Deser/ Kuchnia/ małe desery/ polska

Jagodzianki

19 lipca 2025 przez Aleksandra

Jagodzianki to klasyka polskiego lata – miękkie, maślane drożdżówki wypchane po brzegi świeżymi jagodami. Najlepsze domowe: z dużą ilością owoców, delikatnym ciastem i kruszonką lub lukrem na wierzchu. Spróbujcie mojego ulubionego przepisu!

Jagodzianki na białym talerzu.

Składniki

Oto co potrzebujesz żeby zrobić ciasto drożdżowe na domowe jagodzianki:

Składniki na ciasto do jagodzianek.

Ciasto:

  • 100g mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży instant (7 g)
  • 3 łyżki cukru (podzielone)
  • 285 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 g miękkiego masła

A oto co potrzebujesz na nadzienie i kruszonkę:

Składniki na nadzienie do jagodzianek i kruszonkę.

Kruszonka:
45g zimnego masła
60g mąki
3 łyżki cukru
duża szczypta soli

Nadzienie jagodowe:
365g jagód
1 3/4 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki cukru pudru

Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka wody

Wykonanie krok po kroku

Zaczyn drożdżowy w misce. Kruszonka w misce.

Zrób ciasto:
Podgrzej mleko, aż będzie przyjemnie ciepłe w dotyku (najlepiej sprawdzić temperaturę termometrem – powinna wynosić 38–43°C). Mleko nie może być ani za zimne, ani za gorące, inaczej drożdże nie zadziałają.
Dodaj mleko do małej miseczki, wsyp drożdże i 1/2 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże się uaktywniły. Po tym czasie powinny być spienione – jeśli nie są, zacznij od nowa. Choć nie trzeba aktywować drożdży instant, dzięki temu ciasto rośnie szybciej i masz pewność, że drożdże działają.

Zrób kruszonkę:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę – dodaj wszystkie składniki do średniej miski i rozetrzyj zimne masło z suchymi składnikami palcami, aż powstaną grube okruchy. Wstaw miskę do lodówki.

Składniki na ciasto drożdżowe w misie miksera.

Ciasto – ciąg dalszy:
Do średniej lub dużej miski dodaj zaczyn drożdżowy, mąkę, sól i pozostały cukier (2 1/2 łyżki). Wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko i wanilię. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj miękkie masło, po 1 łyżce na raz, dodając kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia dobrze się połączy z ciastem. Wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut, aż będzie gładkie.

Wyrobione ciasto drożdżowe i wyrośnięte ciasto w misce.

Pierwsze wyrastanie:
Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – potrwa to około 1 godziny (ja wkładam miskę do wyłączonego piekarnika z włączonym światłem).

Nadzienie z jagód w misce. Ciasto drożdżowe podzielone na 6 kawałków.

Formowanie bułeczek:
Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj jagody/borówki. Umyj je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, a następnie wymieszaj ze skrobią i cukrem pudrem.
Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię lub matę. Podziel na 6 równych części.

Etapy formowania jagodzianek.

Każdy kawałek ciasta spłaszcz, uważając, aby środek nie był cieńszy niż brzegi. Nałóż nadzienie jagodowe, nabierając również suche składniki. Zlep dokładnie brzegi tak, aby jagody były całkowicie zamknięte w cieście. Upewnij się, że nie ma żadnych szczelin, a ciasto jest dobrze sklejone.
Ułóż bułeczki zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Uformowane jagodzianki gotowe do pieczenia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Drugie wyrastanie:
Przykryj bułeczki ściereczką kuchenną i odstaw na 20 minut.
Włącz piekarnik i nagrzej go do 190°C.

Jagodzianki z kruszonką gotowe do pieczenia i upieczone jagodzianki na blaszce.

Posmaruj i posyp:
Po 20 minutach przygotuj jajko do smarowania: w małej miseczce roztrzep jajko z wodą.
Posmaruj bułeczki i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

Pieczenie:
Piecz, aż bułeczki się zarumienią, przez około 23–24 minuty.
Odczekaj chwilę, aż lekko przestygną, i podawaj (można jeść lekko ciepłe!).

