SAŁATKI/ Wigilia i Święta

Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan

15 stycznia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 5 stycznia 2019 przez Aleksandra

Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan

Brukselka najlepiej smakuje mi po upieczeniu, w piekarniku pięknie się brązowi, przez co nabiera pysznego smaku. W połączeniu z soczystym i słodkim ananasem oraz chrupiącymi orzechami pekan przekona nawet największego przeciwnika brukselki. Smak dopełnia kwaśny ocet balsamiczny i sok z cytryny oraz słodki syrop klonowy. Robi się szybko i smakuje wspaniale!

W ten sposób przygotowaną brukselkę można podać samodzielnie, np. jako sałatkę na kolację lub jako dodatek do obiadu, np. do pieczonego kurczaka czy kaczki. Najprostszy przepis podaję w uwagach pod przepisem.

Z reszty ananasa można zrobić np.:

Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan
Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan

Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan

Najlepszy przepis na pieczoną brukselkę. Brukselka jest słodko-kwaśna, przepyszna. Smaku dopełnia pieczony ananas i chrupiące orzechy.
SAVE THIS RECIPE
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 526kcal

składniki

  • 380 g brukselki
  • 125 g świeżego ananasa
  • 1.5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny ew. więcej do skropienia upieczonej brukselki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego dobrej jakości
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki orzechów pekan lub orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych liści, przyciąć podstawy, przekroić na pół.
  • Ananasa obrać, pokroic w kostkę ok. 1,5 cm.
  • Brukselkę i ananasa wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i octem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Rozłożyć na blaszce (bez papieru do pieczenia), piec przez 15 minut. Brukselka nie powinna być za bardzo stłoczona, żeby miała szansę dobrze się zabrązowić.
  • Po upływie tego czasu dodać pekany, syrop klonowy, wymieszać i piec jeszcze 5 min, aż brukselka będzie miękka i zabrązowiona.
  • Brukselka powinna być słodko-kwaśna, jeśli jest za mało kwaśna należy ją skropić sokiem z cytryny.
  • Smacznego!

uwagi

W ten sposób przygotowaną brukselkę można podać samodzielnie, np. jako sałatkę na kolację lub jako dodatek do obiadu. Najprostszy przepis na taki obiad: pierś z kurczaka rozbić, żeby była mniej więcej podobnej grubości, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich. Smażyć z dwóch stron, aż będzie zabrązowiona. Do tego podajemy puree z ziemniaków (ziemniaki + sporo masła + odrobinę mleka + sól i pieprz) i pieczoną brukselkę. Smacznego!
danie dodatek do obiadu
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan na blaszce do pieczenia
Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan z usmażoną piersią z kurczaka i puree z ziemniaków na niebieskim talerzu

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here