WEGETARIAŃSKI OBIAD

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

10 marca 2019 | Ostatnia aktualizacja: 18 marca 2019 przez Aleksandra

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Pyszne pierogi z oryginalnym farszem, może takich jeszcze nie jedliście? Soczewica sama w sobie jest raczej nijaka w smaku, ale ten farsz jest tak dobrze doprawiony, że na pewno Wam posmakuje. Soczewicę doprawiłam sporą ilością suszonych pomidorów i podsmażoną na maśle cebulką z aromatycznymi przyprawami. Ważne jest, żeby farsz na pierogi nie był suchy, dlatego na koniec dodaję jeszcze do niego trochę aromatycznego oleju ze słoiczka z pomidorami. Te pierogi najlepiej smakują podsmażone na masełku – po prostu niebo w gębie!

Jak zrobić wegańskie pierogi? Wystarczy, że zamiast masła użyjecie oleju.Wykonanie ciasta na pierogi i lepienie/gotowanie pierogów jest opisane w tym przepisie tylko powierzchownie. Jeśli chcecie bardzo dokładnie przeczytać jak zrobić idealne ciasto na pierogi oraz wskazówki odnośnie przechowywania i mrożenia pierogów, odsyłam Was do tego postu: ciasto na pierogi.

Moje inne przepisy na pierogi:

pierogi ruskie

– pierogi z kapustą i grzybami

– pierogi z żółtym serem i ziemniakami

– pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i fetą

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Przepis na pierogi z soczewicą. Czerwoną soczewicę doprawiłam sporą ilością suszonych pomidorów i podsmażoną na maśle cebulką z aromatycznymi przyprawami.
SAVE THIS RECIPE
vegan pierogi with lentil and sun-dried tomato filing on a light brown plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 1 godz
czas gotowania 30 min
całkowity czas 1 godz 30 min
porcje 5 porcji
kalorie 706kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto:

  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 140 g wody
  • 20 g masła lub oleju

nadzienie:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 220g
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 250ml + ew. 2-3 łyżki więcej
  • 2 łyżki masła klarowanego / ghee lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów 12 sztuk, ze słoika 185g
  • 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami część ew. można zamienić na wodę
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

ciasto:

  • Mąkę wymieszać z solą.
  • Do małego garnka dodać masło/olej i wodę, podgrzewać, aż masło się rozpuści a woda będzie bardzo ciepła, ale nie będzie się gotować.
  • Wodę z masłem dodać do mąki, mieszać łyżką, aż ciasto się mniej więcej połączy.
  • Wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówką w kształcie haka aż powstanie gładkie i miękkie ciasto.
  • Owinąć folią plastikową i odstawić na 30 minut.

nadzienie:

  • Ugotujcie soczewicę: Opłukać na sitku, dodać do średniego garnka, zalać bulionem i przykryć. Zagotować na średnim ogniu, a potem gotować 15 minut na minimalnym ogniu, aż soczewica będzie miękka, odcedzić na sitku. Ja zazwyczaj dodaję dodatkowe 2-3 łyżki wody i gotuję soczewicę ok. 4 minuty dłużej, czyli rozgotowuję ją – farsz jest wtedy bardziej kremowy i gładki.  Gdy soczewica jest ugotowana i jeszcze gorąca, rozgnieść ją jak najdrobniej widelcem.
  • Cebulę pokroić w kostkę, suszone pomidory drobno, czosnek bardzo drobno.
  • Na patelni rozgrzać masło (będzie najlepiej smakować jeśli użyjecie masła, najlepiej klarowanego, bo się tak szybko nie spali), dodać cebulę i przyprawy (słodka papryka, ostra papryka, tymianek, kumin i kurkuma), smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Ugotowaną soczewicę wymieszać z cebulą i suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami, żeby nadzienie nie było suche.

pierogi:

  • Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nadziewać farszem i zlepiać.
  • Gotować pierogi, po ok. 10 sztuk, w dużej ilości osolonej wody, 2 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
  • Najlepiej smakują podsmażone na maśle.
  • Smacznego!

uwagi

* Jeśli ugotujecie soczewicę raczej al dente, niż rozgotowaną, dobrze jest na końcu zmielić blenderem cały farsz, żeby był kremowy i gładki, a soczewica niewyczuwalna.
* Liczba kalorii = 1 porcja = 12 pierogów.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz, możesz go również ocenić. Będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami – krok po kroku:

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz
    lucznik5
    17 maja 2019 o 11:35

    CZY MOZNA DODAC ZIELONA SOCZEWICĘ .

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      17 maja 2019 o 18:16

      można, trzeba będzie ja trochę dłużej gotować, ok. pół godziny

    • Odpowiedz
      Aga
      21 grudnia 2020 o 11:10

      5 stars
      Nadzienie wyszło super, ciasto troszkę twarde, ale jak na moje pierwsze pierogi to genialne 🙂 z podanej ilości wyszło nam 20 normalnych pierogów + jeden pieróg gigant 😉

      • Odpowiedz
        Aleksandra
        21 grudnia 2020 o 13:47

        Ciasto wyszło twarde przed ugotowaniem czy po? jeśli przed – to mogło być niewystarczająco wyrobione lub nie zostało odstawione do odpoczęcia, a jeśli po to chyba było za grubo rozwałkowane – wyszło Ci o wiele mniej pierogów niż mi. W każdym razie cieszę się, że smakowało 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here