Chili con carne to klasyka kuchni tex-mex – aromatyczny, rozgrzewający gulasz z mielonej wołowiny, fasoli i pomidorów z dodatkiem mieszanki przypraw. Sycący i idealny na chłodniejsze dni. Podaj z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami awokado, startym serem i chrupiącymi nachosami – znika w mgnieniu oka!

Składniki
Oto co potrzebujesz, żeby przygotować chili con carne:

1 łyżka klarowanego masła, lub oleju do smażenia
1kg mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule
1 czerwona papryka
6 ząbków czosnku
2,5 łyżki mieszanki przypraw do chili con carne
1 łyżka oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego kolendry
½ łyżeczki pieprzu cayenne, (lub do smaku)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy mielonej/instant, (opcjonalnie)
1 szklanka bulionu wołowego, lub drobiowego
3 puszki pomidorów
½ łyżki sosu Worcestershire
1½ puszki fasoli, można użyć 2 całe puszki ale ja wolę 1 1/2
1 szklanka kukurydzy z puszki, (ok. ½ puszki)
2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
Jak wykonać krok po kroku

Przygotuj składniki: Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekaj nożem.
Podsmaż mięso: Smaż mięso w dwóch partiach. Rozgrzej olej, dodaj pierwszą porcję mięsa w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty bez mieszania. Gdy mięso się dobrze zrumieni od spodu, obróć je i smaż z drugiej strony, aż się będzie brązowe. Następnie zacznij mieszać, aż mięso będzie usmażowe i nie będzie już różowe. Rozbij grudki mięsa, np. tłuczkiem do ziemniaków lub łopatką. Gotowe mięso przełóż na talerz. Powtórz z drugą porcją mięsa.

Dodaj cebulę i paprykę do garnka. Smaż przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj czosnek i przyprawy. Uwaga – ostrość mieszanki przypraw do chili może się różnić w zależności od marki, więc jeśli Twoja przyprawa jest dość ostra, możesz teraz dodać mniej i doprawić więcej na końcu. Smaż na bardzo małym ogniu (to ważne) tylko przez 30 sekund.

Dodaj koncentrat pomidorowy, czekoladę lub kakao, mieloną kawę, bulion, pomidory z puszki oraz sos Worcestershire. Włóż zrumienione mięso z powrotem do garnka. Delikatnie posól (tylko delikatnie!). Doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj garnek pokrywką, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Dodaj fasolę (razem z zalewą z puszki ) oraz kukurydzę (również z zalewą). Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.
Zdejmij garnek z ognia, dopraw cukrem, solą, pieprzem i – jeśli potrzeba – dodatkową ilością przypraw lub ostrą papryką.
Podawaj z ugotowanym ryżem, listkami kolendry, kleksem kwaśnej śmietany, tartym cheddarem, plasterkami awokado i pokruszonymi nachosami.
Smacznego!
Przechowywanie
Chili con carne można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Można je również zamrozić na okres do 6 miesięcy — przed podgrzaniem rozmroź je przez noc w lodówce.
Inne przepisy z kuchni tex-mex
- Quinoa po meksykańsku
- Śniadaniowe tacos (tortille z jajecznicą i chorizo)
- Tacos z rybą i salsą z mango (video)
- Quesadillas (tortille) z brokułami i serem

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Chili Con Carne
składniki
Na chili con carne:
- 1 łyżka klarowanego masła lub oleju do smażenia
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 2,5 łyżki mieszanki przypraw do chili con carne
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kolendry
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub do smaku)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka kawy mielonej/instant (opcjonalnie)
- 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
- 3 puszki pomidorów
- ½ łyżki sosu Worcestershire
- 1½ puszki fasoli można użyć 2 całe puszki ale ja wolę 1 1/2
- 1 szklanka kukurydzy z puszki (ok. ½ puszki)
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- Kwaśna śmietana
- Awokado
- Tarty cheddar
- Ugotowany ryż
- Pokruszone chipsy z tortilli lub usmażone paski tortilli
- kolendra
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotuj składniki: Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekaj nożem.
- Podsmaż mięso: Smaż mięso w dwóch partiach. Rozgrzej olej, dodaj pierwszą porcję mięsa w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty bez mieszania. Gdy mięso się dobrze zrumieni od spodu, obróć je i smaż z drugiej strony, aż się będzie brązowe. Następnie zacznij mieszać, aż mięso będzie usmażowe i nie będzie już różowe. Rozbij grudki mięsa, np. tłuczkiem do ziemniaków lub łopatką. Gotowe mięso przełóż na talerz. Powtórz z drugą porcją mięsa.
- Dodaj cebulę i paprykę do garnka. Smaż przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj czosnek i przyprawy. Uwaga – ostrość mieszanki przypraw do chili może się różnić w zależności od marki, więc jeśli Twoja przyprawa jest dość ostra, możesz teraz dodać mniej i doprawić więcej na końcu. Smaż na bardzo małym ogniu (to ważne) tylko przez 30 sekund.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, czekoladę lub kakao, mieloną kawę, bulion, pomidory z puszki oraz sos Worcestershire. Włóż zrumienione mięso z powrotem do garnka. Delikatnie posól (tylko delikatnie!). Doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj garnek pokrywką, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
- Dodaj fasolę (razem z zalewą z puszki ) oraz kukurydzę (również z zalewą). Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.
- Zdejmij garnek z ognia, dopraw cukrem, solą, pieprzem i – jeśli potrzeba – dodatkową ilością przypraw lub ostrą papryką.
- Podawaj z ugotowanym ryżem, listkami kolendry, kleksem kwaśnej śmietany, tartym cheddarem, plasterkami awokado i pokruszonymi nachosami.
- Smacznego!
Brak komentarzy