OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ przystawki/ ryby i owoce morza

Paluszki rybne

19 lipca 2025 przez Aleksandra

Domowe paluszki rybne – chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i o niebo lepsze niż te ze sklepu. Przygotowujemy je ze świeżych filetów rybnych, obtaczamy w przyprawionej panierce i smażymy na patelni na złoty kolor. My uwielbiamy je z sosem tatarskim lub kawałkami cytryny.

Paluszki rybne z sosem tatarskim.

Składniki

Oto co potrzebujesz, żeby przygotować domowe paluszki rybne:

Składniki na paluszki rybne.

670 g filetów ryby (np. halibut, dorsz)
40g mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli granulowanego
2 duże jajka
75g bułki tartej
35g bułki tartej Panko, bardziej chrupiąca bułka tarta o większych kawałkach
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Jak zrobić domowe paluszki rybne krok po kroku

Pokrojone kawałki ryby na desce. Kawałek ryby obtaczany w mące.

Pokrój rybę na paluszki:
Pokrój filety rybne na paski o grubości około 2 cm. Dopraw je z każdej strony solą i pieprzem (użyłam ok. 2 łyżeczek soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, ale dopraw według własnego smaku).

Ryba zanurzana w jajku i bułce tartej.

Przygotuj stanowisko do panierowania – potrzebujesz trzech talerzy:
• Na pierwszym płaskim talerzu wymieszaj mąkę z papryką, przyprawą włoską, czosnkiem i cebulą granulowaną.
• Na drugim (głębokim talerzu lub w misce) roztrzep jajka.
• Na trzecim płaskim talerzu połącz oba rodzaje bułki tartej i dokładnie wymieszaj.

Panieruj rybę:
Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące z przyprawami, potem zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Powtórz z pozostałymi kawałkami.

Panierowane paluszki rybne. Paluszki rybne smażone na patelni.

Usmaż paluszki rybne:
Rozgrzej część klarowanego masła lub oleju na dużej patelni na średnio-wysokim lub wysokim ogniu. Smaż rybę partiami (nie przepełniaj patelni, bo obniżysz temperaturę tłuszczu i paluszki wyjdą tłuste), aż będą przyrumienione z każdej strony. Gdy panierka jest złocista, ryba w środku powinna być gotowa. Nie smaż ich na średnim ani niskim ogniu – wtedy panierka będzie się długo rumienić, a ryba może wyjść za twarda.

Przełóż na talerz i lekko posól.

Smacznego!

Paluszki rybne podane z sosem tatarskim na srebrnej blaszce.

Propozycje podania

  • sos tatarski
  • ketchup
  • sos rancherski
  • tzatziki
  • dip z awokado
Paluszek rybny zanurzany w sosie tatarskim w misce w niebieskie paski.

Paluszki rybne

Domowe paluszki rybne – chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i o niebo lepsze niż te ze sklepu. Przygotowujemy je ze świeżych filetów rybnych, obtaczamy w przyprawionej panierce i smażymy na patelni na złoty kolor. My uwielbiamy je z sosem tatarskim lub kawałkami cytryny.
Close-up of crunchy homemade fish sticks topped with creamy tartar sauce.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 5 porcji (26 sztuk)
autor Aleksandra

składniki

  • 670  g filetów ryby np. halibut, dorsz
  • 40 g mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanego
  • 2 duże jajka
  • 75 g bułki tartej
  • 35 g bułki tartej Panko bardziej chrupiąca bułka tarta o większych kawałkach
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Pokrój rybę na paluszki:
  • Pokrój filety rybne na paski o grubości około 2 cm. Dopraw je z każdej strony solą i pieprzem (użyłam ok. 2 łyżeczek soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, ale dopraw według własnego smaku).
  • Przygotuj stanowisko do panierowania – potrzebujesz trzech talerzy:
  • Na pierwszym płaskim talerzu wymieszaj mąkę z papryką, przyprawą włoską, czosnkiem i cebulą granulowaną.
  • Na drugim (głębokim talerzu lub w misce) roztrzep jajka.
  • Na trzecim płaskim talerzu połącz oba rodzaje bułki tartej i dokładnie wymieszaj.
  • Panieruj rybę:
  • Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące z przyprawami, potem zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Powtórz z pozostałymi kawałkami.
  • Usmaż paluszki rybne:
  • Rozgrzej część klarowanego masła lub oleju na dużej patelni na średnio-wysokim lub wysokim ogniu. Smaż rybę partiami (nie przepełniaj patelni, bo obniżysz temperaturę tłuszczu i paluszki wyjdą tłuste), aż będą przyrumienione z każdej strony. Gdy panierka jest złocista, ryba w środku powinna być gotowa. Nie smaż ich na średnim ani niskim ogniu – wtedy panierka będzie się długo rumienić, a ryba może wyjść za twarda.
  • Przełóż na talerz i lekko posól.
  • Smacznego!
Rodzaj danie główne
Kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here