Przygotuj składniki: Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekaj nożem.
Podsmaż mięso: Smaż mięso w dwóch partiach. Rozgrzej olej, dodaj pierwszą porcję mięsa w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty bez mieszania. Gdy mięso się dobrze zrumieni od spodu, obróć je i smaż z drugiej strony, aż się będzie brązowe. Następnie zacznij mieszać, aż mięso będzie usmażowe i nie będzie już różowe. Rozbij grudki mięsa, np. tłuczkiem do ziemniaków lub łopatką. Gotowe mięso przełóż na talerz. Powtórz z drugą porcją mięsa.
Dodaj cebulę i paprykę do garnka. Smaż przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj czosnek i przyprawy. Uwaga – ostrość mieszanki przypraw do chili może się różnić w zależności od marki, więc jeśli Twoja przyprawa jest dość ostra, możesz teraz dodać mniej i doprawić więcej na końcu. Smaż na bardzo małym ogniu (to ważne) tylko przez 30 sekund.
Dodaj koncentrat pomidorowy, czekoladę lub kakao, mieloną kawę, bulion, pomidory z puszki oraz sos Worcestershire. Włóż zrumienione mięso z powrotem do garnka. Delikatnie posól (tylko delikatnie!). Doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj garnek pokrywką, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Dodaj fasolę (razem z zalewą z puszki ) oraz kukurydzę (również z zalewą). Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.
Zdejmij garnek z ognia, dopraw cukrem, solą, pieprzem i – jeśli potrzeba – dodatkową ilością przypraw lub ostrą papryką.
Podawaj z ugotowanym ryżem, listkami kolendry, kleksem kwaśnej śmietany, tartym cheddarem, plasterkami awokado i pokruszonymi nachosami.
Smacznego!