meksykańska i tex-mex/ mięso

Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą jak z McDonald’s

20 lutego 2019 | Ostatnia aktualizacja: 21 marca 2019 przez Aleksandra

Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą jak z McDonald’s

Te wrapy to jedyna rzecz, którą zamawiam z McDonald’s, normalnie się tam nie stołuję, ale jadąc dobrych parę godzin autostradami nie ma niestety wielkiego wyboru. Te wrapy u nas w Austrii są trochę inne niż te w Polsce, zamawia się je pod nazwą crispy chicken tomato salsa wrap i składają się z chrupiącego kurczaka, słodko-kwaśno-ostrego pomidorowego sosu i kawałka sałaty zawiniętych w tortille. Nie są złe, jak na fast food, ale nie muszę Wam chyba mówić, o ile lepsze (i zdrowsze) są te domowe.

Moje wrapy składają się z:

– Chrupiącego panierowanego kurczaka, który jest tak pyszny, że mogłabym go dosłownie jeść samego. Tradycyjną panierkę zmodyfikowałam przez dodanie do niej parmezanu, skórki z cytryny i natki pietruszki. Spróbujcie koniecznie, te kotlety są GENIALNE.

– ostrego, słodko-kwaśnego sosu pomidorowego

– dodatków: ciagnącego się żółtego sera, świeżych pomidorów i sałaty

– zawiniętych w tortille.

To się nazywa zdrowy i pyszny fast food!

Jeśli szukacie innych pomysłów na tortille to polecam quesadilla – aromatyczny kurczak i warzywa zapieczone razem z serem między dwoma kawałkami tortilli.

3 talerze z tortillami z kurczakiem i pomidorową salsą z listkami sałaty dookoła
Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą na niebiesko-zielonym talerzu z listkami sałaty dookoła
Przekrojone na pół tortille z kurczakiem i pomidorową salsą z papryczkami chilli w tle

Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą

Tortille z chrupiącym panierowanym kurczakiem, ostrym i słodko-kwaśnym pomidorowym sosem, ciągnącym się serem, świeżym pomidorem i sałatą. Zdrowy i pyszny fast food.
SAVE THIS RECIPE
two crispy chicken wraps on a green plate, fresh chili in the background
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 35 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 50 min
porcje 2 duże porcje
kalorie 1250kcal
autor Aleksandra

składniki

chrupiący kurczak:

  • 330 g filetów z kurczaka / indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżeczka skórki startej z ekologicznej cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki bułki tartej 40g
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu 20g, lub bułki tartej
  • olej do smażenia około 4 łyżki

dodatkowo:

  • 4 duże tortille
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki
  • 4 liście sałaty

salsa pomidorowa:

  • 7 średnich pomidorów 670g, można też użyć pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 ostre papryczki chilli lub płatki chilli, do smaku
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki/skrobii ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

salsa pomidorowa:

  • Pomidory przelać dużą ilością gotującej się wody, obrać ze skórki, pokroić w 1-2 cm kostkę.
  • Papryczkę chilli pokroić w plasterki, czosnek bardzo drobno. Jesli chcecie żeby sos był mniej ostry, wyjmijcie pestki z papryczek chilli. Można też użyć suszonych płatków chilli, jeśli nie macie świeżych papryczek.
  • W większym garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli, podsmażać przez minutę.
  • Dodać pomidory, ocet ryżowy, sos worcestershire i cukier, gotować około 30 minut na małym ogniu, aż sos będzie gęsty (od czasu do czasu trzeba sos przemieszać, pilnujcie go dobrze przez ostatnie 5 minut, żeby się nie przypalił).
  • Doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia. Jeszcze raz spróbować czy czegoś nie brakuje – soli, pieprzu, a może octu.

kotlety:

  • W czasie jak sos się gotuje panierujemy kotlety.
  • Na pierwszy talerz wysypać mąkę.
  • Na drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem.
  • W trzecim, głębokim talerzu rozbełtać jajko, dodać do niego skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  • Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem na około ¾ cm, porządnie doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
  • Każdy kotlet obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Następnie w jajku, a potem mieszance bułki tartej i parmezanu.
  • Smażymy kotlety: na patelni dobrze rozgrzać na dużym ogniu sporą ilość oleju. Kotlety smażymy około 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej, aż panierka będzie z dwóch stron złocista. Kotlety powinny mieć dużo miejsca na patelni, po usmażeniu jedej porcji kotletów smażymy kolejne.
  • Przełożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikami papierowymi.

składanie tortilli:

  • Na dużym placku tortilli położyć 2 plasterki sera, nałożyć czubatą łyżkę sosu i ją rozsmarować. Na to położyć kawałki kurczaka – kotlety trzeba pociąć, tak żeby mieściły się w tortilli, na koniec kładziemy po 2 plasterki pomidora.
  • Zawijać tortille i opiekać je w opiekaczu do kanapek lub smażyć krótko na patelni, aż się lekko zabrązowią i ser będzie ciągnący. Zapiekamy je też po to, żeby brzegi tortilli połączyły się ze sobą i można było je wygodnie jeść.
  • Na koniec włożyć do wrapów listki sałaty (jeśli sałatę doda się do tortilli wcześniej to zwiędnie podczas zapiekania).
  • Smacznego!

uwagi

  • Tortille można podać na obiad lub jako ciepłą przekąskę. Kurczaka i sos można przygotować dzień wcześniej, a na drugi dzień złożyć tortille i podgrzać je w opiekaczu do kanapek lub na patelni, aż będą ciepłe.
  • Liczba kalorii = 1 porcja = 2 tortille (½ przepisu).
danie obiad
kuchnia inspirowana kuchnią meksykańską, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Tortille z kurczakiem – krok po kroku:

Przepis ten został opublikowany w listopadzie 2017, a w lutym 2019 dodałam nowe zdjęcia.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Gosia
    19 lutego 2023 o 13:11

    5 stars
    No wreszcie widzę coś na kształt prawdziwego sosu z McWrapa Klasycznego Bardzo nie lubię, jak ktoś zabiera się za jakieś dania z sieciówek, nie mając o nich pojęcia. I tak np w wielu przepisach na tego wrapa, można znaleźć… ketchup z chilli. Koniec
    Dziękuję za ten przepis! Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Zuza
    12 listopada 2017 o 10:35

    hmm pyszne, ale bym sobie na śniadanie taką zjadła ;D

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      12 listopada 2017 o 10:51

      jest pycha 🙂 polecam zrobić dzisiaj to jutro będzie jak znalazł na śniadanie! 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here