do chleba/ Śniadanie/ śniadanie słone

Pasta z kurczaka z rosołu

18 marca 2021 | Ostatnia aktualizacja: 24 marca 2021 przez Aleksandra

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu to ta pasta na kanapki jest świetnym rozwiązaniem! Długo gotowane mięso z kurczaka jest suche i praktycznie bez smaku. Łącząc je z kilkoma pysznymi dodatkami otrzymujemy pyszną pastę na kanapki, która na pewno Wam posmakuje!

Pasta z kurczaka z rosołu w niebieskiej filiżance.

Składniki:

  • mięso z kurczaka z rosołu, bulionu z kurczaka lub pieczonego kurczaka
  • suszone pomidory – koniecznie ze słoiczka, w oleju (olej również będzie potrzebny)
  • serek śmietankowy (naturalny lub z ziołami – wtedy można pominąć bazylię)
  • trochę rosołu/bulionu z kurczaka (jeśli nie macie można pastę trochę rozcieńczyć olejem lub wodą)
  • parmezan (można pominąć, ale polecam bardzo, może też być grana padano lub pecorino, lub inny twardy ser o wyrazistym smaku)
  • bazylia – można też dodać tymianek lub zioła włoskie/prowansalskie
Składniki potrzebne do przygotowania pasty z kurczaka.

Jak zrobić krok po kroku:

Składniki na pastę z kurczaka w misie malaksera.

KROK 1: Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).

Zmiksowana pasta z kurczaka w malakserze.

KROK 2: Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.

Jak podawać:

  • można ją podać jako dip i zanurzać w niej kawałki bagietki/pretzli/warzyw (jak marchewka, seler naciowy lub ogórki)
  • jako pasta na kanapki – chleb/bułki/pretzle smarujemy masłem i potem pastą – pyszności!
Pasta z kurczaka z rosołu w niebieskiej filiżance.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pasta z kurczaka z rosołu

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu to ta pasta na kanapki jest świetnym rozwiązaniem! Długo gotowane mięso z kurczaka jest suche i praktycznie bez smaku. Łącząc je z kilkoma pysznymi dodatkami otrzymujemy pyszną pastę na kanapki, która na pewno Wam posmakuje.
SAVE THIS RECIPE
Drukuj przepis
No ratings yet
czas przygotowania 5 min
całkowity czas 5 min
porcje 1 szklanka
kalorie 604kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 szklanka kurczaka z rosołu/bulionu/pieczonego kurczaka 135g
  • 1/4 szklanki serka śmietankowego 60g
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 1 łyżka rosołu lub więcej oleju lub trochę wody
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).
  • Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Serek śmietankowy – można użyć naturalny lub z ziołami – wtedy można pominąć bazylię.
  • Zamiast bazylii można dodać tymianek albo zioła włoskie/prowansalskie.
  • Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie przekąska
kuchnia polska
Keyword co zrobić z mięsem z rosołu, pasta z kurczaka na kanapki, pasta z kurczaka z rosołu

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.