Krewetki scampi z makaronem orzo to szybki i pełen smaku obiad z soczystymi krewetkami, czosnkiem, cytryną i pietruszką. Danie jest lekkie, świeże i przygotujesz je na jednej patelni w około 30 minut. To idealny przepis na szybki obiad po pracy, który smakuje jak z restauracji.

Składniki
Oto co potrzebujesz, żeby przygotować ten makaron:

na krewetki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g krewetek, obranych i oczyszczonych (użyłam 680 g mrożonych krewetek w pancerzach, co po rozmrożeniu i obraniu dało 450 g)
- 1/2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
na orzo:
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki lub 1/2 średniej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- 60 ml wytrawnego białego wina
- 180 g makaronu orzo
- 480 ml bulionu drobiowego, w razie potrzeby więcej
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić krok po kroku:

Przygotuj składniki:
Jeśli używasz krewetek w pancerzach, obierz je, a pancerze dodaj do bulionu. Gotuj bulion na bardzo małym ogniu podczas przygotowywania dania, następnie przecedź i wyrzuć pancerze.
Drobno posiekaj czosnek (ten do krewetek i ten do orzo, żeby nie siekać dwa razy).
Pokrój szalotki/cebulę w drobną kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki i wyciśnij sok z cytryny.

Usmaż krewetki:
Smaż krewetki partiami, aby nie przepełnić patelni. Oto jak to robię: rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnio-wysokim do wysokiego ognia. Ułóż krewetki na patelni w okrąg (np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara) – dzięki temu będziesz wiedzieć, które przewrócić jako pierwsze. Gdy położysz ostatnią krewetkę, od razu zacznij przewracać tę pierwszą i kontynuuj po kolei.
Przypraw krewetki solą i pieprzem zaraz po ich ułożeniu na patelni oraz ponownie po przewróceniu. Gdy z obu stron będą lekko przyrumienione i usmażone, przełóż je na talerz i powtórz z kolejną partią.
Gdy wszystkie krewetki są gotowe, przełóż je jeszcze raz na chwilę na patelnię i przesuń je na bok. Na środku patelni rozpuść masło i dodaj czosnek. Smaż mieszając przez około 30 sekund. Wymieszaj wszystko razem, a następnie przełóż krewetki z powrotem na talerz. Skrop je od razu sokiem z cytryny i wymieszaj z posiekaną pietruszką. Odstaw.

Przygotuj orzo:
Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj szalotki lub cebulę. Smaż przez 2–3 minuty, aż zmiękną, następnie dodaj resztę czosnku i płatki chili, smaż jeszcze 30 sekund.
Wlej wino i gotuj 2–3 minuty, aż całkowicie odparuje, zeskrobując przy tym wszystko z dna patelni.
Dodaj makaron orzo i bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie miękki (u mnie to 6 minut), mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania może się różnić w zależności od marki – jeśli Twój makaron potrzebuje np. 12 minut, dolej około 1/2 szklanki więcej bulionu.
Dodaj parmezan i mieszaj, aż się rozpuści.
Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Złóż danie:
Ułóż usmażone krewetki na orzo i podgrzewaj razem przez 10–20 sekund, aż wszystko będzie ciepłe.
Smacznego!

Makaron orzo z krewetkami scampi
składniki
na krewetki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g krewetek obranych i oczyszczonych (użyłam 680 g mrożonych krewetek w pancerzach, co po rozmrożeniu i obraniu dało 450 g)
- 1/2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
na orzo:
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki lub 1/2 średniej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- 60 ml wytrawnego białego wina
- 180 g makaronu orzo
- 480 ml bulionu drobiowego w razie potrzeby więcej
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotuj składniki:
- Jeśli używasz krewetek w pancerzach, obierz je, a pancerze dodaj do bulionu. Gotuj bulion na bardzo małym ogniu podczas przygotowywania dania, następnie przecedź i wyrzuć pancerze.
- Drobno posiekaj czosnek (ten do krewetek i ten do orzo, żeby nie siekać dwa razy).
- Pokrój szalotki/cebulę w drobną kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
- Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki i wyciśnij sok z cytryny.
Usmaż krewetki:
- Smaż krewetki partiami, aby nie przepełnić patelni. Oto jak to robię: rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnio-wysokim do wysokiego ognia. Ułóż krewetki na patelni w okrąg (np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara) – dzięki temu będziesz wiedzieć, które przewrócić jako pierwsze. Gdy położysz ostatnią krewetkę, od razu zacznij przewracać tę pierwszą i kontynuuj po kolei.
- Przypraw krewetki solą i pieprzem zaraz po ich ułożeniu na patelni oraz ponownie po przewróceniu. Gdy z obu stron będą lekko przyrumienione i usmażone, przełóż je na talerz i powtórz z kolejną partią.
- Gdy wszystkie krewetki są gotowe, przełóż je jeszcze raz na chwilę na patelnię i przesuń je na bok. Na środku patelni rozpuść masło i dodaj czosnek. Smaż mieszając przez około 30 sekund. Wymieszaj wszystko razem, a następnie przełóż krewetki z powrotem na talerz. Skrop je od razu sokiem z cytryny i wymieszaj z posiekaną pietruszką. Odstaw.
Przygotuj orzo:
- Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj szalotki lub cebulę. Smaż przez 2–3 minuty, aż zmiękną, następnie dodaj resztę czosnku i płatki chili, smaż jeszcze 30 sekund.
- Wlej wino i gotuj 2–3 minuty, aż całkowicie odparuje, zeskrobując przy tym wszystko z dna patelni.
- Dodaj makaron orzo i bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie miękki (u mnie to 6 minut), mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania może się różnić w zależności od marki – jeśli Twój makaron potrzebuje np. 12 minut, dolej około 1/2 szklanki więcej bulionu.
- Dodaj parmezan i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Złóż danie:
- Ułóż usmażone krewetki na orzo i podgrzewaj razem przez 10–20 sekund, aż wszystko będzie ciepłe.
- Smacznego!
Brak komentarzy