Smacznego!

Jagodzianki na papierze do pieczenia.

Przechowywanie

Jagodzianki z tego przepisu bardzo dobrze się przechowują. Trzymaj je w temperaturze pokojowej, szczelnie owinięte folią spożywczą. Przed podaniem możesz je lekko podgrzać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez kilka minut – będą smakować jak świeżo upieczone. Są pyszne także następnego dnia, zwłaszcza na ciepło.

Spróbuj również tych przepisów

Jagodzianki na białym talerzu, jedna jest przekrojona na pół.

Jagodzianki

Jagodzianki to klasyka polskiego lata – miękkie, maślane drożdżówki wypchane po brzegi świeżymi jagodami. Najlepsze domowe: z dużą ilością owoców, delikatnym ciastem i kruszonką lub lukrem na wierzchu. Spróbujcie mojego ulubionego przepisu!
Jagodzianki Polish buns on a white plate. One bun is cut in half showing blueberry filling.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 24 min
wyrastanie ciasta 1 godz 10 min
całkowity czas 1 godz 54 min
porcje 6 jagodzianek
kalorie 495kcal
autor Aleksandra

składniki

na ciasto:

  • 100 g mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży instant 7 g
  • 3 łyżki cukru podzielone
  • 285  g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75  g miękkiego masła

Kruszonka:

  • 45 g zimnego masła
  • 60 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • duża szczypta soli

Nadzienie jagodowe:

  • 365 g jagód
  • 1 3/4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru pudru

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

Zrób ciasto:

  • Podgrzej mleko, aż będzie przyjemnie ciepłe w dotyku (najlepiej sprawdzić temperaturę termometrem – powinna wynosić 38–43°C). Mleko nie może być ani za zimne, ani za gorące, inaczej drożdże nie zadziałają.
  • Dodaj mleko do małej miseczki, wsyp drożdże i 1/2 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże się uaktywniły. Po tym czasie powinny być spienione – jeśli nie są, zacznij od nowa. Choć nie trzeba aktywować drożdży instant, dzięki temu ciasto rośnie szybciej i masz pewność, że drożdże działają.

Zrób kruszonkę:

  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę – dodaj wszystkie składniki do średniej miski i rozetrzyj zimne masło z suchymi składnikami palcami, aż powstaną grube okruchy. Wstaw miskę do lodówki.

Ciasto – ciąg dalszy:

  • Do średniej lub dużej miski dodaj zaczyn drożdżowy, mąkę, sól i pozostały cukier (2 1/2 łyżki). Wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko i wanilię. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, aż składniki się połączą.
  • Stopniowo dodawaj miękkie masło, po 1 łyżce na raz, dodając kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia dobrze się połączy z ciastem. Wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut, aż będzie gładkie.

Pierwsze wyrastanie:

  • Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – potrwa to około 1 godziny (ja wkładam miskę do wyłączonego piekarnika z włączonym światłem).

Formowanie bułeczek:

  • Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj jagody/borówki. Umyj je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, a następnie wymieszaj ze skrobią i cukrem pudrem.
  • Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię lub matę. Podziel na 6 równych części.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszcz, uważając, aby środek nie był cieńszy niż brzegi. Nałóż nadzienie jagodowe, nabierając również suche składniki. Zlep dokładnie brzegi tak, aby jagody były całkowicie zamknięte w cieście. Upewnij się, że nie ma żadnych szczelin, a ciasto jest dobrze sklejone.
  • Ułóż bułeczki zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Drugie wyrastanie:

  • Przykryj bułeczki ściereczką kuchenną i odstaw na 20 minut.
  • Włącz piekarnik i nagrzej go do 190°C.

Posmaruj i posyp:

  • Po 20 minutach przygotuj jajko do smarowania: w małej miseczce roztrzep jajko z wodą.
  • Posmaruj bułeczki i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

Pieczenie:

  • Piecz, aż bułeczki się zarumienią, przez około 23–24 minuty.
  • Odczekaj chwilę, aż lekko przestygną, i podawaj (można jeść lekko ciepłe!).
  • Smacznego!
Rodzaj deser
Kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here