Podgrzej mleko, aż będzie przyjemnie ciepłe w dotyku (najlepiej sprawdzić temperaturę termometrem – powinna wynosić 38–43°C). Mleko nie może być ani za zimne, ani za gorące, inaczej drożdże nie zadziałają.
Dodaj mleko do małej miseczki, wsyp drożdże i 1/2 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże się uaktywniły. Po tym czasie powinny być spienione – jeśli nie są, zacznij od nowa. Choć nie trzeba aktywować drożdży instant, dzięki temu ciasto rośnie szybciej i masz pewność, że drożdże działają.
Zrób kruszonkę:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę – dodaj wszystkie składniki do średniej miski i rozetrzyj zimne masło z suchymi składnikami palcami, aż powstaną grube okruchy. Wstaw miskę do lodówki.
Ciasto - ciąg dalszy:
Do średniej lub dużej miski dodaj zaczyn drożdżowy, mąkę, sól i pozostały cukier (2 1/2 łyżki). Wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko i wanilię. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj miękkie masło, po 1 łyżce na raz, dodając kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia dobrze się połączy z ciastem. Wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut, aż będzie gładkie.
Pierwsze wyrastanie:
Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – potrwa to około 1 godziny (ja wkładam miskę do wyłączonego piekarnika z włączonym światłem).
Formowanie bułeczek:
Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj jagody/borówki. Umyj je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, a następnie wymieszaj ze skrobią i cukrem pudrem.
Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię lub matę. Podziel na 6 równych części.
Każdy kawałek ciasta spłaszcz, uważając, aby środek nie był cieńszy niż brzegi. Nałóż nadzienie jagodowe, nabierając również suche składniki. Zlep dokładnie brzegi tak, aby jagody były całkowicie zamknięte w cieście. Upewnij się, że nie ma żadnych szczelin, a ciasto jest dobrze sklejone.
Ułóż bułeczki zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugie wyrastanie:
Przykryj bułeczki ściereczką kuchenną i odstaw na 20 minut.
Włącz piekarnik i nagrzej go do 190°C.
Posmaruj i posyp:
Po 20 minutach przygotuj jajko do smarowania: w małej miseczce roztrzep jajko z wodą.
Posmaruj bułeczki i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pieczenie:
Piecz, aż bułeczki się zarumienią, przez około 23–24 minuty.
Odczekaj chwilę, aż lekko przestygną, i podawaj (można jeść lekko ciepłe!).