do chleba/ Śniadanie/ śniadanie słone

Pasta z kurczaka z rosołu

18 marca 2021 | Ostatnia aktualizacja: 24 marca 2021 przez Aleksandra

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu to ta pasta na kanapki jest świetnym rozwiązaniem! Długo gotowane mięso z kurczaka jest suche i praktycznie bez smaku. Łącząc je z kilkoma pysznymi dodatkami otrzymujemy pyszną pastę na kanapki, która na pewno Wam posmakuje!

Pasta z kurczaka z rosołu w niebieskiej filiżance.

Składniki:

  • mięso z kurczaka z rosołu, bulionu z kurczaka lub pieczonego kurczaka
  • suszone pomidory – koniecznie ze słoiczka, w oleju (olej również będzie potrzebny)
  • serek śmietankowy (naturalny lub z ziołami – wtedy można pominąć bazylię)
  • trochę rosołu/bulionu z kurczaka (jeśli nie macie można pastę trochę rozcieńczyć olejem lub wodą)
  • parmezan (można pominąć, ale polecam bardzo, może też być grana padano lub pecorino, lub inny twardy ser o wyrazistym smaku)
  • bazylia – można też dodać tymianek lub zioła włoskie/prowansalskie
Składniki potrzebne do przygotowania pasty z kurczaka.

Jak zrobić krok po kroku:

Składniki na pastę z kurczaka w misie malaksera.

KROK 1: Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).

Zmiksowana pasta z kurczaka w malakserze.

KROK 2: Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.

Jak podawać:

  • można ją podać jako dip i zanurzać w niej kawałki bagietki/pretzli/warzyw (jak marchewka, seler naciowy lub ogórki)
  • jako pasta na kanapki – chleb/bułki/pretzle smarujemy masłem i potem pastą – pyszności!
Pasta z kurczaka z rosołu w niebieskiej filiżance.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pasta z kurczaka z rosołu

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu to ta pasta na kanapki jest świetnym rozwiązaniem! Długo gotowane mięso z kurczaka jest suche i praktycznie bez smaku. Łącząc je z kilkoma pysznymi dodatkami otrzymujemy pyszną pastę na kanapki, która na pewno Wam posmakuje.
SAVE THIS RECIPE
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
całkowity czas 5 min
porcje 1 szklanka
kalorie 604kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 szklanka kurczaka z rosołu/bulionu/pieczonego kurczaka 135g
  • 1/4 szklanki serka śmietankowego 60g
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 1 łyżka rosołu lub więcej oleju lub trochę wody
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).
  • Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Serek śmietankowy – można użyć naturalny lub z ziołami – wtedy można pominąć bazylię.
  • Zamiast bazylii można dodać tymianek albo zioła włoskie/prowansalskie.
  • Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
danie przekąska
kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here