Kuchnia/ meksykańska i tex-mex/ mięso/ OBIAD

Chili Con Carne

21 września 2025 przez Aleksandra

Chili con carne to klasyka kuchni tex-mex – aromatyczny, rozgrzewający gulasz z mielonej wołowiny, fasoli i pomidorów z dodatkiem mieszanki przypraw. Sycący i idealny na chłodniejsze dni. Podaj z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami awokado, startym serem i chrupiącymi nachosami – znika w mgnieniu oka!

Chili con carne w dużym białym garnku.

Składniki

Oto co potrzebujesz, żeby przygotować chili con carne:

Składniki na chili con carne.

1 łyżka klarowanego masła, lub oleju do smażenia
1kg mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule
1 czerwona papryka
6 ząbków czosnku
2,5 łyżki mieszanki przypraw do chili con carne
1 łyżka oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego kolendry
½ łyżeczki pieprzu cayenne, (lub do smaku)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy mielonej/instant, (opcjonalnie)
1 szklanka bulionu wołowego, lub drobiowego
3 puszki pomidorów
½ łyżki sosu Worcestershire
1½ puszki fasoli, można użyć 2 całe puszki ale ja wolę 1 1/2
1 szklanka kukurydzy z puszki, (ok. ½ puszki)
2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

Jak wykonać krok po kroku

Pokrojone warzywa na desce. Usmażone mięso w garnku.

Przygotuj składniki: Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekaj nożem.

Podsmaż mięso: Smaż mięso w dwóch partiach. Rozgrzej olej, dodaj pierwszą porcję mięsa w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty bez mieszania. Gdy mięso się dobrze zrumieni od spodu, obróć je i smaż z drugiej strony, aż się będzie brązowe. Następnie zacznij mieszać, aż mięso będzie usmażowe i nie będzie już różowe. Rozbij grudki mięsa, np. tłuczkiem do ziemniaków lub łopatką. Gotowe mięso przełóż na talerz. Powtórz z drugą porcją mięsa.

Usmażone cebula z papryką. Przyprawy dodawane do garnka.

Dodaj cebulę i paprykę do garnka. Smaż przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.

Dodaj czosnek i przyprawy. Uwaga – ostrość mieszanki przypraw do chili może się różnić w zależności od marki, więc jeśli Twoja przyprawa jest dość ostra, możesz teraz dodać mniej i doprawić więcej na końcu. Smaż na bardzo małym ogniu (to ważne) tylko przez 30 sekund.

Pomidory z puszki dodawane do garnka z mięsem. Gotujące się chili con carne w garnku.

Dodaj koncentrat pomidorowy, czekoladę lub kakao, mieloną kawę, bulion, pomidory z puszki oraz sos Worcestershire. Włóż zrumienione mięso z powrotem do garnka. Delikatnie posól (tylko delikatnie!). Doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj garnek pokrywką, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Fasola dodawana do garnka z chili. Chili con carne w białym garnku.

Dodaj fasolę (razem z zalewą z puszki ) oraz kukurydzę (również z zalewą). Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.

Zdejmij garnek z ognia, dopraw cukrem, solą, pieprzem i – jeśli potrzeba – dodatkową ilością przypraw lub ostrą papryką.

Podawaj z ugotowanym ryżem, listkami kolendry, kleksem kwaśnej śmietany, tartym cheddarem, plasterkami awokado i pokruszonymi nachosami.

Smacznego!

Przechowywanie

Chili con carne można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Można je również zamrozić na okres do 6 miesięcy — przed podgrzaniem rozmroź je przez noc w lodówce.

Inne przepisy z kuchni tex-mex

Zbliżenie na chili con carne w białej misce podane z awokado, cheddarem i kolendrą.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Chili Con Carne

Chili con carne to klasyka kuchni tex-mex – aromatyczny, rozgrzewający gulasz z mielonej wołowiny, fasoli i pomidorów z dodatkiem mieszanki przypraw. Sycący i idealny na chłodniejsze dni. Podaj z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami awokado, startym serem i chrupiącymi nachosami – znika w mgnieniu oka!
Hearty chili con carne with ground beef, beans, corn, and tomatoes simmering in a white Dutch oven, garnished with fresh cilantro and served with tortilla chips.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 2 godz 20 min
całkowity czas 2 godz 40 min
porcje 8 porcji
kalorie 412kcal
autor Aleksandra

składniki

Na chili con carne:

  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2,5 łyżki mieszanki przypraw do chili con carne
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub do smaku)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kawy mielonej/instant (opcjonalnie)
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
  • 3 puszki pomidorów
  • ½ łyżki sosu Worcestershire
  • puszki fasoli można użyć 2 całe puszki ale ja wolę 1 1/2
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki (ok. ½ puszki)
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • Kwaśna śmietana
  • Awokado
  • Tarty cheddar
  • Ugotowany ryż
  • Pokruszone chipsy z tortilli lub usmażone paski tortilli
  • kolendra

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotuj składniki: Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekaj nożem.
  • Podsmaż mięso: Smaż mięso w dwóch partiach. Rozgrzej olej, dodaj pierwszą porcję mięsa w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty bez mieszania. Gdy mięso się dobrze zrumieni od spodu, obróć je i smaż z drugiej strony, aż się będzie brązowe. Następnie zacznij mieszać, aż mięso będzie usmażowe i nie będzie już różowe. Rozbij grudki mięsa, np. tłuczkiem do ziemniaków lub łopatką. Gotowe mięso przełóż na talerz. Powtórz z drugą porcją mięsa.
  • Dodaj cebulę i paprykę do garnka. Smaż przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Dodaj czosnek i przyprawy. Uwaga – ostrość mieszanki przypraw do chili może się różnić w zależności od marki, więc jeśli Twoja przyprawa jest dość ostra, możesz teraz dodać mniej i doprawić więcej na końcu. Smaż na bardzo małym ogniu (to ważne) tylko przez 30 sekund.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, czekoladę lub kakao, mieloną kawę, bulion, pomidory z puszki oraz sos Worcestershire. Włóż zrumienione mięso z powrotem do garnka. Delikatnie posól (tylko delikatnie!). Doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj garnek pokrywką, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
  • Dodaj fasolę (razem z zalewą z puszki ) oraz kukurydzę (również z zalewą). Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.
  • Zdejmij garnek z ognia, dopraw cukrem, solą, pieprzem i – jeśli potrzeba – dodatkową ilością przypraw lub ostrą papryką.
  • Podawaj z ugotowanym ryżem, listkami kolendry, kleksem kwaśnej śmietany, tartym cheddarem, plasterkami awokado i pokruszonymi nachosami.
  • Smacznego!
Rodzaj danie główne
Kuchnia meksykańska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here