Połączenie słodkiej gruszki, słodko-cierpkiej żurawiny, chrupiących orzechów włoskich i wyrazistego w smaku koziego sera jest genialne. Dodajmy do tego delikatną sałatę i pyszny słodko-kwaśny vinegret z sokiem cytryny, musztardą i miodem i mamy pyszną i prostą sałatkę.

Składniki:
Polecam wypróbować sałatkę w takiej wersji jak jest w przepisie, ale można ją również modyfikować:
- zamiast gruszki można użyć słodkiego jabłka
- zamiast żurawiny suszone wiśnie lub pestki granatu
- zamiast roszponki można użyć dowolnej sałaty, ale lepiej żeby to były delikatne liście
- zamiast sera koziego można użyć fety, gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią, jeśli użyjecie sera koziego pleśniowego, polecam zrobić z niego grzanki tak jak w tej sałatce z jabłkiem i selerem naciowym
- można dodać również awokado lub bardzo cienko posiekany fenkuł

Jak zrobić krok po kroku:

Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.
Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty – to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.

Would you like to save this?
Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.
Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.
Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem.
Polać sosem i podawać.
Smacznego!

Jak zrobić tą sałatkę z wyprzedzeniem:
Można umyć i osuszyć sałatę, przechowywać ją w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można zrobić sos, również przechowujemy go w lodówce. Przed użyciem należy go dokładnie jeszcze raz wymieszać. Można również podprażyć orzechy. Gruszkę kroimy przed samym podaniem żeby nie ściemniała. Sałatę polewamy sosem również przed podaniem, żeby nie 'zwiędła’.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem
składniki
sałatka:
- 2 duże garście mixu salad ja użyłam roszponki
- 1 duża dojrzała gruszka
- 30 g suszonej żurawiny
- 35 g orzechów włoskich
- 60 g sera koziego
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Would you like to save this?
wykonanie
- Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.
- Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty – to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.
- Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.
- Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.
- Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem. Polać sosem i podawać.
- Smacznego!
Brak komentarzy