ciasto francuskie/ Impreza/ przystawki/ Sylwester

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

9 stycznia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 17 października 2019 przez Aleksandra

Pyszna i szybka do zrobienia przekąska z ciasta francuskiego. Te serowe paluszki są świetną przekąską na imprezy lub jako dodatek do zupy krem / – super pasują np do tej zupy z dyni z imbirem i pomarańczą lub zupy marchewkowo-kokosowej. Paluszki są o wiele lepsze niż te kupione w sklepie.

Serowe paluszki z ciasta francuskiego w szklance
Serowe paluszki z ciasta francuskiego na talerzu, zupa dyniowa w tle

Parę uwag:

  • Najważniejsze jest trzymanie ciasta w chłodzie: wyjmujemy go z lodówki gdy mamy przygotowane wszystkie pozostałe składniki, nie robimy paluszków przy kaloryferze czy kuchence). Jeśli ciasto zaczyna robić się za ciepłe i się klei trzeba je szybko włożyć do lodówki na 10 minut.
  • Ciasto posypać mąką z dwóch stron.
  • Polecam moje przepisy na domowe ciasto francuskie: tradycyjne ciasto francuskie oraz szybkie ciasto francuskie.
  • Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie w sklepie warto kupić takie z 100% masła – jest zdrowsze i smakuje lepiej. Z takim ciastem jest niestety trochę trudniej pracować – szybciej będzie ciepłe i bardziej się klei. Skorzystajcie z powyższych wskazówek przy pracy z tym ciastem.
  • Najlepszy sposób pieczenia ciasta francuskiego: najpierw w wyższej temperaturze (ciasto się lepiej napuszy) a potem dajemy mu czas się dopiec w niższej temperaturze.
  • Można użyć dowolnego sera: parmezan (mój ulubiony), pecorino, gouda, ementaler, cheddar.
  • Paluszki smakują najlepiej do ok. 2h po upieczeniu, potem przestają być chrupiące. Można je również zrobić naprzód i schować do lodówki przykrute szczelnie folią plastikową. Upiec krótko przed tym jak zamierzamy je podawać.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego – krok po kroku:

  1. Ciasto posmarować jajkiem i posypać ziołami.

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

2. Posypać tartym serem. Ser dobrze przycisnąć do ciasta. Podzielić ciasto na paski.

3. Paski zawijamy w spiralki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można piec!

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

puff pastry cheese straws
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 24 min
całkowity czas 30 min
porcje 13 sztuk
kalorie 142kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego u mnie 280g
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody
  • 1 łyżeczka suszonych lub świeżych ziół zioła prowansalskie lub włoskie lub tymianek
  • 80 g tartego sera najlepiej parmezan

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki przed wyjęciem ciasta z lodówki. Jajko rozbełtać i wymieszać z łyżką mleka lub wody. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
  • Ciasto powinno być o grubości ok. 2mm, kupnego ciasta nie rozwałkowujemy. Jeśli robicie domowe trzeba go rozwałkować do takiej grubości. Ciasto posypać lekko mąką z dwóch stron (żeby się nie kleiło), położyć na arkuszu papiero do pieczenia (może być ten papier, w który jest zawinięte ciasto).
  • Ciasto posmarować mieszaniną jajka. Posypać ziołami.
  • Ciasto posypać tartym serem. Ser dobrze wcisnąć w ciasto (rękami lub wałkiem).
  • Pociąć na 2.5cm paski, najlepiej jest użyć okrągłego noża do pizzy.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ciasto razem z papierem do pieczenia włożyć na 10 minut do lodówki (łatwiej będzie zwijać spiralki). Dobrze jest położyć pod papier dużą deskę do krojenia i na niej przenieść ciasto do lodówki (tak jest po prostu łatwiej).
  • Każdy pasek zwinąć w spiralkę (ciasto powinno być na zewnątrz spiralki a serowe nadzienie wewnątrz). Paluchy rozłożyć na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów (ciasto zwiększy swoją objętość).
  • Piec 12 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 12 minut. Pod koniec czasu pieczenia dobrze jest mieć paluszki na oku, żeby się za bardzo nie zabrązowiły.
  • Smacznego!

uwagi

  • Paluszki najlepiej smakują ok. 1-2h po upieczeniu. Można je przygotować wcześniej i piec zaraz przed podaniem.
  • Arkusze ciasta francuskiego sprzedawane w sklepach mają różną wagę, więc jeśli Wasze różni się od mojego można dodać mniejszą lub większą ilość sera. Można nim posypać na oko, na cieście ma być cienka warstwa sera.
  • Mrożone ciasto francuskie: najpierw trzeba rozmrozić. Najlepiej ciasto rozmrażać przez noc w lodówce (inaczej może popękać).
  • Można użyć innych rodzajów sera: parmezan, pecorino, ementaler, gouda, cheddar.
  • Najważniejsze przy pracy z ciastem francuskim: ciasto musi być cały czas chłodne inaczej będzie się kleić. Wyciągamy go z lodówki dopiero jak mamy wszystkie składniki przygotowane.
  • Liczba kalorii = 1 paluszek (obliczone mniej więcej).
Rodzaj przekąska
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Mirenka
    13 sierpnia 2021 o 13:42

    5 gwiazdek
    Sprawdzone,smaczne,polecam

  • 5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here