mięso/ OKAZJA/ Wigilia i Święta

Pierś kaczki z sosem żurawinowo-pomarańczowym

13 grudnia 2017 | Ostatnia aktualizacja: 20 grudnia 2018 przez Aleksandra

Pierś kaczki z sosem żurawinowo-pomarańczowym

Mój ulubiony sposób pieczenia piersi z kaczki, jest to dłuższe pieczenie w niskiej temperaturze – mięso wychodzi miękkie, naprawdę pyszne. Sos ze świeżej żurawiny z mocnym pomarańczowym akcentem też nas zachwycił, koniecznie wypróbujcie, póki świeża żurawina jest do kupienia. Kaczkę podaję z szybką sałatką z pomarańczą i selerem naciowym, bardzo tutaj pasuje. Takie danie będzie u nas na święta. Polecam! 🙂

Dokładniej o tej metodzie pieczenia przeczytacie tutaj, opis pieczenia jest o wiele dokładniejszy + opisuję jak można prościej usmażyć kaczkę wyłącznie na patelni, jeśli nie chcecie włączać piekarnika.

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

Tutaj możecie jeszcze zobaczyć bardzo podobny przepis z piersią gęsi, sos jest prawie taki sam, ale z czerwonym winem zamiast białego. Sos z poniższego przepisu jest bardziej delikatny, a ten z czerwonym winem bardziej ciężki, ale ma za to głębszy smak. Zmieniłam również trochę sałatkę, dodałam buraczki i marchewkę. Zdecydujcie sami, która wersja Wam bardziej odpowiada 🙂

Polecam użyć do tego przepisu patelnię, którą można włożyć do piekarnika. Najpierw podsmażam na niej mięso, a potem wkładam patelnię wraz z kaczką do piekarnika.

Pierś z kaczki z sosem żurawinowo-pomarańczowym Baked duck breast with cranberry orange sauce

Pierś z kaczki z sosem żurawinowo-pomarańczowym

Pierś kaczki z sosem żurawinowo-pomarańczowym

Pierś z kaczki z sosem żurawinowo-pomarańczowym Baked duck breast with cranberry orange sauce
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 45 min
całkowity czas 1 godz 15 min
porcje 2 porcje

składniki

kaczka:

  • 1 pierś kaczki 340g
  • sól i pieprz do smaku

marynata:

  • 100 ml białego wina użyłam półwytrawnego, takie jakie lubicie pić, smak sosu będzie w dużej mierze zależał od użytego wina
  • 1 szklanka świeżej żurawiny 100g
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • skórka starta z 1 małej ekologicznej pomarańczy
  • 1.5 łyżki brązowego cukru
  • ¼ szklanki bulionu lub wody ale warto użyć bulionu

sałatka:

  • garść mieszanki sałat
  • 1 pomarańcza
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka pestek dyni

sos do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

do podania: ugotowany ryż

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

Marynowanie kaczki:

  • Skórkę startą z pomarańczy (bez białej części) zmiksować w blenderze z winem (miksować długo i dokładnie, skórka musi być dokładnie rozdrobniona). Dodać do małego garnka (takiego, w którym zmieści się mięso) wraz z żurawiną, skórką, sokiem z pomarańczy i cukrem. Gotować na średnim ogniu ok. 7-10 minut, aż wszystkie żurawiny popękają, odstawić z ognia i zostawić do ostudzenia.
  • Pierś z kaczki oczyścić, osuszyć, skórkę naciąć w kratkę (tylko skórkę, nie nacinać mięsa), delikatnie doprawić solą i pieprzem. Włożyć do garnka z ostudzoną marynatą, dokładnie natrzeć nią mięso, przykryć i zostawić do marynowania w lodówce minimum na noc lub na 1-2 dni (marynaty nie ma dużo, więc tak ją rozłożyć żeby jej połowa była pod piersią, a druga połowa na jej powierzchni).

