SAŁATKI

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem

12 stycznia 2021 przez Aleksandra

Połączenie słodkiej gruszki, słodko-cierpkiej żurawiny, chrupiących orzechów włoskich i wyrazistego w smaku koziego sera jest genialne. Dodajmy do tego delikatną sałatę i pyszny słodko-kwaśny vinegret z sokiem cytryny, musztardą i miodem i mamy pyszną i prostą sałatkę.

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem polewana sosem.

Składniki:

Polecam wypróbować sałatkę w takiej wersji jak jest w przepisie, ale można ją również modyfikować:

  • zamiast gruszki można użyć słodkiego jabłka
  • zamiast żurawiny suszone wiśnie lub pestki granatu
  • zamiast roszponki można użyć dowolnej sałaty, ale lepiej żeby to były delikatne liście
  • zamiast sera koziego można użyć fety, gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią, jeśli użyjecie sera koziego pleśniowego, polecam zrobić z niego grzanki tak jak w tej sałatce z jabłkiem i selerem naciowym
  • można dodać również awokado lub bardzo cienko posiekany fenkuł
Składniki na sałatkę z gruszką, żurawiną i kozim serem.

Jak zrobić krok po kroku:

Sos na łyżeczce. Roszponka na białym talerzu.

Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.

Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty – to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.

Roszponka i gruszka na białym talerzu. Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem na białym talerzu.

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.

Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.

Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem.

Polać sosem i podawać.

Smacznego!

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem na białym talerzu.

Jak zrobić tą sałatkę z wyprzedzeniem:

Można umyć i osuszyć sałatę, przechowywać ją w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można zrobić sos, również przechowujemy go w lodówce. Przed użyciem należy go dokładnie jeszcze raz wymieszać. Można również podprażyć orzechy. Gruszkę kroimy przed samym podaniem żeby nie ściemniała. Sałatę polewamy sosem również przed podaniem, żeby nie 'zwiędła’.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem

Połączenie słodkiej gruszki, słodko-cierpkiej żurawiny, chrupiących orzechów włoskich i wyrazistego w smaku koziego sera jest genialne. Dodajmy do tego delikatną sałatę i pyszny słodko-kwaśny vinegret z sokiem cytryny, musztardą i miodem i mamy pyszną i prostą sałatkę.
Lemon dijon vinaigrette is being poured over a pear walnut salad with cranberries and goat cheese.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 20 min
kalorie 434kcal
autor Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 duże garście mixu salad ja użyłam roszponki
  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 35 g orzechów włoskich
  • 60 g sera koziego

sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.
  • Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty – to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.
  • Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.
  • Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.
  • Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem. Polać sosem i podawać.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj sałatka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here