze zrumieni od spodu, obróć je i smaż z drugiej strony, aż się będzie brązowe. Następnie zacznij mieszać, aż mięso będzie usmażowe i nie będzie już różowe. Rozbij grudki mięsa, np. tłuczkiem do ziemniaków lub łopatką. Gotowe mięso przełóż na talerz. Powtórz z drugą porcją mięsa.

Dodaj cebulę i paprykę do garnka. Smaż przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj czosnek i przyprawy. Uwaga – ostrość mieszanki przypraw do chili może się różnić w zależności od marki, więc jeśli Twoja przyprawa jest dość ostra, możesz teraz dodać mniej i doprawić więcej na końcu. Smaż na bardzo małym ogniu (to ważne) tylko przez 30 sekund.
Would you like to save this?

Dodaj koncentrat pomidorowy, czekoladę lub kakao, mieloną kawę, bulion, pomidory z puszki oraz sos Worcestershire. Włóż zrumienione mięso z powrotem do garnka. Delikatnie posól (tylko delikatnie!). Doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj garnek pokrywką, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Dodaj fasolę (razem z zalewą z puszki ) oraz kukurydzę (również z zalewą). Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.
Zdejmij garnek z ognia, dopraw cukrem, solą, pieprzem i – jeśli potrzeba – dodatkową ilością przypraw lub ostrą papryką.
Podawaj z ugotowanym ryżem, listkami kolendry, kleksem kwaśnej śmietany, tartym cheddarem, plasterkami awokado i pokruszonymi nachosami.
Smacznego!
Przechowywanie
Chili con carne można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Można je również zamrozić na okres do 6 miesięcy — przed podgrzaniem rozmroź je przez noc w lodówce.
Inne przepisy z kuchni tex-mex
- Quinoa po meksykańsku
- Śniadaniowe tacos (tortille z jajecznicą i chorizo)
- Tacos z rybą i salsą z mango (video)
- Quesadillas (tortille) z brokułami i serem

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Chili Con Carne
składniki
Na chili con carne:
- 1 łyżka klarowanego masła lub oleju do smażenia
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 2,5 łyżki mieszanki przypraw do chili con carne
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kolendry
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub do smaku)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka kawy mielonej/instant (opcjonalnie)
- 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
- 3 puszki pomidorów
- ½ łyżki sosu Worcestershire
- 1½ puszki fasoli można użyć 2 całe puszki ale ja wolę 1 1/2
- 1 szklanka kukurydzy z puszki (ok. ½ puszki)
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- Kwaśna śmietana
- Awokado
- Tarty cheddar
- Ugotowany ryż
- Pokruszone chipsy z tortilli lub usmażone paski tortilli
- kolendra
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotuj składniki: Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekaj nożem.
- Podsmaż mięso: Smaż mięso w dwóch partiach. Rozgrzej olej, dodaj pierwszą porcję mięsa w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty bez mieszania. Gdy mięso się dobrze zrumieni od spodu, obróć je i smaż z drugiej strony, aż się będzie brązowe. Następnie zacznij mieszać, aż mięso będzie usmażowe i nie będzie już różowe. Rozbij grudki mięsa, np. tłuczkiem do ziemniaków lub łopatką. Gotowe mięso przełóż na talerz. Powtórz z drugą porcją mięsa.
- Dodaj cebulę i paprykę do garnka. Smaż przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj czosnek i przyprawy. Uwaga – ostrość mieszanki przypraw do chili może się różnić w zależności od marki, więc jeśli Twoja przyprawa jest dość ostra, możesz teraz dodać mniej i doprawić więcej na końcu. Smaż na bardzo małym ogniu (to ważne) tylko przez 30 sekund.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, czekoladę lub kakao, mieloną kawę, bulion, pomidory z puszki oraz sos Worcestershire. Włóż zrumienione mięso z powrotem do garnka. Delikatnie posól (tylko delikatnie!). Doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj garnek pokrywką, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
- Dodaj fasolę (razem z zalewą z puszki ) oraz kukurydzę (również z zalewą). Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.
- Zdejmij garnek z ognia, dopraw cukrem, solą, pieprzem i – jeśli potrzeba – dodatkową ilością przypraw lub ostrą papryką.
- Podawaj z ugotowanym ryżem, listkami kolendry, kleksem kwaśnej śmietany, tartym cheddarem, plasterkami awokado i pokruszonymi nachosami.
- Smacznego!

Brak komentarzy