Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Jajko z lekko płynnym żółtkiem, brokuły i słodka kukurydza to połączenie idealne. Całość dopełnia aksamitny sos musztardowo-miodowy, chrupiące zarumienione płatki migdałów i lekko pikantna rzeżucha.
Tę sałatkę zawsze robię wiosną, wtedy najczęścniej mi się o niej przypomina, może to przez jej kolory? Często podaję ją na Wielkanoc.
Jeśli smakowała Wam ta sałatka i jej sos to spróbujcie również tych naleśników z wędzonym łososiem i podobnym sosem musztardowo-miodowym.


Tą sałatkę można częściowo przygotować wcześniej:
Ugotować w wodzie / na parze brokuły, ugotować jajka, przygotować sos oraz uprażyć płatki migdałów.
Przed podaniem zostanie Wam: umyć i osuszyć sałatę oraz rzeżuchę oraz złożyć całą sałatkę. Intensywnie potrząsnąć słoiczek z sosem.
Would you like to save this?
Jak uprażyć płatki migałów?
Małą ilość można uprażyć krótko na suchej patelni, do momentu, aż migały się zarumienią.
Można też uprażyć od razu większą ilość, w piekarniku. Płatki migdałów prażone w piekarniku brązowią się bardziej równomiernie, z dwóch stron, są po prostu pyszniejsze. Można w ten sposób przygotować ich większą ilość, a potem przechowywać w słoiku i posypywać nimi sałatki lub desery!
Jak uprażyć płatki migdałowe w piekarniku: Nagrzać piekarnik do 180 stopni, migdały rozsypać równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 5-7 minut, aż nabiorą złocistego koloru (trzeba obserwować czy się nie za bardzo brązowią!), zdjąć od razu z blaszki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku / pojemniku.

Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym
składniki
sałatka:
- 2 małe garście sałaty endywia lub sałata rzymska
- ½ średniego brokuła 250g
- 3 jajka
- 1/3 szklanki kukurydzy z puszki 6 łyżek
- 3 łyżki płatków migdałów
- rzeżucha do posypania
- sól i pieprz do smaku
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1.5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki, osuszyć (np. w suszarce do sałaty, jeśli macie).
- Brokuł podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na plasterki (nie wyrzucamy!). Gotować na parze / w wodzie ok. 8-10 min. Jeśli nie macie parowaru można zagotować wodę w dużym garnku, położyć na nim sitko lub metalową osłonkę przeciw pryskaniu tłuszczu, na niej rozłożyć brokuły i przykryć drugim garnkiem. Jeśli wykorzystujecie ten sposób to w tej gotującej się wodzie możecie od razu ugotować jajka.
- Jajka włożyć do gotującej się wody, gotować 6-7 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie włożyć do zimnej wody, obrać ze skorupek i przekroić na pół.
- Migdały zarumienić na suchej patelni aż będą złociste, od razu przełożyć na talerz.
- Składniki sosu wlać do małego słoiczka, doprawić solą i pieprzem. Energicznie porząsać słoikiem, aż wszystkie składniki będą połączone, a sos gęsty i kremowy.
- Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić lekko solą i pieprzem, polać sosem, posypać płatkami migdałów i rzeżuchą.
uwagi
- Prażenie migałów: można to zrobić na patelni lub w piekarniku: nagrzać piekarnik do 180 stopni, migdały rozsypać równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 5-7 minut, aż nabiorą złocistego koloru (trzeba obserwować czy się nie za bardzo brązowią), zdjąć od razu z blaszki, przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku
- Jak przygotować sałatkę wcześniej: można ugotować w wodzie / na parze brokuły, jajka, przygotować sos oraz uprażyć płatki migdałów. Przed podaniem zostanie Wam: umyć i osuszyć sałatę oraz rzeżuchę oraz złożyć całą sałatkę. Intensywnie potrząsnąć słoiczek z sosem.
- Liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.


1 komentarz
LanaDelRey
30 kwietnia 2020 o 05:53Sałatka wygląda genialnie! Świetny „tip” z tymi migdałami z piekarnika. Chętnie go wykorzystam. 🙂 Do tej pory podawałam tę sałatkę ze słonecznikiem i sosem czosnkowym. Chętnie spróbuję czegoś nowego. 🙂