Impreza/ meksykańska i tex-mex/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ przystawki/ Sylwester/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Quesadillas (tortille) z brokułami i serem

20 marca 2020 przez Aleksandra

Quesadillas to meksykańskie tortille wypełnione serem i różnymi dodatkami. W tym przepisie połączyłam brokuły z serem cheddar, które doprawiłam czosnkiem i bazylią. To tylko kilka składników ale danie jest naprawdę przepyszne. Możecie je przygotować jako szybki obiad lub jako przekąskę na imprezę.

Quesadillas (tortille) z brokułami i serem
tortille z brokułami i serem podane z salsą pomidorową

Co potrzebujecie:

składniki na quesadillas z brokułami i serem

Jak zrobić wegetariańskie quesadillas z brokułami i serem krok po kroku:

  1. Brokuł kroimy na małe i cienkie różyczki (nie mogą być zbyt grube w przekroju bo będą potrzebować zbyt dużo czasu żeby się ugotować).
  2. Smażymy brokuł – to najważniejszy etap przepisu. Brokuł musi być porządnie zabrązowiony żeby dobrze smakował. Ważne jest żeby nie był za bardzo stłoczony na patelni – wtedy będzie się brązowił, a nie dusił. Na zdjęciu powyżej brokuł jest dosyć stłoczony – po prostu na tej patelni (emaliowa patelnia z cienkim dnem) wszystko idealnie i bardzo szybko się brązowi (czasami jest to zaletą, czasami wadą!). Jeśli smażyłabym tego brokuła na innej patelni prawdopodobnie musiałabym go smażyć w dwóch turach. Jak brokuł już będzie gotowy dodajemy czosnek i bazylię i smażymy jeszcze minutę.

3. Teraz składamy tortille. W tym przepisie użyłam małych tortilli, więc używam 2 małych tortilli do zrobienia jednej quesadilli. Jeśli macie duże placki tortilli lepiej jest użyć tylko 1 tortilli na 1 quesadillę (składamy ją na pół), bo taką dużą quesadillę nie sposób jest przewrócić na drugą stronę bez wysypania się jej zawartości. W tym poście na quesadillę z kurczakiem możecie zobaczyć na zdjęciach o czym mówię (piszę).

Na jeden mały placek tortilli nakładamy 1/3 szklanki tartego sera, potem 1/2 szklanki brokułów, potem 1/3 szklanki sera i przykrywamy drugim plackiem tortilli.

7. Smażymy tortille na złoto z dwóch stron.

8. Przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na 8 części (trójkątów).

Smacznego!

Z czym podajemy:

Danie najlepiej jest podać z salsą pomidorową (jest to prosty meksykański sos/dip zrobiony z pomidorów, chili, kolendry, czosnku, kuminu, ja akurat użyłam gotowego sosu).

Polecam również prosty sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami, który podawałam w tym przepisie na pieczonego pstrąga.

Quesadillas (tortille) z brokułami i serem

Pyszne tortille nadziane zaledwie kilkoma składnikami. To idealna przekąska na imprezę lub pomysł na szybki obiad!
SAVE THIS RECIPE
broccoli quesadilla
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje (4 małe quesadille)
kalorie 1301kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 8 małych tortilli około 18 cm średnicy
  • 250 g sera cheddar lub inny np. emmentaler
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 brokuł 500g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Posiekać brokuły w bardzo małe różyczki (nie mogą być zbyt grube w przekroju bo będą potrzebować zbyt dużo czasu żeby się ugotować). Można również użyć łodygi brokuła – trzeba obrać ją z grubej skórki i pociąć na 1 cm kawałki. Zetrzeć ser na dużych oczkach tarki. Czosnek drobno posiekać.
  • Rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej patelni. Dodać posiekane brokuły. Smażyć na największym ogniu, mieszająć od czasu do czasu, aż brokuły będą miękkie, zarumienione ale wciąż trochę chrupiące. Zajmie to ok. 10 minut. Jak brokuły będą już zabrązowione, ale nadal za twarde, można dodać niewielką ilość wody na patelni i dusić brokuły, aż będą miękkie.
  • Dodać posiekany czosnek i suszoną bazylię. Smażyć, mieszając, przez ok. minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Brokuły przekładamy na talerz, patelnie zdjąć chwilowo z ognia.
  • Składamy quesadillę: Jeśli macie małe tortille: posypać je 1/3 szklanki sera, na to dajemy 1/2 szklanki brokułów, potem kolejne 1/3 sera (wszystkie składniki rozkładamy równą warstwą). Na wierzchu kładziemy drugi placek tortilla. Jeśli macie duże tortille: na 1/2 tortilli rozkładamy takie same warstwy, następnie składamy placek na pół. (Do małej quesadilli używamy 2 małych tortilli, a do dużej jeden duży placek złożony na pół. Duże quesadille złożone z 2 placków tortilli są bardzo ciężkie do przewrócenia.)
  • Powtórzyć z pozostałą ilością składników.
  • Podsmażamy quesadillę: Oczyścić patelnię ręcznikiem papierowym i podgrzać łyżkę oleju. Jak będzie gorący kładziemy quesadillę na patelni. Od razu ruszamy tortilą na boki, żeby mieć pewność, że nie przywarła do patelni. Smażyć ok. 1-2 minuty na średnim ogniu lub aż tortilla będzie lekko zabrązowiona, następnie odwrócić ją na drugą stronę za pomocą dwóch łopatek i smażyć aż będzie zabrązowiona na drugiej stronie a ser będzie stopiony.
  • Przenieść quesadillę na deskę do krojenia. Lekko posypać solą z zewnątrz. Pociąć na 8 części (8 trójkątów) – świetnie nadaje się do tego nóż do pizzy.
  • Podawać z salsą pomidorową / sosem pomidorowym.
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii: 1 porcja (1/2 przepisu).
  • Jak zrobić z wyprzedzeniem: można usmażyć brokuły wcześniej, a potem podsmażyć tortille z serem tuż przed podaniem.
  • Świetnym dodatkiem byłaby również kukurydza lub podsmażona pierś z kurczaka.
  • Z czym podać: najlepiej z salsą pomidorową (meksykański sos/dip pomidorowy), lub prosty sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami.
danie danie główne, przekąska
kuchnia inspirowana kuchnią meksykańską
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Krzysztof
    5 grudnia 2020 o 09:55

    Baaaardzo smaczny przepis. Moja 10cioletnia córka i „trochę” starsza żonka dwa razy dokładały sobie na talerz

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      5 grudnia 2020 o 12:50

      super!

  • Odpowiedz
    DomologiaStosowana
    5 maja 2020 o 05:33

    Ekstra przepis! Zrobiłam w weekend, całej rodzinie bardzo smakowało!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      5 maja 2020 o 06:35

      super!

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here