Pieczenie kaczki:

  • Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
  • Kaczkę wyjąć z marynaty, zebrać jej resztki z mięsa, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Położyć skórką do dołu na zimnej patelni, włączyć średni ogień. Smażyć kaczkę około 4 minuty z jednej strony (aż tłuszcz się wytopi i skórka będzie złocista) i 2 minuty z drugiej strony (mięso lekko się zabrązowi). Tłuszcz odlać (zostawić ok. 1 łyżeczkę), można go wykorzystać do posmażenia ziemniaków lub warzyw.
  • Przełożyć kaczkę do małego naczynia żaroodpornego (ja piekłam kaczkę na tej samej patelni na której ją podsmażałam, można ją też włożyć do piekarnika, średnica dna 20 cm), wlać marynatę i ok ¼ szklanki bulionu (ilość bulionu będzie zależeć od wielkości naczynia i mięsa, marynaty w naczyniu powinno być tutaj ok ¾ cm).
  • Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut (czas pieczenia będzie zależał od wielkości mięsa) lub do ulubionego stopnia wysmażenia mięsa.
  • Kroić na plastry po ok 10 minutach, polać sosem, podawać z ryżem i sałatką.

Sos:

  • Sos przełożyć z naczynia do zapiekania do małego garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zgęstnieje, ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub cukrem.

Sałatka:

  • Sałatę umyć, osuszyć w wirówce do sałaty.
  • Pomarańczę rozdzielić na plastry, seler naciowy pokroić na plasterki.
  • Pestki dyni podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zabrązowią i będą pięknie pachnieć.
  • Składniki sosu wymieszać w miseczce lub wlać do słoiczka z zakrętką i dobrze nim potrząsnąć.
  • Rozłożyć składniki sałatki na talerzu i polać sosem.

uwagi

- Mięso tego typu najlepiej jest piec do takiego stopnia wysmażenia, jaki lubicie, a nie do podanej w przepisie ilości czasu. Najlepiej jest to zmierzyć termometrem do mięsa, wbijamy go w jego najgrubszą część.  Stopień wysmażenia kaczki medium-rare to 52 stopnie, ‘medium’ to 60 stopni, ‘well done‘ czyli całkowicie usmażona i dobra np. dla dzieci to 71 stopni.
- Jak ugotować ryż: ½ szklanki ryżu zalać 1 szklanką wrzątku, posolić, szczelnie przykryć, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut lub aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Marta
    19 grudnia 2018 o 23:10

    Brzmi pysznie! Zastanawiam się tylko czy można użyć suszonej żurawiny? nie wiem gdzie mogłabym dostac świeża

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 grudnia 2018 o 08:48

      Ciężko mi powiedzieć, nigdy nie próbowałam robić z suszoną. Na pewno jest to do zrobienia, ale wyjdzie zupełnie inny sos. Suszona żurawina jest słodka, więc na pewno nie trzeba by było dodawać cukru (świeża jest bardzo kwaśna). U mnie jeszcze można kupić świeżą żurawinę, ale jak u Ciebie nie ma to może znajdziesz mrożoną?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 grudnia 2018 o 09:06

      Jeszcze sobię myślę, że świeżej żurawiny jest tu sporo – cała szklanka. Suszonej trzeba by było użyć o wiele mniej (ma intensywniejszy smak i jest dużo bardziej słodka), więc sosu też wyszło by mniej. Trzeba by było go zrobić z podwójnej porcji. Jeśli będziesz próbować, to daj znać jak wyszło 🙂

      • Odpowiedz
        Marta
        20 grudnia 2018 o 22:37

        Dziękuję za odpowiedź! Dam znać, ale będę szukać świeżej, bo takie eksperymenty na świąteczny obiad to nie na moją głowę pozdrawiam ciepło!

        • Odpowiedz
          Aleksandra
          21 grudnia 2018 o 15:54

          Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknych świąt 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here