Deser/ Impreza/ małe desery/ Sylwester

Churros z sosem czekoladowym / Churros con chocolate

6 lutego 2018 | Ostatnia aktualizacja: 3 maja 2019 przez Aleksandra

Churros z sosem czekoladowym / Churros con chocolate

To bardzo popularny w Hiszpani, Portugalii i Ameryce Południowej przysmak – rurki z ciasta parzonego, smażone w oleju i podawane najczęściej z gorącą czekoladą lub sosem czekoladowym. Są bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, posypane cudownie pachnącym cynamonowym cukrem, uzależniające! Proste do zrobienia i szybkie.

Istnieje bardzo wiele rodzajów churros, w samej Hiszpani jest ich kilka – grube i gładkie rurki na północy, cienkie pałeczki o przekroju gwiazdek na południu, często podawane z gorącą czekoladą. W Meksyku często są nadziewane dulce de leche (kajmakiem), na Kubie słodkim nadzieniem z egzotycznej guawy, a w Urugwaju najczęściej spotkamy wytrawne nadzienie z roztopionego sera. W wielu krajach można spotkać na ulicach specjalne budki, w których są sprzedawane churros – nazywane Churreria.

Nie wiadomo dokładnie skąd wzięły się churros, istnieją 2 teorie: pierwsza zakłada, że pochodzą one z Hiszpani i często były smażone przez hiszpańskich pasterzy, jako, że ciasto było łatwe do zrobienia i usmażenia na pastwiskach. Druga teoria, uznawana za bardziej prawdopodobną, podaje, że portugalscy żeglarze zaczerpnęli pomysł na smażenie ciasta w oleju od Chińczyków, którzy jedli na śniadanie słone smażone paluszki o nazwie youtiao. Portugalczycy przekazali swoje uwielbienie do churros Hiszpanom, a ci z kolei wraz ze swoimi podbojami rozprzestrzenili chrupiące paluszki po całej Ameryce Środkowej i Południowej.

Można spotkać dwa rodzaje przepisów na churros – ciasto z jajkami i bez, przy czym przeglądając przepisy na hiszpańskich stronach zdecydowanie więcej było tych bez jajek. Wypróbowałam obydwie wersje i zdecydowanie lepsza była dla nas ta bez jajek. Ciasto z jajkami jest wprawdzie bardziej puszyste i lekkie, ale zdecydowanie mniej chrupiące.

Churros robimy z ciasta parzonego, czyli wystaczy wszystkie składniki oprócz mąki doprowadzić do wrzenia, następnie dodać mąkę, wymieszać i gotowe! Ciasto wychodzi dosyć gęste, dlatego dobrze mieć rękaw cukierniczy do jego wyciskania. Nie polecam tutaj używać torebki foliowej z uciętym rogiem, bo może pęknąć podczas wyciskania ciasta, a przy tak gorącym oleju lepiej jest uważać. Potrzebna będzie również tylka o kształcie gwiazki, najlepiej z bardzo wciętymi wgłębieniami (ja miałam zwykłą gwiazdkę i te charakterystyczne rowki nie były niestety bardzo widoczne).

Jeśli nie macie ochoty smażyć pączków to churros polecają się na Tłusty Czwartek! 🙂

Z przepisu wychodzi ok. 16 cienkich churros, czyli ok. 4 porcje.

Churros z sosem czekoladowym Churros with chocolate sauce Churros z sosem czekoladowym Churros with chocolate sauce

Churros z sosem czekoladowym

SAVE THIS RECIPE
Churros z sosem czekoladowym Churros with chocolate sauce
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 40 min
porcje 16 sztuk

składniki

churros:

  • 250 ml wody 1 szklanka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 30 g masła 2 łyżki
  • 130 g mąki

do smażenia:

  • ok. 1 litr oleju do smażenia olej kokosowy rafinowany lub rzepakowy

cukier cynamonowy:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ¾ łyżeczki cynamonu cejlońskiego

sos czekoladowy:

  • ¼ szklanki śmietany 36% lub 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka

wykonanie

  • Cukier wymieszać na talerzyku z cynamonem, odstawić.
  • Do średniego garnka dodać wodę, cukier, sól i masło, zagotować, zdjąć z ognia i dodać mąkę.
  • Mieszać intensywnie ciasto, aż powstanie kula ciasta, która odchodzi od boków garnka. Ciasto będzie gęste.
  • Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki (moja o średnicy 11 mm, można użyć większej i smażyć churros odrobinę dłużej).
  • W dużym garnku rozgrzać olej, ma być go tyle żeby churros mogły w nim swobodnie plywać, olej musi być dobrze rozgrzany (temperaturę najlepiej sprawdzić termometrem cukierniczym, powinna wynosić około 180 stopni).
  • Do rozgrzanego oleju wycisnać podłużne rurki (u mnie o długości ok. 15 cm), każdorazowo po 2-3 sztuki, smażyć ok 4 minuty (grubsze rurki trzeba smażyć dłużej), w połowie tego czasu przewrócić je na drugą stronę (np. za pomocą dwóch widelców lub szczypiec). Gdy nabiorą złotej barwy wyciągać łyżką cedzakową/szczypcami na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe otaczać w cukrze z cynamonem.
  • W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać do niej pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę, mieszać aż powstanie sos, rozrzedzić mlekiem do pasującej Wam konsystencji.
  • Churros podawać z sosem czekoladowym. Najlepsze są świeżo usmażone lub do ok. 2-3 godzin po usmażeniu, potem przestają być chrupiące.

uwagi

- ważne jest żeby olej był dobrze nagrzany, nie może być za zimny bo pałeczki będą nasiąkać tłuszczem i będą niesmaczne, olej nie może też być za gorący bo za szybko zabrązowią się z zewnątrz, a w środku będą surowe
- nie można smażyć zbyt wielu churros na raz bo spowoduje to zbyt duże obniżenie temperatury oleju i pączki będą nasiąkać tłuszczem
- warto użyć rękawu cukierniczego a nie zwykłej platkowej torebki z uciętym rogiem, ponieważ ciasto jest dosyć gęste i może rozerwać torebkę gdy próbujemy z niej wycisnąć rurki nad gorącym olejem
- ciasto wyciskane z rękawa można odcinać nożem, nożyczkami kuchennymi lub po prostu palcem (przy gęstym cieście bez jajka jest to bez problemu możliwe bo nie klei się ono tak jak to z jajkiem), ostrożnie umieszać w oleju, żeby nie pryskał
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Churros z sosem czekoladowym Churros with chocolate sauce

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here