Cofnij Email Link
+ servings
Shrimp scampi orzo served in a large skillet, topped with lemon wedges and chopped parsley, ready to serve.
Drukuj przepis
No ratings yet

Makaron orzo z krewetkami scampi

czas przygotowania15 min
całkowity czas15 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

na krewetki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450  g krewetek obranych i oczyszczonych (użyłam 680 g mrożonych krewetek w pancerzach, co po rozmrożeniu i obraniu dało 450 g)
  • 1/2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

na orzo:

  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki lub 1/2 średniej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • 60  ml wytrawnego białego wina
  • 180  g makaronu orzo
  • 480  ml bulionu drobiowego w razie potrzeby więcej
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Przygotuj składniki:

  • Jeśli używasz krewetek w pancerzach, obierz je, a pancerze dodaj do bulionu. Gotuj bulion na bardzo małym ogniu podczas przygotowywania dania, następnie przecedź i wyrzuć pancerze.
  • Drobno posiekaj czosnek (ten do krewetek i ten do orzo, żeby nie siekać dwa razy).
  • Pokrój szalotki/cebulę w drobną kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
  • Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki i wyciśnij sok z cytryny.

Usmaż krewetki:

  • Smaż krewetki partiami, aby nie przepełnić patelni. Oto jak to robię: rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnio-wysokim do wysokiego ognia. Ułóż krewetki na patelni w okrąg (np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara) – dzięki temu będziesz wiedzieć, które przewrócić jako pierwsze. Gdy położysz ostatnią krewetkę, od razu zacznij przewracać tę pierwszą i kontynuuj po kolei.
  • Przypraw krewetki solą i pieprzem zaraz po ich ułożeniu na patelni oraz ponownie po przewróceniu. Gdy z obu stron będą lekko przyrumienione i usmażone, przełóż je na talerz i powtórz z kolejną partią.
  • Gdy wszystkie krewetki są gotowe, przełóż je jeszcze raz na chwilę na patelnię i przesuń je na bok. Na środku patelni rozpuść masło i dodaj czosnek. Smaż mieszając przez około 30 sekund. Wymieszaj wszystko razem, a następnie przełóż krewetki z powrotem na talerz. Skrop je od razu sokiem z cytryny i wymieszaj z posiekaną pietruszką. Odstaw.

Przygotuj orzo:

  • Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj szalotki lub cebulę. Smaż przez 2–3 minuty, aż zmiękną, następnie dodaj resztę czosnku i płatki chili, smaż jeszcze 30 sekund.
  • Wlej wino i gotuj 2–3 minuty, aż całkowicie odparuje, zeskrobując przy tym wszystko z dna patelni.
  • Dodaj makaron orzo i bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie miękki (u mnie to 6 minut), mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania może się różnić w zależności od marki – jeśli Twój makaron potrzebuje np. 12 minut, dolej około 1/2 szklanki więcej bulionu.
  • Dodaj parmezan i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Złóż danie:

  • Ułóż usmażone krewetki na orzo i podgrzewaj razem przez 10–20 sekund, aż wszystko będzie ciepłe.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 877kcal