muffinki

Muffiny z mango i lukrem z marakui

13 czerwca 2019 przez Aleksandra

Puszyste i wilgotne muffiny z soczystym mango, polane lukrem z marakui. Pyszne i proste. Nie można się od nich oderwać!

Muffiny z mango i marakują

Parę uwag:

  • Muffiny smakują również bardzo dobrze bez lukru. Jeśli nie będziecie robić lukru, dodajcie trochę więcej cukru do masy – 1 szklankę (200g).
  • Jeśli nie możecie znaleźć marakui, bardzo dobrze sprawdzi się również sok z cytryny.
  • Ważne jest, żeby mango było soczyste i dojrzałe. Najpyszniejsze są odmiany mango Alphonso lub Ataulfo. Jeśli kiedykolwiek zobaczycie takie w sklepie, kupcie koniecznie. Są bardzo słodkie, soczyste i bez włókien.
  • Dojrzała marakuja ma pomarszczoną skórkę.
  • Najważniejszą rzeczą przy pieczeniu muffinek jest nie mieszanie za długo ciasta. Jeśli ciasto jest grudkowate – to jest ok. Za długo mieszane muffinki będą zbite i mniej smaczne.
    Jeśli macie ochotę na inny deser z mango spróbujcie tajskiego kokosowego ryżu z mango!
Muffiny z mango i marakują, widok z góry
Muffiny z mango i marakują na białym talerzu
trzymana w ręce przekrojona na pół muffinka z mango i lukrem z marakui

Muffiny z mango i marakują

Puszyste i wilgotne muffiny z soczystym mango, polane lukrem z marakui. Pyszne i proste. Nie można się od nich oderwać!
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
mango muffins
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 40 min
porcje 12 muffinek
kalorie 316kcal
autor Aleksandra

składniki

suche składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

mokre składniki:

  • 170 g oleju o neutralnym smaku
  • 150 g cukru
  • 115 g kwaśnej śmietany
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • 1 mango obrane i pocięte na 1.5cm kawałki

lukier z marakui:

  • 3.5 łyżeczki soku z marakui ok. 2 małe marakuje
  • 60 g cukru pudru

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • W średniej misce zmieszać suche składniki (mąka, proszek, soda, sól).
  • W większej misce zmieszać mokre składniki (olej, cukier, śmietana, jajka, ekstrakt).
  • Do mokrych składników dodać suche, delikatnie i krótko wymieszać. Ciasto może być grudkowate, nie można mieszać za długo.
  • Mango obrać i pokroić w kostkę. Delikatnie wmieszać w masę, najlepiej silikonową szpatułką.
  • Przygotować foremkę do muffinek i wyłożyć ją 12 papilotkami. Papilotki można ewentualnie posmarować lekko olejem, żeby muffinki łatwiej od nich odchodziły. Ciasto najłatwiej nakłada się łyżką do lodów.
  • Piec 20-22 min, aż drewniany patyczek wbity w środek muffinki wyjdzie suchy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, wysokości muffinek i użytej foremki (w silikonowej piekły mi się trochę dłużej).
  • Wyjąć z piekarnika, od razu wyciągnąć z foremki i przełożyć na kratkę. Zostawić do ostudzenia (przynajmniej częściowo).
  • Zrobić lukier: najpierw trzeba uzyskać sok z marakui: marakuję przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką, przetrzeć przez sitko (pestki mają zostać na sitku, a sok zebrać się w naczyniu poniżej). Żeby ułatwić sobie przecieranie soku, można pestki z miąższem zmiksować malakserem, a potem przetrzeć przez sito. Sok z marakui wymieszać z cukrem pudrem. Można dodać więcej soku lub więcej cukru pudru, w zależności od tego, jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać. Lukier najlepiej nakładać jest na ostudzone muffinki (nie będzie szybko spływał). Z ostudzonych muffinek łatwiej jest też odrywać papilotki.
  • Smacznego!

uwagi

– Muffiny smakują również bardzo dobrze bez lukru. Jeśli nie będziecie robić lukru, dodajcie trochę więcej cukru do masy – 1 szklankę (200g).
– Jeśli nie możecie znaleźć marakui, bardzo dobrze sprawdzi się również sok z cytryny.
– Ważne jest, żeby mango było soczyste i dojrzałe. Najpyszniejsze są odmiany mango Alphonso lub Ataulfo. Jeśli kiedykolwiek zobaczycie takie w sklepie, kupcie koniecznie. Są bardzo słodkie, soczyste i bez włókien.
– Dojrzała marakuja ma pomarszczoną skórkę.
– Najważniejszą rzeczą przy pieczeniu muffinek jest nie mieszanie za długo ciasta. Jeśli ciasto jest grudkowate – to jest ok. Za długo mieszane muffinki będą zbite i mniej smaczne.
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here